Στο Αιγαίο το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ»

Στο Αιγαίο το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ»
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Brite Kaiser / EyeEm via Getty Images

Στο Αιγαίο έχει βγει εδώ και ώρες το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο «Τσεσμέ», το οποίο κινείται σε διεθνή ύδατα ασυνόδευτο, υπό την στενή παρακολούθηση του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Έθνους».

Σημειώνεται πως η Τουρκία έχει εκδώσει Navtex, σύμφωνα με την οποία δεσμεύει μεγάλη περιοχή μεταξύ του Άθω, της Θάσου, της Λήμνου και της Σαμοθράκης, προκειμένου το «Τσεσμέ» να πραγματοποιήσει υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες.

Σύσκεψη στη ΝΔ

Υπό την προεδρία του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη σύσκεψη στην οποία εξετάστηκε η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σε συνδυασμό με την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Τομεάρχης 'Αμυνας, αντιπρόεδρος 'Αδωνις Γεωργιάδης, ο Τομεάρχης Εξωτερικών, βουλευτής Β' Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος, καθώς και οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Πηγές του Μοσχάτου υπενθύμιζαν πως η ΝΔ με επιστολή του Τομεάρχη Εξωτερικών προς τον υπουργό Εξωτερικών, έχει ζητήσει από τις 17 Φεβρουαρίου την άμεση σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, με θέμα την κατάσταση, την πορεία και τις προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Επίσης, με νέα ερώτηση απευθύνθηκε στην Κομισιόν η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, η οποία ζητάει άμεση ευρωπαϊκή αντίδραση στις σκόπιμες τουρκικές παραβιάσεις. Συγκεκριμένα, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ρωτά την Επιτροπή, πώς αξιολογεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας υπό το φως των εν λόγω παράνομων ενεργειών και πότε επιτέλους σκοπεύει να αντιδράσει στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου στις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις, που αμφισβητούν το Διεθνές Δίκαιο, δυναμιτίζουν το κλίμα στο Αιγαίο και απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

Ποτάμι: Θυμούνται τα επιστημονικά τους καθήκοντα κάθε φορά που η Άγκυρα θέλει όξυνση

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε το Ποτάμι: «Αναμενόμενο ήταν να λειτουργήσει o κλασσικός μηχανισμός της Τουρκίας και, τις πρόσφατες προκλήσεις της στο ανατολικό Αιγαίο, να ακολουθήσει άλλη στο βόρειο. Το παλιό παιχνίδι των δήθεν ερευνών των πλοίων της γειτονικής χώρας, που θυμούνται τα επιστημονικά τους καθήκοντα κάθε φορά που για Άγκυρα επιλέγει – κυρίως για εσωτερικούς λόγους – την όξυνση με την Αθήνα, βρίσκεται πάλι στην ημερήσια διάταξη. Εδώ και μερικές ώρες έχει ανοιχτεί στο Αιγαίο το πλοίο «Τσεσμέ» και μάλιστα με ναυτιλιακή οδηγία (NAVTEX) του τουρκικού σταθμού Σμύρνης που καμία αρμοδιότητα δεν έχει στην ελληνικής ευθύνης περιοχή που ανακοινώθηκε».

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η τουρκική πλευρά έχει, την περίοδο αυτή, ιδιαίτερους λόγους για να παρουσιάζει αυξημένη νευρικότητα παράλληλα με την αδυναμία της να ακολουθεί τους διεθνείς κανόνες που σέβονται όλα τα σύγχρονα κράτη. Την καλούμε να είναι προσεκτική και να μην υποτιμά τους κινδύνους που μπορεί να ανακύψουν ανά πάσα στιγμή και να αναλογιστεί ότι έχει να κερδίσει πολλαπλάσια από την καλή της σχέση με την ελληνική παρά από την αλόγιστη επιθετικότητα που διαταράσσει τη σταθερότητα στην περιοχή.Καλούμε και την ελληνική κυβέρνηση να ενημερώσει γι' αυτό το περιστατικό εταίρους, συμμάχους και διεθνείς οργανισμούς και να σκεφτεί ακόμα μια φορά πόσο επιβάλλεται να εξετάσει, σοβαρά και επειγόντως, την πρόταση του Ποταμιού για τη θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, προκειμένου να υπάρξει σταθερή εθνική γραμμή για θέματα σαν αυτό».

Δημοφιλή