Αυτοί οι 10 σχεδιαστές δεν επέλεξαν τα κλασικά μοντέλα για τις πασαρέλες τους

Αυτοί οι 10 σχεδιαστές δεν επέλεξαν τα κλασικά μοντέλα για τις πασαρέλες τους

Λίγο καιρό πριν ξεκινήσει η Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης, σαράντα τρία μοντέλα υπέγραψαν μια δημόσια αίτηση απαιτώντας περισσότερη ποικιλομορφία στις επιδείξεις μόδας. Την ίδια περίοδο, μια ολοσέλιδη καταχώρηση στους New York Times ζητούσε το ίδιο πράγμα. Και τελικά, όπως φαίνεται, ο κόσμος της μόδας άρχισε, επιτέλους, να δίνει προσοχή.

Δεν μπορούμε να πούμε πως αυτό που έγινε στις πασαρέλες του New York Fashion Week ήταν «επαναστατικό», μπορούμε όμως να πούμε με βεβαιότητα πως ήταν ένα μεγάλο πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης δεσμεύτηκε να αλλάξει πολλά πράγματα αυτή τη σεζόν. Σχεδιαστές με πολύ σταθερό στυλ, όπως ο Michael Kors, αποφάσισαν να ταράξουν λίγο τα νερά, η σχεδιάστρια Anniesa Hasibuan έκανε κάστινγκ για μοντέλα πρόσφυγες, ο σχεδιαστής Christian Siriano, γνωστός ούτως ή άλλως για την ποικιλομορφία που διατηρεί στις επιδείξεις του, έδειξε για άλλη μια φορά πώς γίνεται σωστά η δουλειά και, γενικότερα, συνέβησαν αρκετά και σημαντικά πράγματα όσον αφορά στην προώθηση της ποικιλομορφίας των μοντέλων αλλά και της ταυτότητας της σύγχρονης γυναίκας.

Τώρα που οι πασαρέλες τελείωσαν και οι ειδήσεις γράφτηκαν, είναι η σειρά των σχεδιαστών να αρχίσουν να πράττουν σοβαρά και να σχεδιάζουν όντως ρούχα για τις γυναίκες που περπάτησαν στις επιδείξεις τους. Γιατί καλές οι συμβολικές κινήσεις, αν όμως δεν συνεχίζονται και στην πραγματική ζωή δεν έχουν και ιδιαίτερο νόημα.

Για τώρα, ωστόσο, χαιρόμαστε που μπορούμε να αποδώσουμε ένα μικρό φόρο τιμής σε όσους πέρασαν δυνατά και καθαρά το μήνυμά τους κατά την Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης.

Prabal Gurung

Η επίδειξη του Gurung περιλάμβανε plus-size μοντέλα όπως η Candice Huffine και η Marquita Pring, που περπάτησαν στην πασαρέλα δίπλα στη Bella Hadid. Επίσης, το show του έμεινε αξέχαστο και για το φινάλε του, όπου τα μοντέλα φόρεσαν μπλούζες με έντονα πολιτικοποιημένα μηνύματα γραμμένα πάνω τους, όπως «Our Minds. Our Bodies. Our Power» (Η σκέψη μας. Τα σώματά μας. Η δύναμή μας) και «This is what a feminist looks like» (Έτσι είναι μια φεμινίστρια).

Tome

Αυτή τη σεζόν οι σχεδιαστές του οίκου Tome (οι οποίοι, στα παρασκήνια, φορούσαν περήφανα μπλούζες από το Women's March της Ουάσιγκτον και το Planned Parenthood) επέλεξαν μοντέλα διαφόρων μεγεθών, εθνικοτήτων και ηλικιών για την επίδειξή τους.

J. Crew

Η φίρμα που επέλεξε «πραγματικούς ανθρώπους» για την πασαρέλα της την περασμένη σεζόν, έβαλε φέτος στην επίδειξή της το plus-size μοντέλο Sabina Karlsson.

Christian Siriano

Ακολουθώντας την περσινή του στρατηγική, ο Siriano συνέχισε να είναι πιστός στην ποικιλομορφία, βάζοντας plus-size μοντέλα όπως οι Precious Lee, Marquita Pring και Iskra Lawrence να περπατήσουν στην πασαρέλα του, στην οποία παρουσιάστηκε και ένα T-Shirt με το logo «People Are People».

Yeezy Season 5

Ο Kanye West έβαλε τη Μουσουλμάνα Halima Aden να περπατήσει στην πασαρέλα του φορώντας τη χιτζάμπ της.

Michael Kors

Για πρώτη φορά από το 1981, ο Kors επέλεξε ένα plus-size μοντέλο, την πανέμορφη Ashley Graham, να περπατήσει στην πασαρέλα του.

Tracy Reese

Η Reese, ταγμένη εδώ και καιρό τόσο στην εθνική ποικιλομορφία όσο και στην ποικιλία των μεγεθών, στάθηκε ακλόνητη και στη φετινή της επίδειξη. Έγραψε μάλιστα στο Instagram: «τα πανέμορφα μοντέλα μας αντιπροσωπεύουν την ποικιλομορφία στη φυλή, στη θρησκεία και στο προσωπικό στυλ και τιμούν τις πολλές πτυχές του να είσαι μια δυνατή γυναίκα».

Gypsy Sport

Για κάποιους, η πασαρέλα του Gypsy Sport ήταν «η πιο ποικιλόμορφη» της Εβδομάδας Μόδας, επειδή «ήταν αβίαστα γεμάτη με ανθρώπους κάθε φυλής, τρανσέξουαλ και που αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη ποικιλία πολιτιστικών στρωμάτων και σωματότυπων», σύμφωνα με το Allure.

Chromat

Από την ίδρυσή της, η Chromat έχει δεσμευθεί να τιμά κάθε έναν άνθρωπο μέσω της ποικιλομορφίας των μοντέλων στις επιδείξεις της. Όπως είχε πει η καλλιτεχνική διευθύντρια της φίρμας, Becca McCharen στη Huffington Post το 2016: «Όλα τα μοντέλα στις επιδείξεις μας αντιπροσωπεύουν αυτούς που μας εμπνέουν, είτε είναι τρανσέξουαλ γυναίκες, είτε γυναίκες άλλων φυλών, είτε μοντέλα με καμπύλες, αυτός είναι ο κόσμος μου και αυτός είναι ο κόσμος που ζούμε και αυτά τα άτομα θέλω να τιμώ». Στη φετινή της κολεξιόν, οι Denise Bidot, Iskra Lawrence και Sabina Karlsson τη βοήθησαν να περάσει αυτό το μήνυμα.

Anniesa Hasibuan

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Anniesa Hasibuan φόρεσε χιτζάμπ σε όλα τα μοντέλα της επίδειξής της. Φέτος, ωστόσο, πήγε τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα και έκανε κάστινγκ για μοντέλα πρόσφυγες ώστε να συμμετάσχουν στο show της.