Εrase and Forget. To ντοκιμαντέρ για τη ζωή του αληθινού «Rambo» που ήταν έως και υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ

Εrase and Forget. To ντοκιμαντέρ για τη ζωή του αληθινού «Rambo»

John Rambo, ο χαρακτήρας που υποδύθηκε περίφημα ο Σιλβέστερ Σταλόνε, λέγεται πως ο σεναριογράφος των εμπνεύστηκε από τις ιστορίες για τα κατορθώματα του πιο παρασημοφορημένου βετεράνου του Βιετνάμ που υπηρέτησε στους "πράσινους μπερέδες", James Gordon “Bo” Gritz. To ίδιο πρόσωπο που φαίνεται να ενέπνευσε και άλλους κινηματογραφικούς χαρακτήρες σε πολεμικές ταινίες.

Όπως και οι κινηματογραφικοί ήρωες ο "Bo" έζησε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του βουτηγμένος στη βία κατά τη διάρκεια της μακράς στρατιωτικής του σταδιοδρομίας ενώ σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του σκότωσε περισσότερους από 400 ανθρώπους σε επιχειρήσεις που μετείχε - από το Κόλπο των Χοίρων στο Αφγανιστάν.

Τώρα ένα νέο ντοκιμαντέρ, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου το περασμένο Σαββατοκύριακο, αναπαριστά στιγμιότυπα από τη ζωή του “Bo” με τον σκηνοθέτη να δανείζεται τη μεθόδους του Joshua Oppenheimer από το «Τhe act of killing» για να διηγηθεί τη ζωή του Gritz και να αναδείξει δεσμούς μεταξύ των μυθιστορηματικών συγκρούσεων που έχουμε δει σε χολιγουντιανές ταινίες και στους κρυφούς πολέμους των ΗΠΑ.

Το “Erase and Forget” χρειάστηκε 10 χρόνια για να γυριστεί από την Andrea Luka Zimmerman και παρουσιάζει από άγνωστο μέχρι σήμερα υλικό έως αποκλειστικές συνεντεύξεις και σκηνές στις οποίες ο Βο παίζει σκηνές από ταινίες δράσεις της δεκαετίας του 1980 που οι δημιουργοί εμπνεύστηκε από τη δική του ζωή. Εξάλλου έχει εμφανιστεί πολλές φορές ως ηθοποιός αλλά και παρουσιαστής.

Μετά τη συνταξιοδότησή του από το στρατό το 1979, έγινε δεκτός πίσω στις ΗΠΑ ως ήρωας, αλλά απογοητευόταν όλο και περισσότερο από τη χώρα για την οποία είχε διακινδύνευσε τη ζωή του.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80, έκανε μια σειρά από ταξίδια στη Βιρμανία - που χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από τον William Shatner και τον Clint Eastwood - για να εντοπίσει αιχμαλώτους πολέμου.

Επέστρεψε ως πληροφοριοδότης. Φέρεται να είχε μαγνητοφωνήσει συνομιλία με γνωστό πολέμαρχο στη Βιρμανία που κατονόμαζε αξιωματούχους επί προεδρίας Ρίγκαν που εμπλέκονταν σε εμπόριο ναρκωτικών μεταξύ των οποίων και τον μετέπειτα στενό συνεργάτη του George W Bush.

Οι ισχυρισμοί δεν αποδείχθηκαν αλλά ενθάρρυναν και άλλους βετεράνους να είναι πιο ανοιχτοί σε αποκαλύψεις όπως για την μυστική εκπαίδευση αφγανών μουτζαχεντίν στην έρημο της Νεβάδα.

Το 1988 ήταν υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ με το Populist Party υπό το σύνθημα “God, guns and Gritz” (ήταν γνωστός πολέμιος του ελέγχου της οπλοκατοχής, των αμβλώσεων κα) αλλά τελικά αποσύρθηκε από την κούρσα όταν έμαθε πως συνυποψήφιος του για το χρίσμα του κόμματος ήταν πρώην μέλος της Κu Klux Klan.

Kάπως έτσι το ντοκιμαντέρ είναι μεταξύ άλλων, όπως γράφει ο Guardian, και ένα δοκίμιο για τα ιστορικά αίτια της βαθιάς απογοήτευσης που βιώνουν οι Αμερικανοί με τις κυβερνήσεις τους.

Δημοφιλή