Μουσουλμάνοι συγκέντρωσαν πάνω από 60.000 δολάρια για βανδαλισμένο εβραϊκό νεκροταφείο

Μουσουλμάνοι συγκέντρωσαν πάνω από 60.000 δολάρια για βανδαλισμένο εβραϊκό νεκροταφείο
People walk through toppled graves at Chesed Shel Emeth Cemetery in University City on Tuesday, Feb. 21, 2017 where almost 200 gravestones were vandalized over the weekend. (Robert Cohen/St. Louis Post-Dispatch/TNS via Getty Images)
People walk through toppled graves at Chesed Shel Emeth Cemetery in University City on Tuesday, Feb. 21, 2017 where almost 200 gravestones were vandalized over the weekend. (Robert Cohen/St. Louis Post-Dispatch/TNS via Getty Images)
St. Louis Post-Dispatch via Getty Images

Αμερικανοί μουσουλμάνοι συνέβαλαν να συγκεντρωθούν πάνω από 66.000 δολάρια για να αποκατασταθούν οι επιτύμβιες πλάκες που υπέστησαν βανδαλισμό σε ένα εβραϊκό κοιμητήριο στο Σεντ Λούις του Μιζούρι, σύμφωνα με έναν ιστότοπο για τη συγκέντρωση χρημάτων, εν μέσω της καταγραφόμενης έξαρσης των επιθέσεων και των απειλών εναντίον των Εβραίων και των εβραϊκών θεσμών στις ΗΠΑ.

Περίπου 170 επιτύμβιες πλάκες ανατράπηκαν ή υπέστησαν ζημιές στο κοιμητήριο της Ένωσης Chesed Shel Emeth το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το προσωπικό που εργάζεται εκεί.

Ορισμένες εβραϊκές οργανώσεις αναφέρθηκαν σε αυτόν τον βανδαλισμό και στις εντεινόμενες απειλές κάνοντας λόγο περί μιας ένδειξης ότι αντισημιτικές ομάδες θεωρούν πως ενισχύθηκαν μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Η εκστρατεία του, την περασμένη χρονιά, προσέλκυσε την υποστήριξη υποστηρικτών της «ανωτερότητας» της λευκής φυλής και της άκρας δεξιάς, παρότι ο Τραμπ αποκήρυξε τις οργανώσεις αυτές.

«Οι αμερικανοί μουσουλμάνοι εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην εβραιοαμερικανική κοινότητα και καταδικάζουν αυτή τη φρικιαστική πράξη βανδαλισμού», τόνισαν οι οργανώσεις που συγκέντρωσαν τα χρήματα σε μια ανακοίνωση που εξέδωσαν. Πάνω από 2.400 άνθρωποι προχώρησαν σε δωρεές αφότου άρχισε αυτή η πρωτοβουλία χθες, Τρίτη.

Κέντρα της ισραηλιτικής κοινότητας σε όλες τις ΗΠΑ καταγγέλλουν πως καταγράφεται ραγδαία αύξηση των απειλών για τοποθετήσεις βομβών, αν και μέχρι τώρα όλες έχουν αποδειχθεί φάρσες.

Ο Τραμπ καταδίκασε αυτές τις επιθέσεις και τον αντισημιτισμό για πρώτη φορά χθες, Τρίτη, αφού απέφυγε επανειλημμένα να το πράξει, όταν ερωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους. Ορισμένες εβραϊκές οργανώσεις των ΗΠΑ επέκριναν τη στάση και την προσέγγισή του λέγοντας πως φοβούνται ότι οργανώσεις που τάσσονταν υπέρ του έχουν πλέον θεωρήσει πως έχουν μεγαλύτερη ελευθερία δράσης.

Την πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση κεφαλαίων είχαν η Λίντα Σάρσουρ, πολιτική ακτιβίστρια, και ο Τάρεκ ελ Μεσίτι, ιδρυτικό στέλεχος και διευθυντής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Celebrate Mercy.

Χθες βράδυ, η Σάρσουρ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία της προσπάθειας με μια ανάρτησή της στο Twitter: «1.500 δωρητές και πάνω από 40 χιλιάδες δολάρια μέσα σε λιγότερες από 9 ώρες σε αλληλεγγύη προς τους Εβραίους αδελφούς μας και τις Εβραίες αδελφές μας #RestInPeace».

Η Σάρσουρ υποστήριξε τον Μπέρνι Σάντερς στην εκστρατεία του για το χρίσμα των Δημοκρατικών ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Επίσης, συνέβαλε να οργανωθεί η Πορεία των Γυναικών στην Ουάσινγκτον την 21η Ιανουαρίου, μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, στην οποία η συμμετοχή ήταν τεράστια.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή