ΔΙΕΘΝΕΣ
13/02/2017 09:15 EET | Updated 13/02/2017 09:15 EET

Οι αρχές στη Νέα Ζηλανδία επιχειρούν να απομακρύνουν 300 σορούς κητωδών που ξεβράστηκαν σε ακτή της χώρας

MARTY MELVILLE via Getty Images
This picture taken on February 11, 2017 shows a volunteer caring for pilot whales during a mass stranding at Farewell Spit.Most of the more than 200 whales who became stranded on New Zealand's notorious Farewell Spit on the weekend have been able to refloat themselves, conservation officials said on February 12. / AFP / Marty MELVILLE (Photo credit should read MARTY MELVILLE/AFP/Getty Images)

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν ότι επιχειρούν να απομακρύνουν τα πτώματα εκατοντάδων κητωδών που ξεβράστηκαν πριν από λίγες ημέρες σε ακτή της χώρας.

Περίπου 300 νεκρές φάλαινες πρόκειται να μετακινηθούν με εκσκαφέα και στη συνέχεια να θαφτούν σε αμμόλοφους, στο Φέργουελ Σπιτ, στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας.

Τη Δευτέρα, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος της χώρας, τρύπησαν τα σώματα των νεκρών φαλαινών, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος έκρηξης, δεδομένου ότι οι φάλαινες διοχετεύουν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Tην Πέμπτη, δεκάδες εθελοντές στην ακτή του Φέργουελ Σπιτ βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα από τα πιο αποκρουστικά θεάματα που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο λόγος που περίπου 400 φάλαινες-πιλότοι ξεβράστηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην στην περιοχή του Γκόλντεν Μπέι, αλλά από εκείνη τη στιγμή ο αριθμός τους αυξάνεται δραματικά, συμπεριλαμβανομένων και των 200 θαλάσσιων θηλαστικών που εξώκειλαν στη Νέα Ζηλανδία το Σάββατο.

Πώς θα γίνει η μεταφορά των φαλαινών

Εκσκαφείς θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να επιτευχθεί η μεταφορά των εκατοντάδων πτωμάτων, τα οποία στη συνέχεια θα θαφτούν σε μία αμμώδη περιοχή, στην οποία δεν έχει πρόσβαση το ευρύ κοινό.

Το τμήμα Συντήρησης του υπουργείου Πολιτισμού της Νέας Ζηλανδίας, σκόπευε αρχικά να θάψει τις φάλαινες στο σημείο που ξεβράστηκαν τα πτώματά τους, ωστόσο αργότερα αποφάσισε να τις μεταφέρει σε ένα πιο απομακρυσμένο μέρος για την προστασία του κοινού.

«Απαιτείται αρκετή δουλειά. Ίσως χρειαστούν πολλές ημέρες προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταφορά τους», δήλωσε εκπρόσωπος του τμήματος Συντήρησης στο BBC.

Γιατί ξεβράζονται επιπλέον φάλαινες

Κανένας δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό με ασφάλεια. Μία θεωρία προτείνει ότι οι φάλαινες ίσως οδηγήθηκαν στην ακτή από καρχαρίες, οι οποίοι επιτέθηκαν σε αυτές και οι περισσότερες πέθαναν μετά από μερικά «φονικά» δαγκώματα. Μία άλλη πιθανή εξήγηση ίσως κρύβεται στο σχήμα της συγκεκριμένης ακτογραμμής, με τα ρηχά παλιρροϊκά της νερά.

Σημειώνεται ότι στα ρηχά νερά, τα κητώδη δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ηχοεντοπιστικό τους σύστημα, επομένως είναι πιο εύκολο να χαθούν.

Photo gallery New Zealand See Gallery

Sponsored Post