Πώς θα προστατέψουμε την προσωπική μας ζωή από τους εργοδότες και πώς οι επιχειρήσεις θα είναι πλέον ασφαλείς από τις κινήσεις μας;

Πώς θα προστατέψουμε την προσωπική μας ζωή από τους εργοδότες και πώς οι επιχειρήσεις θα είναι πλέον ασφαλείς από τις κινήσεις μας;
Multiple exposure shot of colleagues in a meeting superimposed over an industrial background
Multiple exposure shot of colleagues in a meeting superimposed over an industrial background
PeopleImages via Getty Images

Στην Ελλάδα του σήμερα με μία αγορά εργασίας η οποία, στα χρόνια της κρίσης μοιάζει περισσότερο με ένα ατελείωτο τρενάκι τρόμου,η τελευταία αναφορά της Samsung μοιάζει από τη μία πλευρά να δημιουργεί ελπίδα σε εργαζομένους και επιχειρήσεις για νέες ευκαιρίες στο μέλλον και από την άλλη να μας προειδοποιεί όλους για την ενδεχόμενη αποτυχία να χάσουμε το δικαίωμα συμμετοχής σε αυτό που ονομάζει «Ανοικτή Οικονομία». Και οι δύο όψεις προκύπτουν από μία κοινή βάση, την πρόοδο της τεχνολογίας.

Το υπάρχον κείμενο δεν αποτελεί ένα ακόμη άρθρο που γεννά ανασφάλεια για το άγνωστο αύριο και μελαγχολία για το σήμερα. Αντιθέτως, αποτελεί μία ξενάγηση στο εργασιακό μέλλον όπως αυτό έχει αρχίσει να διαμορφώνεται από την ολοένα αναπτυσσόμενη τεχνολογία, ώστε να είμαστε υποψιασμένοι για το είδος των εφοδίων που θα χρειαστούμε να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας για να είναι πιο εύκολη.

Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν να σκεφτούμε το εξής: Η προσωπική μας ζωή και οι επαγγελματικές μας υποχρεώσεις τα τελευταία χρόνια «συμβιώνουν» σε smart phones, laptops, PCs και tablets. Κουβαλάμε στην τσέπη μας φωτογραφίες από τις τελευταίες μας διακοπές, συνομιλίες με φίλους αλλά και μία σειρά σημαντικών emails που ανταλλάξαμε με συναδέλφους. Είτε περπατάμε στο δρόμο είτε είμαστε στο γραφείο και τα δύο συνδυάζονται αντίστοιχα. Είμαστε συνδεδεμένοι και στη βάση αυτής της - σχεδόν απλουστευτικής - λογικής αρχίζει να ξεδιπλώνεται το σκεπτικό της επόμενης εργασιακής μας ημέρας.

Η Samsung σε πρόσφατη έκθεσή της υπογραμμίζει ότι εντός των επόμενων τριών ετών 7,3 δισεκατομμύρια συσκευές πρόκειται να είναι συνδεδεμένες και άρα ευάλωτες. Πρόκειται για την πιο σημαντική πρόκληση την οποία οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με επιτυχία προκειμένου να καταστήσουν τα γραφεία τους πρωτοπόρα αλλά και κυρίως ασφαλή τόσο για τις ίδιες όσο και για τους εργαζομένους τους.

Το επιχειρηματικό τοπίο, συμπεραίνει η Samsung - σύμφωνα με στοιχεία από το The Future Laboratory - επηρεάζεται ήδη από διασκορπισμένους σε ολόκληρο τον εργασιακό άξονα επαγγελματίες οι οποίοι είτε επειδή χρειάζεται είτε επειδή το επιθυμούν εργάζονται από διαφορετικές συσκευές και διαφορετικά μέρη σε διαφορετικές στιγμές. Η έκθεση εντοπίζει ότι κύριο χαρακτηριστικό αυτών των «ψηφιοποιημένων» υπαλλήλων, όπως τους αποκαλεί, είναι οι free lancers, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλαδή, οι οποίοι προβλέπεται ότι θα μπορούν να παράσχουν τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους σε περισσότερα από ένα εργασιακά περιβάλλοντα ταυτόχρονα. Προκειμένου όμως να μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει οι εταιρείες να ανοίξουν τις πόρτες τους και να αποκτήσουν διαύλους επικοινωνίας και άρα συνεργασίας με ανταγωνιστικές εταιρείες (ακόμη και σε τομείς μη ανταγωνιστικούς). Όσο όμως οι επιχειρήσεις αντιστέκονται να ενσωματώσουν νέες μορφές τεχνολογίας στον τρόπο λειτουργίας τους τόσο αυτές θα μένουν πίσω από τη νέα μορφή οικονομίας η οποία σε τρία έτη από σήμερα θα κυριαρχεί στην αγορά.

Η Samsung τη νέα αυτή μορφή οικονομίας την ονομάζει «Ανοιχτή Οικονομία» και μπροστά σε αυτή τη νέα πρόκληση για εργαζόμενους και επιχειρήσεις καλεί για «ασφάλεια» ώστε και οι εργαζόμενοι να μπορούν να προστατεύουν την προσωπική τους ζωή από τους εργοδότες αλλά και οι εταιρείες να είναι ασφαλείς με τους ‘υπαλλήλους – νομάδες’ σε αυτή την ψηφιοποιημένη αγορά εργασίας η οποία οδηγεί σε αυτό που Samsung αποκάλεσε στην τελευταία της μελέτη «Ανοιχτή Οικονομία».

Με αυτόν τον τρόπο η ιδέα Samsung Knox αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Η Knox είναι εκείνο το εργαλείο το οποίο προστατεύει συνεχώς την προσωπική ζωή των επαγγελματιών από τα εργασιακά τους περιβάλλοντα αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις από τους επαγγελματίες που εργάζονται σε αυτές ή και συνεργάζονται ταυτόχρονα με άλλες επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, η πλατφόρμα Knox επιτρέπει στις επιχειρήσεις να είναι ταυτόχρονα ανοιχτές αλλά ασφαλείς από τυχόν απειλές ασφαλείας, όπως διαρροή, ιούς ή και επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού. Διασφαλίζει ότι τα εταιρικά δεδομένα θα παραμένουν μη προσβάσιμα από προσωπικά applications τα οποία ο υπάλληλός τους διαθέτει στη φορητή του συσκευή και αντιστρόφως. Έτσι διαχωρίζεται η επαγγελματική από την προσωπική χρήση μίας φορητής συσκευής.

Έτσι λοιπόν, μέχρι το 2020 όταν – σύμφωνα με τις προβλέψεις της Samsung – η «Ανοιχτή Οικονομία» θα είναι παρούσα δυναμικά στην εργασιακή μας καθημερινότητα μοιάζει επιτακτικό οι επιχειρήσεις και οι μεγάλοι οργανισμοί να έχουν μάθει να προστατεύουν τα προϊόντα τους χωρίς να εγκλωβίζονται πίσω από παρωχημένα «κλειστά» επιχειρηματικά μοντέλα.

Εάν πλέον είναι ασφαλείς στο διαμορφούμενο ψηφιακό περιβάλλον τότε θα έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν με δυναμικό τρόπο την καινοτομία και την πρωτοπορία της τεχνολογίας υιοθετώντας στο εσωτερικό των οργανισμών τους start up λογική, προσλαμβάνοντας εργαζόμενους εξειδικευμένους στον τομέα τους αλλά όχι εγκλωβισμένους σε γραφεία και έχοντας πόρτες ακόμη και στον ανταγωνισμό ανοιχτές για συνεργασία.

Δημοφιλή