Αντισταθμιστικά και «αντικόφτης», οι όροι Τσίπρα για να υπάρξει συμφωνία

Αντισταθμιστικά και «αντικόφτης», οι όροι Τσίπρα για να υπάρξει συμφωνία
Greek Prime Minister Alexis Tsipras looks on before answering a question on corruption, during the Prime Minister's Question Time at the parliament in Athens, Greece, February 10, 2017. REUTERS/Alkis Konstantinidis
Greek Prime Minister Alexis Tsipras looks on before answering a question on corruption, during the Prime Minister's Question Time at the parliament in Athens, Greece, February 10, 2017. REUTERS/Alkis Konstantinidis
Alkis Konstantinidis / Reuters

Μετά την εξαμερή συνάντηση της περασμένης Παρασκευής στις Βρυξέλλες, από την οποία δεν σφραγίστηκε μία καθαρή συμφωνία, η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι όλα θα λήξουν στις 9 Μαρτίου, με την ΕΚΤ να αποφασίζει τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Παρά τις διαμηνύσεις της ελληνικής κυβέρνησης που χαρακτηρίζει «παράλογες» τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι οι τελευταίες δυσκολεύουν την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές εντατικοποιούν τις συνομιλίες σε τεχνοκρατικό και πολιτικό επίπεδο για το «κλείδωμα» της δεύτερης αξιολόγησης και των αντισταθμιστικών μέτρων που ζητά η χώρα μας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Έθνους», το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει ως το μόνο «οδικό χάρτη» για μία συμβιβαστική λύση που θα περιλαμβάνει αρκετά επώδυνα μέτρα, μία συμφωνία πακέτο, την οποία θα μπορεί να υπερασπιστεί στη Βουλή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Μία τέτοια συμφωνία περνά μέσα από τη «ρήτρα» Τσίπρα, δηλαδή μέσα από τη συγκατάθεση των εταίρων για τα αντισταθμιστικά μέτρα και τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Αυτό που προηγείται ωστόσο είναι η επανεξέταση της μέχρι τώρα προόδου, που θα γίνει στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου. Με την αναμενόμενη επιστροφή των αρμοδίων του κουαρτέτου για το κλείδωμα του staff level agreement στην Αθήνα, θεωρείται βέβαιο το «σήμα» για τη νομοθέτηση μέτρων και τη συμφωνία για τον «κόφτη» των δανειστών και τον «αντικόφτη» της κυβέρνησης. Όλα αυτά βρίσκονται σε συσχέτιση με την πρόοδο στους σημαντικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας αλλά και με τις διαβουλεύσεις στις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει να συνεχιστούν προκειμένου να αποδεχθεί τη συμφωνία.

Ποιος είναι ο κεντρικός στόχος

Όπως υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν πρόκειται να υπογράψει κανένα νέο μέτρο αν δεν εξασφαλίσει τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων για το χρέος, αναφέρει το Έθνος. Και αυτό γιατί η ΕΚΤ του Μάριο Ντράγκι προβάλλει τη σχετική απόφαση ως προϋπόθεση για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε τόνισε ότι αυτό αποτελεί κεντρικό του στόχο.

Από την άλλη, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που ξέρουν ότι η μάχη δίνεται για το ποσοστό μείωσης του αφορολόγητου, τις συνταξιοδοτικές δαπάνες, τα Εργασιακά, τα ενεργειακά και άλλα φροντίζουν να υπενθυμίζουν ότι συνήθως η Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία διατηρούν ισχυρές αντιρρήσεις για τη ρύθμιση σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα. Το Μαξίμου ωστόσο ποντάρει στην υποχώρηση τέτοιου είδους αντιρρήσεων στα μέσα Φεβρουαρίου, μετά το μήνυμα της Άνγκελας Μέρκελ ότι η Ευρωζώνη πρέπει να μείνει ενωμένη και να μην εξελιχθεί σε Ευρωζώνη πολλών ταχυτήτων.

«Πυξίδα» ώστε να βρεθεί μία λύση για το Μέγαρο Μαξίμου αποτελεί και η φράση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Πιέρ Μοσκοβισί «είμαστε δίπλα σε μία διχάλα στον δρόμο: Mπορούμε να επιλέξουμε να χτίσουμε στην πρόοδο που έχει γίνει ή να θέσουμε αυτή σε κίνδυνο». Αντιθέτως, στελέχη της κυβέρνησης εκφράζουν τη δυσφορία τους για τις «εμπρηστικές» δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πάντως η ελληνική πλευρά αισιοδοξεί ότι θα επιβεβαιωθεί το καλό σενάριο και πως δεν θα δοθεί παράταση για τις κρίσιμες αποφάσεις, παρόλο που κάποιοι υποστηρίζουν ότι ακόμη και αν αυτό επιβεβαιωθεί, μπορεί και πάλι η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση να μετατεθεί για την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ και όχι αυτή του Μαρτίου. Μια πιθανή κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ υπό τον Μάριο Ντράγκι και τον Μπενουά Κερέ, μπορεί να γίνει στις 20 Απριλίου. Ούτως ή άλλως οι μυστικές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αφορούν την περίοδο μετά το 2018, οπότε και θα λήξει το πρόγραμμα και θα απαιτηθεί συγκεκριμένη διαχείριση του χρέους.

Αναθερμαίνεται το σενάριο για ένα ενισχυμένο αναπτυξιακό πακέτο

Οι καλά γνωρίζοντες τις υπόγειες διαδρομές υπογραμμίζουν, σύμφωνα με το Έθνος ότι μόνο εάν η ΕΚΤ εξασφαλίσει μία δυνατή πολιτική δέσμευση από το Eurogroup για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα Ντράγκι, θα μπορούσε αφεθεί στον χρόνο η ρύθμιση για τα μεσοπρόθεσμα.

Στα σκαριά από την άλλη είναι η αναθέρμανση του σεναρίου για την ενίσχυση ενός αναπτυξιακού πακέτου που σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές τροφοδοτεί με πρωτοβουλίες του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Δημοφιλή