Αύξηση των «κόκκινων» δανείων κατά 1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο

Αύξηση των «κόκκινων» δανείων κατά 1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο
Red arrow concept on graph
Red arrow concept on graph
pupess via Getty Images

Το 1 δισ. ευρώ εκτιμάται πως πλησιάζει η αύξηση που σημείωσαν τον Ιανουάριο τα «κόκκινα» δάνεια, με αποτέλεσμα την πρόκληση έντονης ανησυχίας στις τράπεζες για την επίτευξη των στόχων μείωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν συμφωνηθεί με τον SSM για το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Βάσει του δημοσιεύματος, που επικαλείται τραπεζικές πηγές, υπήρξε ραγδαία επιδείνωση τον Ιανουάριο μετά από μήνες σταθεροποίησης και αρνητικού ρυθμού δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, καθώς σχηματίστηκαν νέα προβληματικά δάνεια ύψους 800 εκατ. ευρώ, με την εικόνα να διατηρείται και τον Φεβρουάριο.

«Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η σημαντική αυτή επιδείνωση οφείλεται στην αβεβαιότητα για την έκβαση της αξιολόγησης και στους φόβους για την αναζωπύρωση της κρίσης αλλά κυρίως στις προσδοκίες για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό» αναφέρεται στο δημοσίευμα- όπου συμπληρώνεται πως η αβεβαιότητα έχει «παγώσει» τα πάντα, ενθαρρύνοντας πολλούς να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους περιμένοντας την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανέρχονταν στο 45,1% του συνόλου των δανείων ή σε 108,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, τα «κόκκινα» δάνεια θα πρέπει να μειωθούν κατά 38% ή 41 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019.

Σημειώνεται πως πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης είχε προβεί στην εκτίμηση πως μέσα στο 2017 θα υπάρξει σημαντική μείωση των «κόκκινων» δανείων, με το έτος να αποτελεί χρονιά στροφής για τις ελληνικές τράπεζες.

«Από το 2017 κι έπειτα αναμένεται να υπάρξει σημαντική μείωση. Κι αυτό θα γίνει κυρίως με τη μορφή των αναδιαρθρώσεων των δανείων. Ισχυρή ώθηση θα δώσει και η διαδικασία του εξωδικαστικού διακανονισμού», είχε αναφέρει ο κ. Δραγασάκης, προαναγγέλλοντας ότι, «το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και εντός του 2017 θα λειτουργήσουν επίσης τα κέντρα ενημέρωσης πολιτών και άλλες δομές που θα διευκολύνουν τη διαδικασία.

Από πλευράς του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, έχει δηλώσει πως για τα κόκκινα δάνεια έχουν ληφθεί σοβαρά μέτρα και πριν και τώρα, και «τρία-τέσσερα μέτρα απομένουν για να ολοκληρωθεί το οπλοστάσιο». Ένα από αυτά είναι, όπως τόνισε, η προστασία των τραπεζικών στελεχών. Είπε επίσης ότι προχωρά ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και γενικότερα έχει καλυφθεί και θέμα των κόκκινων δανείων κατά το μεγαλύτερο μέρος.

Δημοφιλή