Στο ανώτερο επίπεδο πολιτικής διαπραγμάτευσης εναποθέτει τις ελπίδες της η κυβέρνηση για κλείσμο της αξιολόγησης

Στο ανώτερο επίπεδο πολιτικής διαπραγμάτευσης εναποθέτει τις ελπίδες της η κυβέρνηση για κλείσμο της αξιολόγησης
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (L) chats with Dutch Finance Minister and Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem (R) during a eurozone finance ministers meeting in Brussels, Belgium, December 7, 2015. REUTERS/Yves Herman
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (L) chats with Dutch Finance Minister and Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem (R) during a eurozone finance ministers meeting in Brussels, Belgium, December 7, 2015. REUTERS/Yves Herman
Yves Herman / Reuters

Στο ανώτερο επίπεδο πολιτικής διαπραγμάτευσης εναποθέτει τις ελπίδες της η κυβέρνηση ώστε να μη χαθεί το χρονικό περιθώριο έστω και μιας «κατ αρχήν» συμφωνίας, πριν ξεκινήσει ο εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη και η Ελλάδα γίνει θέμα στην προεκλογική ατζέντα με άγνωστες παρενέργειες.

Ήδη τις τελευταίες ώρες από την Κομισιόν διακινούνται σενάρια ότι Γερούν Ντάισελμπλουμ και Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ εξετάζουν τις δυνατότητες να υπάρξει συνάντηση σε ανώτερο επίπεδο όλων των εμπλεκομένων (σήμερα ή το αργότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο). Οι προσπάθειες γίνονται προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ όλων των πλευρών σε μια απέλπιδα προσπάθεια να υπάρξει «κατ αρχήν» συμφωνία έως το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Στις εν εξελίξει παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αποδίδουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι την επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να μην παραστεί στη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Όπως εξηγούν, οι διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, αλλά και μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ δεν αποτελούν θέμα τεχνικής, αλλά πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμήθηκε ότι η συνεδρίαση ήταν «χαμηλών προσδοκιών» και ως εκ τούτου δεν αναμενόταν να διεξαχθεί συζήτηση για την Ελλάδα η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές αποφάσεις.

Προσδοκίες και πιέσεις

Ενδεικτικό της έκρυθμης κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο σύμβουλος του κ Χουλιαράκης, κ. Παναγιώτης Νικολαΐδης, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στη χθεσινή συνεδρίαση του EWG, δεν παρουσίασε τις προτάσεις τις οποίες έχει επεξεργαστεί η Ελληνική πλευρά για το δημοσιονομικό «κόφτη» και τα μέτρα για την περίοδο μετά το 2018.

Η αλλαγή στάσης της Ελληνικής πλευράς αποφασίστηκε σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, μετά από σύσκεψη του Οικονομικού επιτελείο υπό τον πρωθυπουργό το βράδυ της Τετάρτης, εν γνώση των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων.

Ταυτόχρονα, τα τελευταία 24ωρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης γίνεται αποδέκτης όλο και περισσότερων αρνητικών μηνυμάτων από την πλευρά των δανειστών, σχετικά με το Ελληνικό αίτημα για την άμεση ποσοτικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Όπως εδώ και μέρες έχει γράψει η HuffPost Greece, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τον Πόλ Τόμσεν, προκειμένου να χαράξουν κοινή γραμμή σε σχέση με το Ελληνικό ζήτημα. Με δεδομένο ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραμένει ανυποχώρητος στο θέμα της ποσοτικοποίησης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ για τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, φαίνεται πως το πλαίσιο διαπραγμάτευσης των θεσμών έχει καθοριστεί ήδη χωρίς να υπάρχουν περιθώρια παρεμβάσεων.

Σημάδια σύμπλευσης

Ήδη τα πρώτα σημάδια σύγκλισης μεταξύ Βερολίνου και Ταμείου φάνηκαν χθες από δηλώσεις που έγιναν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο κ. Σόιμπλε παρέμεινε προσηλωμένος στην γραμμή του και με δηλώσεις στη Γερμανική τηλεόραση επανέλαβε ότι «Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, καθώς πληρώνει μικρότερα επιτόκια από ότι η Γερμανία για να ξεχρεώσει, ενώ ζει πάνω από τις δυνατότητες της.»

Τη γραμμή Σόιμπλε έσπευσε να επιβεβαιώσει λίγες ώρες αργότερα με άρθρο του στους Financial Times ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στο οποίο αναφέρει ότι «Η λύση για την Ελλάδα δεν βρίσκεται στην πρόσθετη ελάφρυνση χρέους, αλλά στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου».

Λίγη ώρα αργότερα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων , ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, αρνήθηκε να απαντήσει αν το ΔΝΤ ζητά ταυτόχρονα μείωση του χρέους και υιοθέτηση μέτρων. Αντίθετα, αναφορικά με τα μέτρα που ζητά το Ταμείο από την Ελλάδα είπε ότι Μπορούν να νομοθετηθούν τώρα αλλά να εφαρμοστούν αργότερα για να υπάρχει εν τω μεταξύ χρόνος στην οικονομία για να ανακάμψει».

Ο τελικός συμβιβασμός

Ο χρόνος εξαντλείται και μαζί του και τα περιθώρια για μια έστω και «κατ αρχήν» συμφωνία έως το Eurogoup της 20ής Φεβρουαρίου, προκειμένου να μην βρεθεί η χώρα αντιμέτωπη με ένα νέο αδιέξοδο.

Ακόμα και όσοι τονίζουν ότι το ίδιο σκηνικό έντασης και «ρήξης» επαναλαμβάνεται πριν από την ολοκλήρωση κάθε κρίσιμης διαπραγμάτευσης, σημειώνουν ότι όσο καθυστερεί η συμφωνία, τόσο πιο επώδυνος θα είναι ο τελικός συμβιβασμός.

Δημοφιλή