ΔΙΕΘΝΕΣ

O Ντάισελμπλουμ με την πλάτη στον τοίχο. H απειλή στις ολλανδικές εκλογές. Τι θα γίνει με την προεδρία του Eurogroup

Jeroen Dijsselbloem, Dutch Finance Minister and head of the Eurogroup of euro zone finance ministers, reacts during questions about Cyprus and its bailout in the Dutch Parliament in The Hague March 26, 2013. REUTERS/ Bart Maat(NETHERLANDS - Tags: POLITICS BUSINESS)
Jeroen Dijsselbloem, Dutch Finance Minister and head of the Eurogroup of euro zone finance ministers, reacts during questions about Cyprus and its bailout in the Dutch Parliament in The Hague March 26, 2013. REUTERS/ Bart Maat(NETHERLANDS - Tags: POLITICS BUSINESS)
Stringer . / Reuters

Στο μέλλον του προέδρου του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ εστιάζει δημοσίευμα της Deutsche Welle καθώς οι βουλευτικές εκλογές της 15ης Μαρτίου πλησιάζουν και το Εργατικό Κόμμα βρίσκεται υπό την απειλή μιας πανωλεθρίας.

«Πρόσφατα μέχρι και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδειξε τον σεβασμό του στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. "Έκανε καλή δουλειά" δήλωσε λίγο μετά το τέλος του πρόσφατου Eurogroup στις Βρυξέλλες. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο ρόλος του βοήθησε ώστε να βρεθεί μια λύση στο θέμα της Ελλάδας. Στις επερχόμενες εκλογές όμως στην Ολλανδία ο Γερούν Ντάισελμπλουμ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Μια ήττα στο εσωτερικό θα μπορούσε να του κοστίσει την καριέρα και στις Βρυξέλλες» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Όπως τονίζεται, το Εργατικό Κόμμα στις εκλογές του 2012 συγκέντρωσε το 25% των ψήφων και κατέλαβε τις 38 από τις 150 έδρες στην Άνω Βουλή αλλά βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων τώρα θα καταλάμβανε 13 έδρες, δηλαδή ένα ποσοστό γύρω στο 8%.

«Ωστόσο ως υπουργός Οικονομικών χαίρει εκτιμήσεως στη χώρα του. Οι Ολλανδοί τον εκτιμούν διότι είναι οικονόμος και νηφάλιος. Το κόμμα του πάντως δεν κατάφερε να επωφεληθεί από αυτές τις αρετές του. Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2013 ως πρόεδρος του Eurogroup εθεωρείτο χωρίς εμπειρία καθώς και ότι το φορτίο που είχε επωμισθεί ήταν βαρύ. Είχε διαδεχθεί άλλωστε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη θέση του προέδρου των 19 χωρών της ευρωζώνης. Σήμερα ο Ολλανδός πολιτικός που αγαπά τις βρετανικές αστυνομικές σειρές εκτιμάται για τον ρεαλισμό του και για τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του. «Μου αρέσει το στιλ» του. Είναι ωραίος τύπος» έλεγε πρόσφατα ο Σλοβένος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Καζιμίρ», γράφει η DW.

Ο πρόεδρος του Eurogroup εκλέγεται για περίοδο 2,5 ετών ενώ ο Ντάισελμπλουμ έχει πάντως δηλώσει πως θα ήθελε να συνεχίσει την πολιτική του καριέρα τόσο ως υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας όσο και ως πρόεδρος του Eurogroup. Στην περίπτωση όμως που χάσει το χαρτοφυλάκιο θα είναι δύσκολο να συνεχίσει και πρόεδρος του Eurogroup.

Μπορεί ωστόσο να ασκεί τα καθήκοντά του κανονικά ως πρόεδρος του Eurogroup μέχρι να ορκιστεί η νέα ολλανδική κυβέρνηση. «Την ευρωπαϊκή θητεία του ωστόσο μέχρι το 2018 θα μπορούσε να την ολοκληρώσει μόνο εάν συμφωνήσουν και οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών. Αλλά ακόμα όμως και εάν συμφωνούσαν, πώς θα ήταν στην Ολλανδία εάν ένας πρώην υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να δώσει οδηγίες σε έναν διάδοχο του; Πόσο μάλλον εάν αυτός είναι από το χώρο των ακροδεξιών του Γκερτ Βίλντερς», καταλήγει η DW.

Πηγή: Deutsche Welle