ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/02/2017 03:34 EET | Updated 10/02/2017 08:08 EET

Ντάισελμπλουμ: Συνάντηση των βασικών «παικτών» του ελληνικού προγράμματος. Προς τη σωστή κατεύθυνση οι μεταρρυθμίσεις

EMMANUEL DUNAND via Getty Images
Eurogroup President and Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem (L) and Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos attend an Economic and Financial (ECOFIN) Affairs Council meeting at the European Council, in Brussels, on December 6, 2016. / AFP / EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στη Χάγη, επιβεβαίωσε πως θα λάβει χώρα μια συνάντηση των βασικών «παικτών» του ελληνικού προγράμματος, αλλά απέρριψε τον όποιο ισχυρισμό ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας βρίσκεται σε κρίση.

Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις διαρκούν πολύ χρόνο, αλλά βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε επίσης. Το ύψος του ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος θα είναι ένα από τα θέματα της συζήτησης κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης στις Βρυξέλλες αργότερα σήμερα, πρόσθεσε.

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Μισέλ Ρέινς, επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το απόγευμα της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στις Βρυξέλλες, μεταξύ του Γ. Ντάισελμπλουμ, των εκπροσώπων των θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ) και του Έλληνα υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στη διαπραγμάτευση για την ελληνική αξιολόγηση.

Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση ανέλαβε ο κ. Ντάισελμπλουμ: «Kάποιες φορές χρειάζεται να σπρώξουμε τα πράγματα. Αυτό θα το κάνουμε σήμερα και ελπίζουμε να βοηθήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ξεκαθάρισε ότι στη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες δεν θα συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους, αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη συνάντηση θα συμμετέχουν ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί από τον Γενικό Διευθυντή οικονομικών υποθέσεων, Μάρκο Μπούτι και τον επικεφαλής της διαπραγμάτευσης Ντέκλαν Κοστέλο. Από πλευράς του ΔΝΤ, παρών θα είναι ο Πολ Τόμσεν.

Σύμφωνα με προηγούμενες πληροφορίες, στη συνάντηση θα παρουσιαστεί στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, τι ακριβώς ζητούν οι πιστωτές από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσει να επανεκκινήσει αλλά και να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση έως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Εάν η εξέλιξη αυτή επιβεβαιωθεί, σημαίνει πως οι δανειστές έχουν καταλήξει σε μια κοινή στάση προς την Αθήνα τα περιθώρια βέβαια της οποίας για διαπραγματεύσεις, σε αυτή την περίπτωση, στενεύουν. Σημειώνεται πως, όπως αναφέρει το Reuters, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε πως οι δανειστές της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ έχουν καταλήξει μεταξύ τους σε συμφωνία για μια κοινή στάση που θα παρουσιάσουν στην Ελλάδα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης. «Υπάρχει συμφωνία για να παρουσιαστεί ένα κοινό μέτωπο στους Έλληνες», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η έκβαση της σημερινής συνάντησης με τους Έλληνες δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη. «Τι θα βγει από αυτό, θα το δούμε», δήλωσε.

Η δε κοινή πρόταση των δανειστών φαίνεται πως θα περιλαμβάνει τη νομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων 2% του ΑΕΠ με εφαρμογή μετά το 2018 ενώ σύμφωνα με το Bloomberg, τα κλιμάκια ΕΚΤ, Κομισιόν, ΕΜΣ, ΔΝΤ θα εξετάσουν την επιστροφή τους στην Αθήνα μόνο αν η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην πρόταση είναι θετική. Η πρόταση θα παρουσιαστεί στην Αθήνα τις αμέσως επόμενες μέρες ή ακόμη και την Παρασκευή.

Εάν όλοι οι εταίροι κάνουν τώρα ένα βήμα για να συγκλίνουν μεταξύ τους, μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και τελικά να γυρίσουμε σελίδα σε ένα δύσκολο κεφάλαιο», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, στους Financial Times. «Είμαστε σε μία διχάλα στον δρόμο: Μπορούμε επιλέξουμε να κτίσουμε στην πρόοδο που έχει γίνει ή να θέσουμε αυτή σε κίνδυνο», πρόσθεσε ο Επίτροπος.

Sponsored Post