Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν εξοντώνουν τον αμερικανικό στόλο (σε μια ταινία)

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν εξοντώνουν τον αμερικανικό στόλο (σε μια ταινία)
Fatima Zahra Animation Studios/ Handout via Reuter

Σε πολλές «δυτικές» (χολιγουντιανές) ταινίες και σειρές δράσης, πολέμου και κατασκοπείας, καθώς και σε άπειρα βιντεοπαιχνίδια, το Ιράν απεικονίζεται ως ο εχθρός/ αντίπαλος- και προφανώς στο Ιράν θεώρησαν πως ήταν ώρα να δοθεί η αντίστοιχη απάντηση, ακόμα και αν τα μέσα είναι σαφώς πιο περιορισμένα.

Κάπως έτσι προέκυψε το Battle of Persian Gulf 2, μία animated ταινία 88 λεπτών θέμα της οποίας είναι μια ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν (την ελίτ παραστρατιωτική δύναμη της Ισλαμικής Δημοκρατίας) και το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, η έξοδος της οποίας στα ιρανικά σινεμά συμπίπτει με τη σκλήρυνση της ρητορικής και της στάσης της κυβέρνησης απέναντι στο Ιράν.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Φαρχάντ Αζίμα, δήλωσε στο Reuters πως είναι μια αξιοσημείωτη σύμπτωση το ότι η έξοδος της ταινίας στα σινεμά- η οποία χρειάστηκε 4 χρόνια για να ολοκληρωθεί- συνέπεσε με την παρουσία ενός «πολεμοκάπηλου» προέδρου στον Λευκό Οίκο.

«Ελπίζω η ταινία να δείξει στον Τραμπ πώς οι Αμερικανοί στρατιώτες θα υποστούν ταπεινωτική ήττα αν επιτεθούν στο Ιράν» είπε Αζίμα σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Reuters.

Η ταινία αρχίζει με μια αμερικανική επίθεση σε έναν ιρανικό πυρηνικό αντιδραστήρα, και πλήγματα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού εναντίον στρατηγικών στόχων σε όλη τη χώρα. Οι Φρουροί της Επανάστασης αντεπιτίθενται, συντρίβοντας τον αμερικανικό στόλο με μια βροχή πυραύλων.

Ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας της ταινίας είναι ένα υπαρκτό πρόσωπο, ο Κασέμ Σολεϊμάνι, ο διοικητής των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης που επιβλέπει τις επιχειρήσεις των ιρανικών δυνάμεων στη Συρία και το Ιράκ κατά του ISIS.

«Το Χόλιγουντ έχει γυρίσει πολλές ταινίες εναντίον του Ιράν, ενώ υπάρχουν πολλά βιντεοπαιχνίδια όπου Αμερικανοί στρατιώτες κατακτούν τη χώρα μας. Γυρίσαμε αυτή την ταινία ως απάντηση σε αυτή την προπαγάνδα» είπε ο 35χρονος σκηνοθέτης.

Σαφώς και τα διαθέσιμα χρήματα δεν έφταναν το επίπεδο μιας αμερικανικής παραγωγής, ενώ ο σκηνοθέτης υποστηρίζει πως δεν υπήρξε χρηματοδότηση από την κυβέρνηση ή τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Τρέιλερ και εικόνες της ταινίας κυκλοφόρησαν ευρέως στα social media, προκαλώντας αίσθηση, καθώς το κοινό (τουλάχιστον το δυτικό) φαίνεται εμφανώς πιο συνηθισμένο να βλέπει την...άλλη πλευρά ενός τέτοιου σεναρίου.

Δημοφιλή