ΔΙΕΘΝΕΣ

Αν η Ελλάδα ήταν πολιτεία των ΗΠΑ, ποια θα ήταν; Το κριτήριο είναι ο πλούτος και η απάντηση δίνεται σε ένα χάρτη

Αν η Ελλάδα ήταν πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών, ποια θα ήταν;

Το κριτήριο είναι η σύγκριση της οικονομικής δραστηριότητας, και η απάντηση δίνεται σε ένα χάρτη: το Κεντάκι.

Όπως φαίνεται από τον χάρτη του reddit user Speech500, η Ελλάδα, με το ροζ χρώμα, βρίσκεται παραγωγικά στο ίδιο επίπεδο με το Κεντάκι, αφού «έκλεισαν» το 2015, με ΑΕΠ λίγο πάνω από τα 180 δισεκατομμύρια ευρώ. Για τον χάρτη αυτό έγινε η σύγκριση του ΑΕΠ, που παράγουν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το ΑΕΠ που παράγεται σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ.

Αθήνα όπως Λούισβιλ

Σύμφωνα με το Euronews, πηγαίνοντας τη σύγκριση ένα βήμα παραπέρα, ο συντάκτης Speech500 βρήκε τις αναλογίες οικονομικής δραστηριότητας- πληθυσμού.

Έτσι προκύπτει ότι η αμερικανική εκδοχή της Αθήνας είναι το Λούισβιλ, της Θεσσαλονίκης το Λέξινγκτον, ενώ η Πάτρα θα μπορούσε να είναι ένα ευρωπαϊκό Μπόουλινγκ Γκριν!

Ομοιότητες και διαφορές

Το Κεντάκι είναι μία πολιτεία του Νότου, που αρέσκεται στους χαλαρούς ρυθμούς και βασίζεται στην αγροτική οικονομία.

Ωστόσο, περιβαλλοντικά δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο αφού σημαντικό μέρος του εισοδήματός του προέρχεται από την εξόρυξη άνθρακα.

Ο πληθυσμός του μετά βίας αγγίζει τα 4,5 εκατομμύρια κατοίκους (στην Ελλάδα είμαστε σχεδόν 11 εκατομμύρια), γεγονός που «ανεβάζει» το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα σε λίγο πάνω από 36.000 ευρώ.

Στην Ελλάδα το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα έχει πέσει κοντά στα 20.500 ευρώ.

Η παγκόσμια πρωτεύουσα του μπέρμπον

Μπορεί στο ΑΕΠ οι επιδόσεις του να μην είναι εντυπωσιακές, ωστόσο το Κεντάκι καυχιέται για την παραγωγή μπέρμπον.

Είναι η πατρίδα του «γλυκού ουίσκι του νότου», αφού από εκεί προέρχεται το 95% της παγκόσμιας παραγωγής!

Χάρη στο έφορο έδαφός του, το Κεντάκι είναι ιδανικό για καλλιέργεια καλαμποκιού, που αποτελεί το βασικό συστατικό του μπέρμπον.

Επίσης, στο υπέδαφός του υπάρχει μπλε ασθεστόλιθος, που «φιλτράρει» τον σίδηρο και προσδίδει γλυκιά γεύση ασβεστίου και μαγνησίου στο νερό.