Χειμερινές προβλέψεις Κομισιόν: Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 0,3% το 2016 και 2,7% το 2017

Κομισιόν: Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 0,3% το 2016 και 2,7% το 2017
Getty Images/iStockphoto

UPD - «Σημάδια ανάκαμψης» διαπιστώνει για την ελληνική οικονομία η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις ενδιάμεσες προβλέψεις για την περίοδο 2016-2018, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM, «η ελληνική οικονομία μεγενθύνεται σταδιακά» και «τα δημόσια οικονομικά αποδίδουν καλύτερα από το αναμενόμενο».

Ειδικότερα, όσον αφορά την ανάπτυξη, η Κομισιόν προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα φτάσει το 0,3% το 2016, «αντανακλώντας τη βελτίωση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής πίστης», μετά την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Υπό τον όρο της έγκαιρης ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να επιταχυνθεί το 2017 με ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ, «στη βάση της βελτίωσης των χρηματοοικονομικών συνθηκών και της σταδιακής χαλάρωσης των ελέγχων κεφαλαίων». Παράλληλα, προβλέπεται επιτάχυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων και ο δείκτης ανάπτυξης το 2018 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,1%.

Εξάλλου, η Κομισιόν διαπιστώνει βελτίωση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,4% κατά μέσο όρο τους πρώτους δέκα μήνες του 2016 και προβλέπεται να αυξηθεί με μέσο σταθερό δείκτη 2,2% έως το 2018. Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 23,4% το 2016, έναντι 24,9% το 2015. Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί σταθερά την περίοδο των προβλέψεων (έως το 2018), χάρη στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, «οι οποίες θέτουν ευέλικτες μορφές απασχολήσης και καθορισμό μισθών».

Σύμφωνα με την Επιτροπή, «οι καθοδικοί κίνδυνοι», οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις προβλέψεις, σχετίζονται, κυρίως, με την αβεβαιότητα γύρω από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, με εξωγενείς παράγοντες, όπως οι γεωπολιτικές και οικονομικές εντάσεις σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, καθώς και με την προσφυγική κρίση.

Σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το 2016 θα διαμορφωθεί στο -1,1% του ΑΕΠ και θα παραμείνει σταθερό και το 2017. Η Επιτροπή προβλέπει δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,7% το 2018.

Λόγω της υπεραπόδοσης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος το 2015, η Επιτροπή προβλέπει ότι η Ελλάδα θα σημειώσει σημαντική υπεραπόδοση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ το 2016 (έναντι 0,5% του ΑΕΠ που ήταν ο στόχος του προγράμματος).

Όσον αφορά στον στόχο του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017, η Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα θα τον πετύχει, λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί -κυρίως στον φόρο εισοδήματος και τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό- ακόμα και μετά την εκκίνηση του σχήματος Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Επίσης, η Κομισιόν θεωρεί ότι η ισχυρή απόδοση των εσόδων που παρατηρήθηκε το 2016 «και στηρίχθηκε από την εν εξελίξει μεταρρύθμιση της διοίκησης εσόδων», θα βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων το 2018.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι, οι οποίοι σχετίζονται με την πιθανότητα μικρότερης απόδοσης των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων το 2017, σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν τα μέτρα, αλλά και με την αβεβαιότητα όσο δεν ολοκληρώνεται η δεύτερη αξιολόγηση.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι οι ελληνικές Αρχές αναμένεται να υιοθετήσουν το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πακέτο για το 2018-2021, που θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες προσαρμογές στις δημοσιονομικές πολιτικές,προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Τέλος, η Κομισιόν προβλέπει ότι το δημοσιονομικό χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί από το 177,4% του ΑΕΠ το 2015 στο 179,7% το 2016. Η βελτιωμένη δημοσιονομική θέση και η ισχυρή ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένεται να βάλουν το χρέος σε πτωτική πορεία από το 2017 και μετά. Το κόστος των επιτοκίων αναμένεται να μειωθεί έως το 2018, γιατί τα παλαιά δάνεια αντικαταστάθηκαν με νέα, με χαμηλότερα επιτόκια. Η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων το 2017 και το 2018 θα αυξήσει το κόστος δανεισμού βραχυπρόθεσμα, αλλά θα το μειώσει μακροπρόθεσμα και θα ελαφρύνει το πρόγραμμα αποπληρωμής χρέους.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή