Κι όμως, ο σκύλος σας μπορεί να καταλάβει πότε συμπεριφέρεστε άσχημα στους άλλους

Κι όμως, ο σκύλος σας μπορεί να καταλάβει πότε συμπεριφέρεστε άσχημα στους άλλους

Όσοι έχετε σκύλο, ίσως έχετε παρατηρήσει καμιά φορά τη συμπεριφορά του τετράποδου φίλου σας να αλλάζει όταν τσακώνεστε μπροστά του με το σύντροφό σας ή έχετε, γενικότερα, μια διαφωνία με ένα άλλο άτομο. Αν όντως έχει συμβεί κάτι τέτοιο, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν ήταν ιδέα σας αλλά συνέβη στη πραγματικότητα.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Neuroscience and Biobehavioral Reviews και αναδημοσιεύτηκε από το New Scientist, τα σκυλιά μπορούν να καταλάβουν πότε ένας άνθρωπος συμπεριφέρεται άσχημα (για την ακρίβεια, «when someone's being a jerk», κοινώς «όταν κάποιος είναι μ@λ@κ@ς»), και χρησιμοποιούν αυτή τη πληροφορία όταν αποφασίζουν να αλληλεπιδράσουν με τους ανθρώπους γύρω τους.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες έβαλαν ανθρώπους που έχουν σκυλιά να παίξουν ένα σκετς, ενώ τα σκυλιά τους παρακολουθούσαν. Κάθε ιδιοκτήτης σκύλου υποκρινόταν πως προσπαθούσε, χωρίς επιτυχία, να ανοίξει ένα κουτί, γυρνώντας έπειτα στους δύο ερευνητές που κάθονταν άπρακτοι στο δωμάτιο και ζητώντας τη βοήθειά τους. Κάθε φορά, ένας από τους δύο ερευνητές συνέχιζε να κάθεται άπρακτος, ενώ ο άλλος είτε βοηθούσε τον ιδιοκτήτη, είτε αρνιόταν να βοηθήσει. Έπειτα, και οι δύο ερευνητές προσέφεραν στο σκυλί από μια λιχουδιά.

Στην πρώτη περίπτωση, όταν ο ένας ερευνητής βοηθούσε στον ιδιοκτήτη να ανοίξει το κουτί, τα σκυλιά δεν έδειχναν ιδιαίτερη προτίμηση σε αυτόν που βοήθησε από αυτόν που καθόταν άπρακτος. Συνήθως έτρωγαν τις λιχουδιές που τους προσέφεραν και οι δύο. Στη δεύτερη, όμως περίπτωση, όταν ο ένας ερευνητής αρνιόταν εμφατικά να βοηθήσει τον ιδιοκτήτη, τα σκυλιά έδειχναν ξεκάθαρα την προτίμησή τους, αγνοώντας τον και παίρνοντας τη λιχουδιά του ερευνητή που καθόταν άπρακτος.

Σε ένα άλλο πείραμα, οι ερευνητές είχαν παρατηρήσει την ίδια συμπεριφορά και στους πιθήκους καπουτσίνους, οι οποίοι έδειχναν την ίδια περιφρόνηση απέναντι στους ανθρώπους που αρνούνταν να προσφέρουν βοήθεια.

Τα αποτελέσματα των δύο πειραμάτων, όπως κατέληξαν οι ερευνητές, υποδεικνύουν πως τόσο οι σκύλοι όσο και οι πίθηκοι έχουν μια αίσθηση ηθικής παρόμοια με αυτή των ανθρώπινων μωρών. «Αν κάποιος συμπεριφέρεται αντικοινωνικά, συνήθως καταλήγουν να έχουν μια συναισθηματική αντίδραση απέναντί του», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, James Anderson, ερευνητής ζωικής συμπεριφοράς στο Kyoto University της Ιαπωνίας, στο New Scientist. Και αυτή η αρχική αντίδραση, με τη σειρά της, γίνεται το θεμέλιο για μια πολυεπίπεδη κατανόηση του σωστού και του λάθους. Η μακρόχρονη σχέση των σκυλιών με τους ανθρώπους, τα κάνει να εξελίσσονται σε βαθμό που είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στην ανθρώπινη συμπεριφορά.

Γι' αυτό προσέξτε πώς συμπεριφέρεστε στους άλλους γύρω σας, γιατί εκτός όλων των άλλων υπέροχων ιδιοτήτων που έχει ο σκύλος σας, μπορεί να καταλάβει και πότε δεν είστε και τόσο καλός άνθρωπος -για να το θέσουμε ευγενικά.