Στουρνάρας: Όρος επιβίωσης η παραμονή στο ευρώ. Σταδιακή μείωση φόρων για ανάπτυξη

Στουρνάρας: Όρος επιβίωσης η παραμονή στο ευρώ. Σταδιακή μείωση φόρων για ανάπτυξη
Eurokinissi

Όρο επιβίωσης χαρακτήρισε την παραμονή στην Ευρωζώνη για την Ελλάδα ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, κατά την ομιλία του στην 84η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της- ζητώντας την αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής με σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων για να υπάρξει ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη.

«Το σοβαρότερο από τα εμπόδια που πρέπει να αρθεί σταδιακά είναι η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Η υπερκάλυψη του δημοσιονομικού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά το 2016 κατά κύριο λόγο προσδιορίστηκε από την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων και πολύ λιγότερο από τη συγκράτηση των δημόσιων δαπανών,» τόνισε, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε ότι «το ακολουθούμενο μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής λειτουργεί πλέον ανασταλτικά για την ανάπτυξη, συμβάλλει στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ιδιωτικού τομέα προς το Δημόσιο και ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία.»

Ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ενθαρρύνει τις ξένες, άμεσες επενδύσεις με δεδομένο ότι οι επενδύσεις ανέρχονται στο 11% έναντι 24% του ΑΕΠ πριν την κρίση.

«Ο κίνδυνος σχετικής φτώχειας μειώθηκε για δεύτερο κατά σειρά έτος (για τα εισοδήματα του 2014), παραμένει ωστόσο ο έβδομος υψηλότερος στην ΕΕ-28 και σημαντικά επάνω από το μέσο όρο,» τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι από τις επιδόσεις του 2016 προκύπτει βάσιμα ότι η πρόβλεψη για ανάκαμψη το 2017 είναι ρεαλιστική, υπό την αυστηρή προϋπόθεση όμως ότι το πρόγραμμα προσαρμογής θα συνεχίσει να εφαρμόζεται χωρίς καθυστερήσεις.

Ο κ. Στουρνάρας οριοθέτησε τις προϋποθέσεις ανάπτυξης ως εξής:

  • Πρώτον, η άμεση θετική κατάληξη της δεύτερης αξιολόγησης.
  • Δεύτερον, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να αυξήσουν το πραγματικό ΑΕΠ κατά 13% περίπου την επόμενη δεκαετία σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
  • Τρίτον, την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων για να απελευθερωθούν παραγωγικοί πόροι, που, εφόσον αναδιανεμηθούν προς τις πιο παραγωγικές επιχειρήσεις και κλάδους, θα οδηγήσουν σε αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας.

Δημοφιλή