Από μία ανοιχτή πόρτα μπήκαν οι κουκουλοφόροι στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Από μία ανοιχτή πόρτα μπήκαν οι κουκουλοφόροι στο Γαλλικό Ινστιτούτο
Eurokinissi

Μία ανοιχτή πόρτα ήταν αυτή που επέτρεψε στους κουκουλοφόρους να εισέλθουν με ευκολία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών στο Κολωνάκι και να πραγματοποιήσουν εμπρησμό αυτοκινήτου και φθορές σε γραφεία.

Αυτό προκύπτει από τις έρευνες των αστυνομικών της Ασφάλειας, οι οποίοι κάνουν λόγο για μία αναβαθμισμένη καταδρομική ενέργεια. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δράστες εκτιμάται ότι μπήκαν στο Ινστιτούτο από την πλαϊνή είσοδο της οδού Πρασσά γνωρίζοντας ότι υπάρχει μία ανοιχτή πόρτα, η οποία κάποιες φορές δεν κλείνει ούτε κατά τις βραδινές ώρες. Γνώριζαν, επίσης, ότι στη συγκεκριμένη είσοδο δεν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας, σε αντίθεση με τη μπροστινή είσοδο, όπου υπάρχει και φρουρός εντός του προαυλίου του Ινστιτούτου.

Οι δράστες κατάφεραν να μπουν αθόρυβα στο χώρο στις 4.00 το πρωί της Δευτέρας, να βάλουν φωτιά σε σταθμευμένο αυτοκίνητο και να προκαλέσουν φθορές με τσεκούρια σε γραφεία. Στη συνέχεια, κατάφεραν να διαφύγουν πριν φτάσουν στο σημείο αστυνομικές δυνάμεις. Το γεγονός ότι σε ακόμα ένα περιστατικό δεν έγιναν συλλήψεις προβλημάτισε ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που προσανατολίζονται σε αλλαγές του σχεδίου αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας. Μεταξύ άλλων, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας εξέτασαν το ενδεχόμενο οι δράστες να βγήκαν από κατάληψη που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Γαλλικό Ινστιτούτο, χωρίς όμως να προκύψουν στοιχεία που να βεβαιώνουν κάτι τέτοιο.

Ανακοινώσεις

Για το περιστατικό εξέδωσε ανακοίνωση ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα, Κριστόφ Σαντεπί, ο οποίος ανέφερε: «Απόψε η Γαλλική Σχολή Αθηνών και το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας έγιναν θύματα εμπρησμών. Δεν θρηνήσαμε κανένα ανθρώπινο θύμα. Οι υλικές ζημιές περιορίστηκαν χάρη στην ταχεία επέμβαση της πυροσβεστικής. Οι ελληνικές αρχές αντέδρασαν αμέσως και διέταξαν έρευνα. Είμαστε βεβαίως, όπως πάντα, στη διάθεσή σας και σας καλώ με ηρεμία να δείξετε τη συνήθη επαγρύπνηση». Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την επίθεση κάνοντας λόγο για ανεγκέφαλη και εγκληματική πράξη, σε βάρος ενός ιδρύματος που αποτελεί σύμβολο της ελληνογαλλικής φιλίας.

Δημοφιλή