Μπορεί τελικά κάποιος να μάθει αν κοιτάτε συνέχεια τις φωτογραφίες του στο Instagram;

Retro camera and like counter notification icons. Eps10. Contains transparent and blending mode objects.
Retro camera and like counter notification icons. Eps10. Contains transparent and blending mode objects.

Όποιος δεν έχει «παρακολουθήσει» ποτέ κάποιον στο Facebook ή στο Instagram, να σηκώσει το χέρι. Κανένας; Έτσι νομίζαμε και εμείς.

Όλοι μας το έχουμε κάνει κάποια στιγμή και η αλήθεια είναι ότι μας καίει να μάθουμε ποιοι παρακολουθούν εμάς. Υπάρχει όμως τελικά τρόπος για να το μάθουμε; Και κυρίως, μπορεί να ανακαλύψει κάποιος άλλος ότι τον «παρακολουθούμε»;

Μία σειρά από εφαρμογές που έχουν κατακλύσει την αγορά υπόσχονται ότι μπορούν να μας αποκαλύψουν ποιος έχει κοιτάξει τις φωτογραφίες μας μέχρι και 49 εβδομάδες πριν.

Ωστόσο, όσο και εάν αυτό ακούγεται δελεαστικό, στην πραγματικότητα η χρήση αυτών των εφαρμογών μπορεί να σας οδηγήσει στην έκθεση των προσωπικών σας δεδομένων, καθώς συμφωνείτε να τα μοιραστείτε μαζί τους.

Η βρετανική Huffington Post θέλησε να μάθει εάν αυτές οι εφαρμογές όντως λειτουργούν και έτσι αποφάσισε να ρωτήσει απευθείας το Instagram. Ένας εκπρόσωπος απάντησε λέγοντας: «Δεν σχολιάζουμε για συγκεκριμένες επαφές. Οι όροι και προϋποθέσεις μας ξεκαθαρίζουν ότι δεν υποστηρίζουμε αυτή τη (δεδομένων) χρήση με κάποιο τρίτο άτομο».

Καθώς οι εφαρμογές αυτές δεν λαμβάνουν πληροφορίες απευθείας από το Instagram ή το Facebook, στην ουσία υπόσχονται κάτι που οι γνωστές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δεν θα μοιραστούν ποτέ μαζί τους. Με απλά λόγια δηλαδή, δεν πρόκειται ποτέ να σας δώσουν αυτά τα στοιχεία που υπόσχονται.

Εκτός όμως από το ότι αυτές οι εφαρμογές είναι στην ουσία άχρηστες, υπάρχουν και σημαντικοί κίνδυνοι για όσους τις κατεβάζουν. Το Instagram προειδοποιεί ότι οι χρήστες δεν θα πρέπει ποτέ να μοιράζονται τον κωδικό τους, εάν και εφόσον τους ζητηθεί: «Εάν ένας χρήστης το κάνει αυτό, τότε θα πρέπει να αλλάξει αμέσως τον κωδικό του».