Eurogroup ώρα μηδέν. Η κρίσιμη συνεδρίαση και η κοινή στάση των Ευρωπαίων για λύση με το ΔΝΤ εντός

Eurogroup ώρα μηδέν. Η κρίσιμη συνεδρίαση και η κοινή στάση των Ευρωπαίων για λύση με το ΔΝΤ εντός

Η 20η Φεβρουαρίου έφτασε και το Eurogroup άνοιξε τις πόρτες του για τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών προκειμένου να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί επιτέλους η β' αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Ένα από τα ζητούμενα είναι τα πρόσθετα μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος και ειδικότερα η προνομοθέτησή τους και σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα δέχθηκε τη λήψη των προληπτικών μέτρων για μετά το 2018 και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μέσα στις ερχόμενες ημέρες.

Άλλωστε, δεδομένου ότι δεν αναμένεται τελική συμφωνία σήμερα για την αξιολόγηση, στόχος του Eurogroup είναι να καταλήξουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στον «οδικό χάρτη» ο οποίος θα οδηγήσει σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά κυρίως την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που «βλέπει» το ΔΝΤ.

Νωρίτερα, προσερχόμενος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σοίμπλε, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα. «Θέλουμε όλοι να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά η Ελλάδα έχει αποδειχθεί ότι χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο από ό,τι υπολογίζουμε» ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση τόνισε ότι μαζί με το ΔΝΤ θα κάνουμε το τελευταίο βήμα». Ειδικότερα, για το Ταμείο εξήγησε εκ νέου ότι αυτό πρόκειται να συμμετάσχει «έχοντας ως προϋπόθεση ένα σοβαρό πρόγραμμα, με βαθιές μεταρρυθμίσεις και βιωσιμότητα χρέους».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τα Οικονομικά, Πιέρ Μοσκοβισί, επεσήμανε επίσης προσερχόμενος στη συνεδρίαση πως «Στο τέλος αυτού του δρόμου υπάρχει ένας λαός που έχει υποφέρει πολύ και αναμένει οι καρποί των προσπαθειών του αποφέρουν» και υπογράμμισε ότι επιτυχία της σημερινής συνεδρίασης θα μπορούσε να αποτελέσει «το μήνυμα ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα». Για το Ταμείο ο κ. Μοσκοβισί είπε «Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει. Όλοι οι Θεσμοί πρέπει να είναι εκεί, ώστε το πρόγραμμα να είναι στέρεο. Έχω εμπιστοσύνη στο Ταμείο ότι θα συμμετάσχει».

Την ανάγκη για «μία καλή λύση» στο ελληνικό ζήτημα, έναντι μίας «γρήγορης λύσης», υπογράμμισε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Γιόχαν Βαν Όβερτβελτ. Όπως θύμισε, προσερχόμενος στο Eurogroup, οι εκλογές σε διάφορες χώρες της ΕΕ μπορούν να προκαλέσουν «προβλήματα» στην προσπάθεια εξεύρεσης καλών λύσεων, ωστόσο, δεν πρέπει να είναι η αιτία για «μισές λύσεις». «Ας επικεντρωθούμε στην εξεύρεση καλής λύσης με οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα», τόνισε, σημειώνοντας πως παρόλο που είναι καλοδεχούμενη μία συμφωνία το συντομότερο, η «σημαντική ημερομηνία» είναι τον Ιούνιο, οπότε η Ελλάδα έχει δανειακές ανάγκες ύψους 7 δισ. ευρώ.

Έκτακτη συνάντηση Τσακαλώτου - Χουλιαράκη με τους θεσμούς πριν το Eurogroup

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών με στόχο την προετοιμασία του σημερινού Eurogorup, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Συμμετείχαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ενώ από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετείχαν ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Μάρκο Μπούτι και ο επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, Ντέκλαν Κοστέλο. Από το ΔΝΤ, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πόλ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου, ενώ από τον ESM συμμετέχει ο επικεφαλής, Κλάους Ρέγκλινγκ και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Μπενουά Κερέ.

Δημοφιλή