Αυτά είναι τα 4 μυστικά των ανθρώπων που τελειώνουν με τη δουλειά τους νωρίτερα απ' όλους

Αυτά είναι τα 4 μυστικά των ανθρώπων που τελειώνουν με τη δουλειά τους νωρίτερα απ' όλους

Η ευχή που κάνει κάθε εργαζόμενος, ακόμα και αυτοί που αγαπούν πραγματικά τη δουλειά τους, είναι να υπήρχε ένας τρόπος ώστε οι εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας να κρατούσαν λιγότερο και το Σαββατοκύριακο περισσότερο.

Όπως όλοι ξέρουμε, δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Αυτό όμως που μπορεί να γίνει, είναι να βρούμε εμείς ένα τρόπο ώστε να ολοκληρώνουμε το μεγαλύτερο κομμάτι (ή και όλο) της εργασίας μας πριν έρθει το πολυπόθητο ΣΚ, έτσι ώστε να είμαστε πιο χαλαροί και χωρίς άγχος για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Έναν τέτοιο τρόπο παρουσίασε πρόσφατα το Fast Company, μέσα από ένα άρθρο το οποίο υποδεικνύει τις συνήθειες των ανθρώπων που καταφέρνουν κάθε εβδομάδα να τελειώνουν τις δουλειές τους μέχρι τη Πέμπτη.

Μπορεί να ακούγεται αδιανόητος ως στόχος στην αρχή, διαβάζοντας όμως τις εν λόγω συνήθειες, γίνεται όλο και πιο ρεαλιστικός.

Κρίνετε και μόνοι σας:

1. Προγραμματίζουν εκ προθέσεως

Σύμφωνα με το παράδειγμα του Dustin Moskovitz, συν-ιδρυτή και CEO του Asana, βοηθά πολύ αν κρατάς μία μέρα της εβδομάδας εντελώς «καθαρή» από ραντεβού και υποχρεώσεις, όποιο κι αν είναι το πόστο σου. Προκειμένου λοιπόν να έχετε τις Παρασκευές σας στη δουλειά εντελώς ελεύθερες, με μόνο τα απολύτως απαραίτητα στο πρόγραμμά σας, θα πρέπει να οργανώσετε ένα πολύ σφιχτό πρόγραμμα για όλες τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας και, φυσικά, να το τηρήσετε. Γι' αυτό και θα πρέπει να ελέγχετε συχνά τις υποχρεώσεις σας προκειμένου να τις αξιολογείτε και να τις μοιράζετε μέσα στην εβδομάδα αναλόγως.

2. Επικεντρώνονται στις προτεραιότητες

Ο Stephen R. Covey, επιτυχημένος επιχειρηματίας και συγγραφέας, λέει: «Οι περισσότεροι από εμάς ξοδεύουμε υπερβολικό χρόνο σε αυτά που επείγουν, και όχι αρκετό χρόνο σε αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά». Οι άνθρωποι που έχουν όλες τις δουλειές τους έτοιμες μέχρι την Πέμπτη, κατανοούν την αξία της δημιουργίας μιας αποτελεσματικής λίστας προτεραιοτήτων, και μάλιστα πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούν το Management Matrix που έχει δημιουργήσει ο Covey, ένα πρόγραμμα διαχείρισης χρόνου που επιτρέπει σε όσους το ακολουθούν να επικεντρώνονται στα πράγματα που έχουν σημασία και όχι σε αυτά που πιέζουν χρονικά.

3. Βάζουν στην άκρη τους αντιπερισπασμούς

Για να γίνουν όλα τα παραπάνω, πρέπει, φυσικά, να μεγιστοποιήσετε κάθε λεπτό των ημερών της εβδομάδας, ελαχιστοποιώντας τους αντιπερισπασμούς που παρουσιάζονται γύρω σας σε καθημερινή βάση.

Βρείτε ένα ήσυχο μέρος να εργαστείτε ή πάρτε ένα ζευγάρι καλά ακουστικά αν εργάζεστε σε πολύβουο περιβάλλον και σταματήστε να ελέγχετε τα email σας και τις σελίδες σας στα κοινωνικά δίκτυα κάθε δέκα λεπτά.

4. Βρίσκουν τρόπους να κάνουν τη δουλειά τους πιο γρήγορα και εύκολα

Όχι, δεν εννοούμε να βρίσκουν τρόπους να ξεπετάνε τη δουλειά τους, αλλά τρόπους που θα τους βοηθήσουν να παρακάμψουν πράγματα που τους τρώνε χρόνο χωρίς λόγο προκειμένου να τελειώνουν τη δουλειά τους μια ώρα αρχύτερα. Για παράδειγμα, αν στέλνετε συχνά την ίδια μορφή απάντησης σε κάποια mail, μπορείτε απλά να έχετε ένα τέτοιο mail αποθηκευμένο στα «Πρόχειρα» για να μη το ξαναγράφετε από την αρχή κάθε φορά. Ή, αν έχετε κάποια υποχρέωση που πρέπει να γίνεται κάθε μέρα ή κάθε εβδομάδα, δείτε τι τρόποι υπάρχουν για να την αυτοματοποιήσετε και να γλιτώσετε χρόνο. Οι αλλαγές δεν χρειάζεται να είναι μεγάλες, θα δείτε όμως πως γλιτώνοντας ακόμη και 15 λεπτά κάθε μέρα, από Δευτέρα έως Πέμπτη, έχετε ήδη εξοικονομήσει μία ολόκληρη ελεύθερη ώρα για την Παρασκευή.

Μπείτε στο Fast Company για να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με το θέμα.