ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/02/2017 08:59 EET | Updated 24/02/2017 08:59 EET

Εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών

Eurokinissi

Μεγάλο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία.

Οι δουλέμποροι είχαν τιμοκατάλογο για την μεταφορά των μεταναστών με βάρκες και κλειστά φορτηγάκια, ενώ είχαν και «ξεναγούς».

Εντυπωσιακό είναι ότι οι «αρχηγοί» του κυκλώματος είναι ένας ομογενής από τη Γεωργία και ένας Βούλγαρος, οι οποίοι είναι έγκλειστοι φυλακών Χανίων και Κομοτηνής, αντίστοιχα. Σε χρονικό διάστημα 4 μηνών, από τον Οκτώβριο του 2016, προκύπτει να έχουν διακινήσει περίπου 200 παράνομους μετανάστες, εξοικονομώντας περίπου 1.000.000 ευρώ.

Το κύκλωμα είχε δύο Τούρκους… tour operator, οι οποίοι εντόπιζαν παράνομους μετανάστες προς διακίνηση στην Τουρκία και οργάνωναν την μεταφορά τους στα ελληνικά εδάφη με φουσκωτές βάρκες από την περιοχή του Έβρου.

Ο κάθε παράνομος μετανάστης έδινε χρηματικό ποσό που κυμαινόταν από 3.500 έως 5.000 ευρώ ανάλογα με τις «προσφορές» που ήθελε να απολαύσει… Όταν έφθαναν στην Ελλάδα γινόταν η παραλαβή τους από κλειστά φορτηγάκια που νοίκιαζε το κύκλωμα από «συνεργαζόμενο» γραφείο ενοικιάσεων οχημάτων, από συγκεκριμένα σημεία της Εγνατίας Οδού μεταξύ Τυχερού και Κήπων Έβρου.

Στη συνέχεια με αυτοκίνητα προπομπούς οδηγούνταν στα «ξενοδοχεία»-αποθήκες στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, στη Θήβα και την Αττική. Εκεί απολάμβαναν τις «υπηρεσίες» από τέσσερις Πακιστανούς που είχαν αναλάβει την… φροντίδα διαμονής και σίτισης των διακινούμενων μεταναστών έως ότου , ενδεχομένως άλλο κύκλωμα, τους προωθούσε προς χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Στις 21 προς 22 Φεβρουαρίου, στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, συνέλαβαν πέντε Έλληνες και τέσσερις Πακιστανούς, μέλη του κυκλώματος. Η αστυνομική επιχείρηση έγινε κατά τη διάρκεια μεταφοράς με κλειστό φορτηγάκι 19 παράνομων μεταναστών (16 Πακιστάν, 2 Μιανμάρ, 1 Ινδία). Οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν ένα κλειστό φορτηγάκι, δύο ΙΧ αυτοκίνητα, ένα πιστόλι, 32 φυσίγγια, δύο γεμιστήρες, κινητά τηλέφωνα, κάρτες SIM, 141 πακέτα λαθραίων τσιγάρων.

Οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν να εντοπίσουν μέλη του κυκλώματος που είχαν αναλάβει την περεταίρω προώθηση των παράνομων μεταναστών σε χώρες της Ευρώπης.