Τσακαλώτος: Έχουμε αδικήσει ανθρώπους με αυτό που κάναμε αλλά θα το διορθώσουμε. Προσδοκούμε πολιτική συμφωνία

Τσακαλώτος: Έχουμε αδικήσει ανθρώπους με αυτό που κάναμε αλλά θα το διορθώσουμε. Προσδοκούμε πολιτική συμφωνία
SOOC

Η κυβέρνηση επιδιώκει πολιτική λύση «σε όλο το πακέτο», στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας εφόλης της ύλης στον ΑΝΤ1 το βράδυ της Δευτέρας. Ο υπουργός Οικονομικών, υπερασπιζόμενος την κυβερνητική στάση στη διαπραγμάτευση, διέψευσε ότι υπάρχει τελεσίγραφο 48 ωρών, επιβεβαίωσε ότι το αφορολόγητο όριο αν και πάλαι ποτέ κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης είναι πλέον στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και ενδέχεται να μειωθεί ενώ ζητώντας έναν ακόμη χρόνο διακυβέρνησης υποσχέθηκε και θετικά μέτρα για όσους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αδικήσει.

Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι η Αθήνα επιδιώκει να επιτυγχανθεί πολιτική λύση σε όλο το πακέτο στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου υπογραμμίζοντας ότι τόσο ο κ. Μοσκοβισί όσο και ο κ. Ντάισελμπλουμ, έντιμα προσπαθούν να συμβάλλουν ώστε αυτή να βρεθεί.

Ερώτωμενος για τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και τις τελευταίες δηλώσεις της επικεφαλής του Ταμείου, κ. Κριστίν Λαγκάρντ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι «εμείς δεν θέλουμε να γίνουν εξαιρέσεις, όπως είπε κ. Λαγκάρντ» και κάλεσε το Ταμείο να πάρει μία απόφαση αφού, όπως τόνισε, «δεν συγχωρείται να ροκανίζει το χρόνο». Το κατηγόρησε δε για «blame game» συμπληρώνοντας πως του φαίνεται ότι στο ΔΝΤ δεν έχουν πάρει ακόμη σχετική απόφαση όσον αφορά στην παραμονή του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Μπορώ να ζητήσω από την κ. Λαγκάρντ να μην αναφέρεται σε αμφισβητήσιμες μελέτες που λένε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 1,5% του ΑΕΠ το 2018 όταν σήμερα είναι 2% χωρίς να έχουμε ισχυρή ανάπτυξη;», επεσήμανε και συνέχισε: «Δεν μπορεί να ζητά από εμάς μέτρα τώρα και από τους Ευρωπαίους για το χρέος αργότερα. Θέλουμε το ΔΝΤ να πάρει μια δίκαιη απόφαση. Δεν συγχωρείται να μην ξεκαθαρίζει ποια είναι η θέση του και ποιες οι προϋποθέσεις».

Φαίνεται πως «έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους μην τραβήξει την πρίζα ο Τραμπ και καθυστερούν», προσέθεσε.

Για τη στάση των Βρυξελλών απέναντι στο Ταμείο ο κ. Τσακαλώτος - σημειώνοντας ότι εκτιμά πως η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ είναι κοινή με εκείνη της Αθήνας - απάντησε ότι «η Κομισιόν προσπαθεί να ισορροπήσει κάποιες από τις απαιτήσεις του Ταμείου ώστε να είναι το ΔΝΤ μέσα (σ.σ στο ελληνικό πρόγραμμα)» και προσέθεσε ότι «νομίζω πως πέρα από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να υπάρχει παίκτης που δεν θα ήθελε λύση».

Επιπλέον ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ διέψευσε ότι η ελληνική πλευρά έχει λάβει τελεσίγραφο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός 48 ωρών ενώ δεν θέλησε να δώσει το χρονοδιάγραμμα για το πότε πρέπει η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί. «Δεν μπορώ να προσδιορίσω τον χρόνο γιατί θα μου δέσει τα χέρια», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το το αφορολόγητο σημείωσε ότι «δεν διαπραγματευόμαστε μόνο για το αφορολόγητο, αλλά και για θετικά πράγματα που θέλουμε να κάνουμε». Και συνέχισε: «φέτος αυξήσαμε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Να έχουμε υπομονή και να περιμένουμε τη συνολική λύση» ενώ παραδέχτηκε πως «έχουμε αδικήσει ανθρώπους με αυτό που κάναμε αλλά θα το διορθώσουμε».

«Ας πετυχουμε και δεν με νοιάζει ας πάρω το μουτζούρη», εξήγησε και προσέθεσε ότι κόκκινή μας γραμμή είναι «ο κόσμος να είναι καλυτερα από ότι ήταν».

«Θα αφησουμε το αποτυπωμά μας έαν έχουμε περισσότερο χρόνο».

Για τα όσα τόνισε το περασμένο Σαββατοκύριακο ο πρώην υπ. Παιδείας, κ. Νίκος Φίλης, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως δεν συμφωνεί «εάν σκεφτεί κανείς τι διαπραγματευτήκαμε». Παράλληλα, ανέφερε ότι από τα μη παραμετρικά μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα απελευθερωθούν πολλοί πόροι που θα ενισχύσουν τις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη.

Ερωτηθείς για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού προ εβδομάδων στην Εφημερίδα των Συντακτών και τις δηλώσεις του ότι δεν πρόκειται να παρθεί ούτε ένα μέτρο παραπάνω ο κ. Τσακαλώτος τον υπερασπίστηκε τονίζονοντας ότι «δεν μπορούμε ενώ μετέχουμε στη διαπραγμάτευση να ανοίγουμε τα χαρτιά μας όταν οι άλλοι τα κρατούν κλειστά».

Ο κ. Τσακαλώτος κατέκρινε τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για γενικόλογες τοποθετήσεις, ζητώντας να προσδιορίσουν επακριβώς ποιες δαπάνες και από πού θα περικοπούν. «Να μας πουν και ο κ. Στουρνάρας, που ήταν υπουργός του Σαμαρά, και ο κ. Σταϊκούρας τι φόρους ακριβώς και ποιες δαπάνες πρέπει να κόψουμε», είπε.

Δημοφιλή