Ντάισελμπλουμ: Είμαστε κοντά σε συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα

Ντάισελμπλουμ: Είμαστε κοντά σε συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα
Dutch Finance Minister and Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem greets Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) during a euro zone finance ministers meeting in Brussels, Belgium December 5, 2016. REUTERS/Francois Lenoir
Dutch Finance Minister and Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem greets Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) during a euro zone finance ministers meeting in Brussels, Belgium December 5, 2016. REUTERS/Francois Lenoir
Francois Lenoir / Reuters

Πρόοδος διαπιστώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης με τους θεσμούς. Ωστόσο δεν ορίστηκε ακόμη ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα για να κλείσει η αξιολόγηση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, είπε ότι σήμερα καταγράφηκε ουσιαστική πρόοδος και βρισκόμαστε κοντά στη χρυσή τομή ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Υπάρχει, είπε, συναντίληψη ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων.

Η δήλωση Ντάισελμπλουμ

«Σήμερα είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους επικεφαλής των θεσμών για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης. Υπάρχει σαφής κατανόηση ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων. Σήμερα σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος και είμαστε κοντά στην εξεύρεση ενός κοινού τόπου για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Θα αποτιμήσουμε την περαιτέρω πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup».

Υπενθυμίζεται ότι το επόμενο Eurogroup είναι στις 20 Φεβρουαρίου.

Ελληνική πλευρά: Οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ δυσκολεύουν τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης

Πρόοδο καταγράφουν κυβερνητικοί κύκλοι μετά τη σημερινή συνάντηση. Ωστόσο, συνεχίζουν, όσο παραμένουν παράλογες απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συνέχεια της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα;

Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει, επικαλούμενο προσκείμενη πηγή, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο συνάντησης την επόμενη εβδομάδα μεταξύ Τσακαλώτου, Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Κερέ. Ωστόσο, ελληνικές διπλωματικές πηγές, με τις οποίες επικοινώνησε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δεν επιβεβαιώνουν ακόμα τη συνάντηση.

Η σημερινή συνάντηση ξεκίνησε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα στο κτίριο Justus Lipsius του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες και διήρκεσε περίπου 4 ώρες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα προσήλθε στη συνάντηση με τις γνωστές θέσεις της και με βασικό όπλο τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2016 και τους πρώτους μήνες του 2017 και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για μία «βιώσιμη κοινωνικά συμφωνία». Όσον αφορά τα στοιχεία που παρουσιάζει το ΔΝΤ, η ελληνικά πλευρά τόνισε ότι αυτά δεν έχουν επικαιροποιηθεί και ότι η εικόνα είναι θετικότερη.

Στη συνάντηση που έγινε υπό το συντονισμό του προέδρου του Εurogroup, μετείχαν οι Κλάους Ρέγκλινγκ (επικεφαλής ΕΜΣ), Μπενουά Κερέ (Εκτελεστικό μέλος ΕΚΤ), Μάρκο Μπούτι (Γενικός Διευθυντής Κομισιόν), καθώς επίσης οι επικεφαλής των θεσμών στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της αξιολόγησης και ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας (EWG) του Εurogroup, Τόμας Βίζερ.

Δημοφιλή