ΔΙΕΘΝΕΣ
13/02/2017 14:16 EET | Updated 13/02/2017 14:17 EET

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας προειδοποιεί: Ένα Frexit θα μας στοίχιζε πολύ ακριβά

MATTHIEU ALEXANDRE via Getty Images
France's Far-right Party Front National (FN) President, Marine Le Pen, gives a press conference on January 16, 2015 in Nanterre, Paris' suburb. Marine Le Pen accused the EU on January 13 of weakening France's defences against terror, saying in the wake of the Paris attacks that the country could no longer control its own borders. AFP PHOTO / MATTHIEU ALEXANDRE (Photo credit should read MATTHIEU ALEXANDRE/AFP/Getty Images)

Η αποχώρηση της Γαλλίας από το ευρώ, κάτι που ζητά η γαλλική ακροδεξιά, θα στοίχιζε ακριβά στα δημοσιονομικά της χώρας, καθώς το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της θα αυξανόταν κατά 30 δισεκατομμύρια ευρώ, προειδοποίησε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας.

Δύο μήνες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών (27 Απριλίου), ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό υπερασπίστηκε το ενιαίο νόμιμα που το χαρακτήρισε "όπλο στον διεθνή ανταγωνισμό". "Αν ήμασταν ολομόναχοι (...) θα βρισκόμασταν άοπλοι απέναντι στην κερδοσκοπία των χρηματαγορών (...) και απέναντι στις αμερικανικές πιέσεις στο δολάριο" είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Χωρίς το ευρώ, η χρηματοδότηση του γαλλικού δημόσιου χρέους θα στοίχιζε επιπλέον 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε επιτόκια, πρόσθεσε.

"Πολλές χώρες που έχουν το ευρώ, όπως εμείς (...) τα καταφέρνουν πολύ καλά στον οικονομικό τομέα, όσον αφορά την απασχόληση και έχουν ισχυρή ανάπτυξη", σημείωσε. Επιπροσθέτως, "τα επιτόκια, αφότου εισαγάγαμε το ευρώ, υποχώρησαν κατά περίπου 1,5%", συνέχισε, υπενθυμίζοντας πόσο σημαντικά είναι για τον καθορισμό των επιτοκίων των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων.

Η Μαρίν Λεπέν, η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου ζητά την επαναφορά ενός "εθνικού νομίσματος" αλλά και τη δημιουργία, παράλληλα, ενός κοινού νομίσματος που θα διαφέρει από το ευρώ. Για να γίνει κάτι τέτοιο πάντως θα χρειαστεί να συμφωνήσουν και οι υπόλοιπες χώρες που σήμερα χρησιμοποιούν το ευρώ.

Sponsored Post