ΔΙΕΘΝΕΣ
01/03/2017 08:36 EET | Updated 01/03/2017 08:36 EET

Ιταλία: Συνελήφθη για υπόθεση διαφθοράς σε σχέση με κρατικές προμήθειες ο επιχειρηματίας Αλφρέντο Ρομέο

Awakening via Getty Images
(Photo by Awakening/Getty Images)

Συνελήφθη σήμερα ο ναπολιτάνος επιχειρηματίας Αλφρέντο Ρομέο για υπόθεση διαφθοράς, η οποία σχετίζεται με προμήθειες και εργολαβίες του ιταλικού δημοσίου. Παράλληλα, όπως αναφέρει ο Τύπος, η ιταλική δικαιοσύνη κατέσχεσε από τον Ρομέο και 100.000 ευρώ σε ρευστό. Σύμφωνα με την εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, o Ρομέο φέρεται να δωροδόκησε ιθύνοντες του ιταλικού δημοσίου προκειμένου να εξασφαλίσει απόρρητα στοιχεία σχετικά με τις λεπτομέρειες μειοδοτικών διαγωνισμών.

Όπως αναφέρει η Il Fatto, όλα ξεκίνησαν από έρευνα που εντόπισε πρακτικές διαφθοράς σε προμήθειες του νοσοκομείου Καρνταρέλι της Nάπολης, με πιθανή παρείσδυση συμφερόντων της τοπικής μαφίας, της Καμόρα. Οι εισαγγελείς, όμως, ασχολούνται και με έναν μεγαλύτερο διαγωνισμό, για την εργολαβία που κάλυπτε την καθαριότητα και διαχείριση του συνόλου των κτιρίων της ιταλικής δημόσιας διοίκησης, ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε σχέση με την όλη υπόθεση και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών , στην Ρώμη διεξάγεται έρευνα και σε βάρος του υπουργού Αθλητισμού Λούκα Λότι, πρώην υφυπουργού παρά την προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης. Παράλληλα, οι εισαγγελείς διεξάγουν έρευνα και σε βάρος του Τιτσιάνο Ρέντσι, πατέρα του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, σχετικά με ενδεχόμενη συμμετοχή του σε αθέμιτη άσκηση επιρροής. Η όλη υπόθεση φέρεται να σχετίζεται με επιχειρηματία του φαρμακευτικού τομέα, συνδεδεμένο με τον Αλφρέντο Ρομέο, ο οποίος ήθελε να εξασφαλίσει κρατικές εργολαβίες. Τόσο ο Τιτσιάνο Ρέντσι όσο και ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός έχουν δηλώσει βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να διαπιστωθεί καμία αξιόποινη πράξη.