Ρέγκλινκ: Οι Ευρωπαίοι θέλουν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους να ληφθούν στο τέλος του προγράμματος

Ρέγκλινκ: Οι Ευρωπαίοι θέλουν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους να ληφθούν στο τέλος του προγράμματος
Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images
Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images
Bloomberg via Getty Images

Στην Ελλάδα έχει γίνει μεγαλύτερη πρόοδος από αυτή που αναμενόταν το 2016, τονίζει σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Αυτό όπως λέει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κάνει τους Ευρωπαίους να είναι πιο αισιόδοξοι από ότι είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.

«Εμείς είμαστε πιο αισιόδοξοι διότι έχουμε λάβει υπόψη μας τα αποτελέσματα του 2016, που ήταν καλύτερα του αναμενόμενου. Όταν έχουμε όλα τα στοιχεία από την Αθήνα, θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση. Ελπίζω πως έχουμε δίκιο διότι αυτό θα διευκολύνει την Ελλάδα» αναφέρει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ο κ Ρέγκλινγκ λέει ότι το ΔΝΤ θέλει να ληφθούν επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης, ενώ οι Ευρωπαίοι θεωρούν πως περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης μπορούν να ληφθούν, μόνο όταν το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί.

Ο επικεφαλής του ESM ανέφερε στην ισπανική εφημερίδα ότι εργάζονται σκληρά για να κρατήσουν το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Παράλληλα, σε ερώτηση του δημοσιογράφου της El Pais αν είναι υπερβολικό να ζητείται από την Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, ο Ρέγκλινγκ ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που ζητούνται από την Αθήνα. «Αυτό το υπέγραψαν όλοι οι ηγέτες συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Τσίπρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας τα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη είναι αρκετά για την Ελλάδα να πετύχει το στόχο αυτό το 2018. Το ΔΝΤ ωστόσο διαφωνεί με αυτή την πρόβλεψη αμφισβητώντας το διάστημα για το οποίο θα πρέπει να παραμείνουν τα πλεονάσματα σε αυτό το επίπεδο. Αυτό το θέμα είναι προς συζήτηση γιατί η συμφωνία λέει ότι ο στόχος πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το 2018 και να διατηρηθεί για το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Δεν υπάρχει όμως ορισμός αυτού του διαστήματος αλλά έχουμε χρόνο να συμφωνήσουμε σε αυτό».

Ο κ. Ρέγκλινγκ μίλησε επίσης για την κατάσταση στην ευρωζώνη αναφέροντας ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2016 ήταν υψηλότερη από ό, τι στις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής του ESM ανέφερε τη συνέντευξή του ότι η οικονομική κατάσταση στην Ισπανία είναι καλύτερη από το παρελθόν αλλά η χώρα πρέπει να σεβαστεί τους στόχους των ελλειμμάτων καθώς με βάση τις δημογραφικές τάσεις μπορεί να απαιτηθεί περαιτέρω μεταρρύθμιση στις συντάξεις.

Δημοφιλή