ΔΙΕΘΝΕΣ
15/02/2017 12:16 EET | Updated 15/02/2017 12:54 EET

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τη CETA, την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά

Alexandros Michailidis / SOOC

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα, Τετάρτη, την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA). Η συμφωνία-ορόσημο που αναμένεται να ενισχύσει το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών και τις επενδυτικές ροές μεταξύ των δυο πλευρών, θα μπορούσε να εφαρμοστεί προσωρινά ήδη από τον Απρίλιο του 2017.

Διαβάστε επίσης:

«Με την έγκριση της CETA, αποδεικνύουμε ότι επιλέγουμε τη διαφάνεια, την ανάπτυξη και τα υψηλά πρότυπα έναντι του προστατευτισμού και της στασιμότητας. Ο Καναδάς είναι μία χώρα με την οποία μοιραζόμαστε κοινές αξίες και ένας σύμμαχος στον οποίον μπορούμε να βασιστούμε. Μαζί μπορούμε να χτίσουμε γέφυρες αντί για τείχη ενισχύοντας έτσι την ευημερία των πολιτών μας. Η CETA θα αποτελέσει παγκοσμίως σημείο αναφοράς για όλες τις μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες», δήλωσε ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Artis Pabriks (ΕΛΚ, Λετονία).

Η συμφωνία εγκρίθηκε με 408 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 33 αποχές. Για την έκθεση αυτή, οι έξι μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες είχαν καταθέσει έξι ξεχωριστά ψηφίσματα, και πολλαπλές τροπολογίες ιδιαίτερα από τις 2 ακροδεξιές ομάδες, που όμως απορρίφθηκαν στο σύνολό τους. Παρότι υπήρξε άνετη πλειοψηφία και για τις δύο εκθέσεις, η ψηφοφορία έγινε εν μέσω διαμαρτυριών εντός και εκτός του Κοινοβουλίου.

Μετά την έγκριση, οι ευρωβουλευτές που απέρριψαν τη Συμφωνία άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον της και να κτυπούν τα έδρανά τους στο ημικύκλιο.

Έξω από το κτίριο, γύρω στα 400 με 500 άτομα, με τύμπανα, διαμαρτυρίες και πανό κατά της CETA, βρέθηκαν αντιμέτωπα με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που από νωρίς είχαν αποκλείσει μια πλατιά περίμετρο γύρω από το κτίριο.

Αύριο, Πέμπτη, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό θα απευθύνει στο Στρασβούργο, ομιλία στους ευρωβουλευτές για τις σχέσεις ΕΕ-Καναδά στις 11 το πρωί (ώρα Γαλλίας). Ο κ. Τρουντό είναι ο πρώτος Καναδός πρωθυπουργός στην ιστορία που θα απευθύνει ομιλία στο ΕΚ. Στη συνέχεια, στις 12 το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι και ο Καναδός πρωθυπουργός θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ενίσχυση του εμπορίου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, η συμφωνία CETA θα άρει τους δασμούς για τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες. Προβλέπει, επίσης, την αμοιβαία αναγνώριση της πιστοποίησης για ένα ευρύ φάσμα προϊόντων. Ο Καναδάς θα ανοίξει τις ομοσπονδιακές και δημοτικές αγορές δημοσίων συμβάσεων, οι οποίες είναι ήδη ανοικτές στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι προμηθευτές υπηρεσιών είτε πρόκειται για θαλάσσιες μεταφορές είτε πρόκειται για τηλεπικοινωνίες ή λογιστικές υπηρεσίες θα έχουν πλέον πρόσβαση στην καναδική αγορά.

Προστασία των γεωργικών προϊόντων και των κοινωνικών προτύπων

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η ΕΕ εξασφάλισε την προστασία περισσότερων από 140 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων για τρόφιμα και ποτά που πωλούνται στην καναδική αγορά. Οι ρήτρες για βιώσιμη ανάπτυξη συμπεριλήφθηκαν στη συμφωνία με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και των κοινωνικών προτύπων, καθώς και την ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων.

Η ΕΕ και ο Καναδάς επιβεβαίωσαν ρητά μέσα στη συμφωνία το δικαίωμα των κρατών να νομοθετούν και να εφαρμόζουν την εγχώρια νομοθεσία, προκειμένου να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των πολιτών ότι η συμφωνία δίνει πολύ μεγάλη δύναμη σε πολυεθνικές εταιρείες και ότι οι κυβερνήσεις δεν θα είναι σε θέση να νομοθετούν για την προστασία της υγείας, της ασφάλειας ή του περιβάλλοντος.

Εξαιρέσεις

Η συμφωνία CETA δεν θα άρει τους δασμούς στους τομείς των δημοσίων υπηρεσιών, των οπτικοακουστικών μέσων και των υπηρεσιών μεταφορών, καθώς και σε μερικά αγροτικά προϊόντα, όπως τα γαλακτοκομικά, τα πουλερικά και τα αυγά.

Μεγαλύτερη διαφάνεια στην προστασία των επενδύσεων

Σε συνέχεια της πίεσης του Κοινοβουλίου, ο αμφιλεγόμενος μηχανισμός διευθέτησης διαφορών επενδυτή-κράτους αντικαταστάθηκε από ένα σύστημα επενδυτικού δικαστηρίου, που θα διασφαλίζει τον κρατικό έλεγχο μέσω της επιλογής των διαιτητών και της ενίσχυσης της διαφάνειας.

Συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Καναδά (SPA)

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν με 506 ψήφους υπέρ, 142 κατά και 43 αποχές τη σύναψη της συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Καναδά (SPA). Συμπληρώνοντας την CETA, η συμφωνία αυτή θα ενισχύσει τη διμερή συνεργασία ΕΕ-Καναδά σε ένα ευρύ φάσμα μη εμπορικών θεμάτων, όπως η εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, η αειφόρος ανάπτυξη, η έρευνα και ο πολιτισμός.

Επόμενα βήματα

Η συμφωνία CETA θα μπορούσε να εφαρμοστεί προσωρινά από την πρώτη ημέρα του μήνα που ακολουθεί την αμοιβαία ενημέρωση και των δύο πλευρών ότι έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες εσωτερικές διαδικασίες. Οι ευρωβουλευτές περιμένουν ότι αυτό θα γίνει το νωρίτερο στις 1 Απριλίου 2017.

Καθότι η CETA ανακηρύχθηκε «μεικτή» συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2016, θα πρέπει να επικυρωθεί και από τα εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια.

Sponsored Box