ΔΙΕΘΝΕΣ
19/02/2017 08:21 EET | Updated 19/02/2017 08:27 EET

Αμερικανός πτέραρχος, πρώην κορυφαίο στέλεχος του ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο στη ΝΑ Μεσόγειο

MICHAEL LATZ via Getty Images
STUTTGART, GERMANY: General Charles F. Wald, vice-commander of the US-troops in Europe, adresses a press conference, 19 August 2004 in the southern town of Stuttgart. He commented on the US decision to withdraw tens of thousands of troops from Germany. AFP PHOTO DDP/MICHAEL LATZ GERMANY OUT (Photo credit should read MICHAEL LATZ/AFP/Getty Images)

Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, αναφέρει σε συνέντευξή του στο «Έθνος» ο Αμερικανός πτέραρχος εν αποστρατεία Τσαρλς Γουόλντ, πρώην κορυφαίο στέλεχος των Αμερικανικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη(αναπληρωτής διοικητής στη US European Command), με μακρά στρατιωτική εμπειρία, που περιλαμβάνει πολεμικές επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, σε βάθος δεκαετιών.

«Θα πρότεινα ως ΗΠΑ να αναπτύξουμε ισχυρότερη και πιο ορατή παρουσία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Θα πρότεινα και την ενδυνάμωση των δεσμών μας με την Ελλάδα. Η Κρήτη είναι ένα σημαντικό μέρος» λέει σχετικά, εν όψει της συμμετοχής του, ως ομιλητής, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Είναι ανάγκη, ως ΗΠΑ, να συνεχίσουμε να δίνουμε προσοχή στην ισχυρή σχέση που έχουμε με την Ελλάδα. Η Ελλάδα από τη μεριά της πρέπει να συνεχίσει να κινείται προς την κατεύθυνση της ισχυροποίησης της οικονομίας της, αλλά και προς τη διεκδίκηση ενός πιο ισχυρού ηγετικού ρόλου στη Μεσόγειο. Αυτό θα ήταν καλό για όλους και προς το συμφέρον των ΗΠΑ».

Αναφερόμενος στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζει την ανησυχία του: «Ανησυχώ για όσα κάνει ο Ερντογάν. Ανησυχώ για την πολιτική κατεύθυνση που έχει πάρει η Τουρκία». Όπως σημειώνει, ο Τούρκος πρόεδρος «μετά το πραξικόπημα, αλλάζει τη δυναμική της Τουρκίας σε τέτοιο βαθμό ώστε ο ίδιος σχεδόν να γίνεται μονάρχης. Δεν πιστεύουμε σε αυτό στη Δύση».

Στη συνέχεια, συμπληρώνει ότι «η Τουρκία κατέχει μια γεωγραφικά πολύ στρατηγική θέση. Ως ΗΠΑ και ως ΝΑΤΟ, ωστόσο, σχεδόν γινόμαστε όμηροι της Τουρκίας ακριβώς λόγω αυτής της θέσης. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην κάνουμε τα στραβά μάτια μπροστά στους τουρκικούς εκβιασμούς...νομίζω ότι πρακτικά ναι, θα μπορούσαμε να κάνουμε χωρίς την Τουρκία», συνεχίζει. «Δεν θα ήταν εύκολο. Έχω περάσει μέρος της στρατιωτικής μου καριέρας στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ. Πρόκειται για μια στρατηγικά βολική τοποθεσία. Από την άλλη ωστόσο, έχουμε εναλλακτικές επιλογές και η Τουρκία πρέπει να το γνωρίζει αυτό» τονίζει, ενώ, αναφερόμενος στους Κούρδους, λέει πως «στην πλειονότητά τους δεν είναι τρομοκράτες. Είναι αξιοπρεπείς άνθρωποι. Έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στο Βόρειο Ιράκ, δημιουργώντας υποθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης. Το κομμάτι εκείνο των Κούρδων της Συρίας που δεν έχει σχέση με την τρομοκρατία το στηρίζουμε. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τους Κούρδους».