Bloomberg: Ποια η τύχη του ΔΝΤ επί προεδρίας Τραμπ;

Bloomberg: Ποια η τύχη του ΔΝΤ επί προεδρίας Τραμπ;
Reuters

Ανησυχία για το μέλλον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκφράζει το Bloomberg σε νέο του δημοσίευμα. Παρά τις διαβεβαιώσεις της επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με την νέα αμερικανική κυβέρνηση, ο Μπορν Μαγιέντα του Bloomberg υπενθυμίζει την στάση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απέναντι σε όσα αντιπροσωπεύει ο οργανισμός και εκφράζει τους φόβους του για το μέλλον του.

Το ΔΝΤ είναι ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να ελέγξουν την παγκόσμια οικονομία. Προσπάθησαν μέσω αυτού να βοηθήσουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες να αναπτυχθούν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, να ενδυναμώσουν το δολάριο και να βρουν συμμάχους σε όλο τον κόσμο, από την Βρετανία έως την Κορέα. Όπως λέει και το Bloomberg, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένα εργαλείο για την εγκαθίδρυση της παγκοσμιοποίησης. Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δείχνει να αποστασιοποιείται σε μεγάλο βαθμό από τους στόχους του Ταμείου. Την ίδια στιγμή, η Κίνα, η αναδυόμενη παγκόσμια οικονομία, θεσπίζει το δικό της σύστημα που θα την βοηθήσει να εξαπλωθεί μέσω του οικονομικούελέγχου.

«Που μένει χώρος για το ΔΝΤ;», αναρωτιέται ο Μαγιέντα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τραμπ εκλέχτηκε πρόεδρος μιλώντας για την απώλεια πλούτου και θέσεων εργασίας για τους Αμερικανούς πολίτες, κατηγορώντας το διεθνές εμπόριο και αμφισβητώντας την ανάγκη ύπαρξης του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων άλλων ενώσεων και συμμαχιών. Παρ' όλο που η στάση του απέναντι στην παγκοσμιοποίηση δεν εξυπηρετεί τους στόχους του ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του Ταμείου, επιμένει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο και δικαιολογεί την στροφή του προς τον προστατευτισμό.

«Όταν έχεις μικρότερη ανάπτυξη, έχεις την τάση να είσαι πιο προστατευτικός με την περιοχή σου», δήλωσε τον προηγούμενο μήνα από την Ουγκάντα.

Εκτός όμως από την κριτική που έχει ασκήσει στην παγκοσμιοποίηση, το ΔΝΤ, εξηγεί ο Μαγιέντα, ίσως να θέτει εμπόδια και στην υλοποίηση των ίδιων των σχεδίων του Αμερικανού προέδρου: «Σκεφτείτε που και γιατί έχει δανείσει πολλά χρήματα τελευταία το Ταμείο. Στην Ελλάδα, ώστε να κρατήσει ενωμένη την Ευρώπη. Ο Τραμπ λέει ότι θα ήθελε την διάσπασή της. Αλλά και στην Ουκρανία, για να στηρίξει ένα αντι-ρωσικό καθεστώς. Ο Τραμπ όμως θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Ρωσία».

Το δημοσίευμα τονίζει παράλληλα ότι ίσως η ρητορική του Τραμπ να αλλάξει μέσα στο πέρασμα του χρόνου, μαζί με τους στόχους της κυβέρνησής του. Την ίδια στιγμή όμως, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Στήβεν Μνούχιν, και οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές δείχνουν να θέλουν να μειώσουν την χρηματοδότησή του. Η Κριστίν Λαγκάρντ παραμένει ωστόσο αισιόδοξη: «Οι χώρες πάντοτε θα εμπλέκονται σε οικονομικά προβλήματα. Ποιος θα “καθαρίζει” γι' αυτές;».

Δημοφιλή