Parky: To «AirBnB για πάρκινγκ» στην Ελλάδα

Parky: To «AirBnB για πάρκινγκ» στην Ελλάδα
Parky.gr

Ως «AirBnB για πάρκινγκ στην Ελλάδα» χαρακτηρίζουντην πλατφόρμα Parky.gr οι δημιουργοί του, Θοδωρής Σωτηρίου και Μαρία- Ζωή Παπαϊωάννου, τονίζοντας πως στόχος είναι η δημιουργία μιας «ολιστικής» λύσης στο πρόβλημα του πάρκινγκ, που απασχολεί σχεδόν κάθε πόλη.

Πρόκειται για μια startup που δημιουργήθηκε μέσω του Athens Center for Entrepreneurship του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και, συνοπτικά, δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να βρουν πάρκινγκ σε πιλοτές πολυκατοικιών, ή να κερδίσουν ενοικιάζοντας το δικό τους. Αναλυτικότερα, οι μεν ιδιοκτήτες χώρου στάθμευσης σε πιλοτή πολυκατοικίας, αυλή, κλπ εγγράφονται στη πλατφόρμα, δηλώνουν τις ώρες/μέρες ή και μήνες διαθεσιμότητας της θέσης και την τιμή προς ενοικίαση, ενώ οι δε οδηγοί μπορούν να ενοικιάζουν για όσο χρόνο χρειάζονται μια από τις θέσεις που βρίσκουν, αποφεύγοντας το παρκάρισμα στον δρόμο.

Μιλώντας στη HuffPost Greece, οι δημιουργοί του Parky αναλύουν την «ταυτότητα» και τον «χαρακτήρα» του Parky και περιγράφουν τα σχέδιά τους για το μέλλον.

Πώς προέκυψε η ιδέα;

Μαρία- Ζωή Παπαϊωάννου: Η ιδέα προέκυψε μετά από μια «μαραθώνια» διαδρομή για εύρεση parking, κατά την οποία παρατηρούσα άδειες θέσεις σε πιλοτές πολυκατοικιών και αυλές σπιτιών. Μαζί με τον Θοδωρή Σωτηρίου (Co-Founder & Product Lead) αποφασίσαμε να τεστάρουμε την ιδέα για πρώτη φορά στον διαγωνισμό «Athens Startup Weekend University 2016» αποσπώντας διακρίσεις από κοινό και κριτική επιτροπή.

Θοδωρής Σωτηρίου:Οπλισμένοι με αισιοδοξία, σύντομα μετά από αυτό ενταχθήκαμε στον incubator Athens Center for Entrepreneurship and Business (ACEin) αποφασισμένοι να προχωρήσουμε την ιδέα και με την ομάδα παράλληλα να αυξάνεται, με την πολύτιμη προσθήκη του Χρήστου Χατζή (Chief Engineer) να αναλαμβάνει δράση και πληθώρα mentoring μέσω του ACEin. Ταυτόχρονα, λάβαμε και τεχνολογική υποστήριξη από την Microsoft μέσω του προγράμματος BizSpark για startups, κάνοντας έτσι τα πρώτα μας βήματα πατώντας σε γερά θεμέλια.

Μπορείτε να παραθέσετε το ιστορικό της πορείας του Parky;

ΜΖΠ:Χωρίς ακόμα να έχουμε ένα έτοιμο προϊόν, δημιουργήσαμε ένα website που εξηγούσαμε περιληπτικά το concept του Parky. Μαζί υπήρχε μια φόρμα δήλωσης ενδιαφέροντος για να συμπληρώσει όποιος θα ήθελε τα στοιχεία του και να δει το Parky από τους πρώτους όταν αυτό θα ήταν έτοιμο, έτσι ώστε να δούμε την ζήτηση και σχόλια. Για να φέρουμε κόσμο πέρα από τον δικό μας κύκλο ταυτόχρονα μιλήσαμε και με ιδιοκτήτες που νοίκιαζαν την θέση parking τους και φτάσαμε να συναντηθούμε με μερικούς. Στα πρώτα βήματα μιας online πλατφόρμας, το να προσωποποιείς αυτή την προσπάθεια δίνει εμπιστοσύνη και αίσθηση ανθρωπιάς σε όσους σε γνωρίζουν. Η φόρμα συμπληρώθηκε περισσότερες από 300 φορές σε 6 εβδομάδες. Έτσι, με βασικό πυλώνα την έμπρακτη ζήτηση που λάβαμε και τα σχόλια των άμεσων χρηστών μας (οδηγών και ιδιωτών) το Parky πήρε μέρος στο διαγωνισμό της ΜοΚΕ του ΟΠΑ (Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΟΠΑ) και στον διαγωνισμό e-nnovation 2016. Φτάσαμε μετά από μήνες και αλλεπάλληλα meeting με άτομα της αγοράς και επενδυτές στην τελική φάση και των δυο διαγωνισμών, καταφέρνοντας εν τέλει να κερδίσουμε χρηματικά έπαθλα! Με την συνεχή υποστήριξη του ΑCEin με mentoring όλο αυτό το διάστημα, τον Φεβρουάριο 2017, λανσάραμε το web app.

Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού και η επισκεψιμότητα από τότε που το λανσάρατε;

ΘΣ: Έχουμε νέες εγγραφές καθημερινά, τόσο ιδιοκτητών όσο και οδηγών. Ξεκινήσαμε με 4000+ (4196 για την ακρίβεια) pageviews την πρώτη μέρα και διατηρούμε τον ρυθμό μέχρι σήμερα. Δεν έχουμε ξοδέψει ούτε 1 ευρώ σε διαφημίσεις και βλέπουμε πως όταν προσφέρεις μια ολιστική λύση σε κάτι σημαντικό ο κόσμος σε αγκαλιάζει. Πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι επιχειρηματικότητας ήδη μας κάλεσαν να μοιραστούμε την ιστορία μας και συνεχίζουμε.

ΜΖΠ:Έμπρακτα, πολλοί ιδιοκτήτες θέσεων σε πιλοτές επιλέγουν να τις προσφέρουν με μηνιαία αλλά και με ημερήσιες χρεώσεις. Αρκετά δελεαστικά μάλιστα, καθώς χαρακτηριστικά έχουμε προσφορά parking ιδιώτη στην Πατησίων 3€ για στάθμευση συνολικής διάρκειας 6 ωρών καθημερινά. Οι τιμές παραμένουν δελεαστικές και αυτό προσεγγίζει με την σειρά του πληθώρα οδηγών. Παρατηρούμε ήδη πολλές κινήσεις στην πλατφόρμα που καταλήγουν σε συμφωνίες. Συνεχώς επικοινωνούμε με ιδιοκτήτες καθώς και ξεκινάμε μεγάλη digital καμπάνια.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

ΘΣ:Πατώντας πάνω στην ήδη υπάρχουσα πλατφόρμα οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Έχουμε στο πλάνο μας πολλές ανανεώσεις και εισαγωγή νέων στοιχείων ώστε να απλοποιούμε περαιτέρω την χρήση και να διευκολύνουμε τον καταναλωτή. Πέρα από την ελκυστική αρχή που έχουμε κάνει, μια startup χρειάζεται πολλούς μήνες δουλειάς μέχρι να δούμε τα πρώτα σημάδια βιώσιμης ανάπτυξης. Εμείς παίρνουμε θάρρος να συνεχίζουμε από κάθε ιδιοκτήτη που κερδίζει ένα σεβαστό extra εισόδημα από ένα χώρο που μένει ανεκμετάλλευτος, και από οδηγούς οι οποίοι βρίσκουν ασφαλέστερο parking πριν χρειαστεί να μπουν στο αυτοκίνητό τους.

ΜΖ:Πιστεύουμε πως η Αθήνα έχει ανάγκη από απλές ανθρώπινες λύσεις και το Parky είναι μια από αυτές.

Δημοφιλή