Εμπρηστική επίθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας

Εμπρηστική επίθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας
Eurokinissi

Άγνωστοι πραγματοποίησαν εμπρηστική επίθεση, τα ξημερώματα, στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, που βρίσκεται στην οδό Σίνα.

Ειδικότερα, στις 04:00, έβαλαν φωτά, με εύφλεκτο υγρό, σε ένα αυτοκίνητο του Ινστιτούτου, που βρισκόταν στον προαύλιο χώρο. Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν ζημιές τόσο στο συγκεκριμένο όχημα, όσο και σε ένα άλλο σταθμευμένο, που ανήκει επίσης στο Ινστιτούτο. Στο σημείο έσπευσαν 2 οχήματα της Πυροσβεστικής με 7 πυροσβέστες.

Περίπου μία ώρα αργότερα, άγνωστοι έσπασαν με γκασμά τα τζάμια των γραφείων του Ινστιτούτου και έβαλαν φωτιά, επίσης με εύφλεκτο υγρό. Από την πυρκαγιά, που έσβησε γρήγορα χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής, προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

Η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Μετά την «εμπρηστική» επίθεση, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Κριστόφ Σαντεπί εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα και ότι οι ελληνικές αρχές ανταποκρίθηκαν αμέσως.

Απευθυνόμενος προς τους Γάλλους πολίτες που ζουν στην Ελλάδα συνέστησε ηρεμία αλλά και επαγρύπνηση.

Η ανακοίνωση του Γάλλου πρέσβη έχει ως εξής:

«Απόψε η Γαλλική Σχολή Αθηνών και το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας έγιναν θύματα εμπρησμών. Δεν θρηνήσαμε κανένα ανθρώπινο θύμα. Οι υλικές ζημιές περιορίστηκαν χάρη στην ταχεία επέμβαση της πυροσβεστικής.

Οι ελληνικές αρχές αντέδρασαν αμέσως και διέταξαν έρευνα. Η πρεσβεία είναι σε συνεχή επαφή μαζί τους.

Είμαστε βεβαίως, όπως πάντα, στη διάθεσή σας και σας καλώ με ηρεμία να δείξετε τη συνήθη επαγρύπνηση».

Εν τω μεταξύ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την επίθεση.

«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας και καταδικάζουμε απερίφραστα τη σημερινή εμπρηστική επίθεση κατά του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Η ανεγκέφαλη και εγκληματική αυτή πράξη κατά ενός ιδρύματος που είναι σύμβολο της ελληνογαλλικής φιλίας και της προσφοράς της Γαλλίας στο ελληνικό πολιτιστικό και πνευματικό γίγνεσθαι είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Αντίθετα προς το σκοπό της, η βάρβαρη και ακατανόητη αυτή ενέργεια θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη βαθιά ριζωμένη φιλία μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Γαλλίας και τη στενή συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεών τους».

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή