Αναβαθμίζουν τη δράση τους οι κουκουλοφόροι. Έκαναν βόλτες στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Αναβαθμίζουν τη δράση τους οι κουκουλοφόροι. Έκαναν βόλτες στο Γαλλικό Ινστιτούτο
Eurokinissi

Aναβαθμισμένη χαρακτηρίζεται από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. η καταδρομική ενέργεια κουκουλοφόρων στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών στην οδό Σίνα στο Κολωνάκι.

Οι δράστες έκαψαν τα ξημερώματα της Δευτέρας αυτοκίνητο και κατέστρεψαν με τσεκούρια τζάμια και γραφεία.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 4.00 όταν ομάδα κουκουλοφόρων εμφανίστηκε στην οδό Σίνα, μπήκε στο προαύλιο του Ινστιτούτου, περιέλουσε με βενζίνη σταθμευμένο αυτοκίνητο και του έβαλε φωτιά που εξαπλώθηκε και σε δεύτερο όχημα. Στη συνέχεια, οι δράστες μπήκαν μέσα στο κτίριο με τσεκούρια και άρχισαν να σπάνε τζάμια και γραφεία. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να ήθελαν να βάλουν φωτιά στο κτίριο και να μην το έπραξαν υπό το φόβο της έλευσης της Αστυνομίας. Και αυτό διότι στο χώρο βρέθηκε μπιντόνι με βενζίνη που δεν χρησιμοποιήθηκε.

Οι κουκουλοφόροι τράπηκαν σε φυγή πριν φτάσει η Αστυνομία, ενώ μεγάλη ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής που έσβησε την πυρκαγιά. Αρμόδιοι αξιωματικοί κάνουν λόγο για μία αναβαθμισμένη καταδρομική ενέργεια. Το Γαλλικό Ινστιτούτο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τα Εξάρχεια, περιοχή την οποία γνωρίζουν καλά ομάδες κουκουλοφόρων. Για ακόμα μία φορά η Αστυνομία αιφνιδιάστηκε και έτσι δεν έγιναν συλλήψεις. Στην επιφάνεια ήρθε δηλαδή το πρόβλημα αντίδρασης που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες δεν «απαντούν» με καταδιώξεις δραστών μετά από καταδρομικές ενέργειες.

Για το περιστατικό εξέδωσε ανακοίνωση ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα, Κριστόφ Σαντεπί, ο οποίος ανέφερε: «Απόψε η Γαλλική Σχολή Αθηνών και το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας έγιναν θύματα εμπρησμών. Δεν θρηνήσαμε κανένα ανθρώπινο θύμα. Οι υλικές ζημιές περιορίστηκαν χάρη στην ταχεία επέμβαση της πυροσβεστικής. Οι ελληνικές αρχές αντέδρασαν αμέσως και διέταξαν έρευνα. Είμαστε βεβαίως, όπως πάντα, στη διάθεσή σας και σας καλώ με ηρεμία να δείξετε τη συνήθη επαγρύπνηση». Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την επίθεση κάνοντας λόγο για ανεγκέφαλη και εγκληματική πράξη, σε βάρος ενός ιδρύματος που αποτελεί σύμβολο της ελληνογαλλικής φιλίας.

Δημοφιλή