Ο Τζεφ Σέσιονς δήλωσε πως αυτοεξαιρείται από τις έρευνες για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές

Ο Τζεφ Σέσιονς δήλωσε πως αυτοεξαιρείται από τις έρευνες για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές
U.S. Attorney General Jeff Sessions holds his first meeting with heads of federal law enforcement components at the Justice Department. in Washington U.S., February 9, 2017. REUTERS/Yuri Gripas
U.S. Attorney General Jeff Sessions holds his first meeting with heads of federal law enforcement components at the Justice Department. in Washington U.S., February 9, 2017. REUTERS/Yuri Gripas
Yuri Gripas / Reuters

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζεφ Σέσιονς δήλωσε αργά σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι αυτοεξαιρείται από οποιεσδήποτε ενδεχόμενες έρευνες για την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016 και την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές.

Ο Σέσιονς βρίσκεται στο στόχαστρο έντονων κριτικών έπειτα από τις αποκαλύψεις για τις επαφές που είχε πέρσι με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ κατηγορείται ότι διέπραξε το αδίκημα της ψευδορκίας όταν αρνήθηκε τις επαφές αυτές με Ρώσους αξιωματούχους, κατά την ένορκη κατάθεση του στη Γερουσία.

«Αποφάσισα να αυτοεξαιρεθώ από οποιεσδήποτε εν εξελίξει ή μελλοντικές έρευνες που αφορούν την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου των ΗΠΑ», δήλωσε ο Σέσιονς στους δημοσιογράφους, επαναλαμβάνοντας ότι δεν συναντήθηκε με κανέναν Ρώσο αξιωματούχο για να συζητήσουνε μια πολιτική εκστρατεία.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ τόνισε νωρίτερα ότι οι συζητήσεις που είχε τον περασμένο χρόνο ο Σέσιονς με τον πρέσβη της Ρωσίας δεν σχετίζονταν με τον ρόλο του ως συμβούλου που είχε στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, αλλά αποκλειστικά το έργο του Σέσιονς ως γερουσιαστής.

Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι εμπιστεύεται πλήρως τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, ο οποίος έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα για τις επαφές που είχε πέρσι με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε αυτό το σχόλιο ενώ ετοιμαζόταν να εκφωνήσει μια ομιλία σχετική με την αύξηση των αμυντικών δαπανών που έχει προτείνει, πάνω στο αεροπλανοφόρο Gerarld R. Ford.

Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν πιστεύει ότι ο Σέσιονς θα έπρεπε να αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα που διεξάγεται για την ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Αναφερόμενος στην κατάθεση που είχε δώσει ο Σέσιονς στο Κογκρέσο όταν εξεταζόταν η υποψηφιότητά του για το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι ήταν «ειλικρινής».

Σημειώνεται ότι οι Δημοκρατικοί που μετέχουν στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ζήτησαν σήμερα από την ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) να ξεκινήσει έρευνα για τις δηλώσεις που έκανε ενώπιον του Κογκρέσου ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς σχετικά με τις επικοινωνίες του με Ρώσους αξιωματούχους.

«Θα ζητήσουμε από το FBI και τις εισαγγελικές αρχές της Ουάσινγκτον να ξεκινήσουν άμεσα ποινική έρευνα για τις δηλώσεις αυτές» αναφέρεται στην επιστολή που απευθύνεται στον διευθυντή της ομοσπονδιακής αστυνομίας Τζέιμς Κόμεϊ και τον εισαγγελέα της Περιφέρειας της Κολούμπια Τσάνινγκ Φίλιπς. Οι Δημοκρατικοί σημειώνουν ότι ενδέχεται να παραβιάστηκαν νόμοι όπως αυτοί που αφορούν τα αδικήματα της ψευδολογίας στο Κογκρέσο και της ψευδορκίας.

Επίσης και η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Δικαιωμάτων (ACLU) ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή έρευνας για το κατά πόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς διέπραξε το αδίκημα της ψευδορκίας όταν αρνήθηκε πως είχε επαφές με Ρώσους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές, ενώ κατέθετε ενόρκως στη Γερουσία.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε ότι ο Σέσιονς είχε δύο συναντήσεις με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο. Η μία από αυτές έγινε στο γραφείο του στη Γερουσία.

«Ο αμερικανικός λαός αξίζει μια πλήρη έρευνα για το αν ο Σέσιονς διέπραξε ψευδορκία και για το αν είναι πραγματικά κατάλληλος για την υπηρετήσει στη θέση του ανώτατου αξιωματούχου των υπηρεσιών επιβολής του νόμου», τόνισε ο διευθυντής της ACLU Άντονι Ρομέρο σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου -- και σίγουρα όχι εκείνοι που έχουν ορκιστεί να τον εφαρμόζουν», πρόσθεσε.

Η εφημερίδα Washington Post αποκάλυψε ότι ο πρώην Γερουσιαστής, ένας από τους πρώτους Ρεπουμπλικανούς που τάχθηκαν στο πλευρό του τότε υποψηφίου και νυν προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, είχε συναντηθεί τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, τον Σεργκέι Κισλιάκ. Ο Σέσιονς την περίοδο εκείνη συμβούλευε τον Τραμπ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άλλα.

Ωστόσο, καταθέτοντας ενόρκως στη Γερουσία, κατά τη συνεδρίαση για την επικύρωση του διορισμού του στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο Σέσιονς είχε δηλώσει ότι «δεν είχε επαφές με Ρώσους».

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τις συναντήσεις του Σέσιονς με τον Κισλιάκ, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο σε αυτές, δεδομένου ότι έγιναν στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως μέλους της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

Η αποκάλυψη αυτή πάντως προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και επικρίσεων από την πλευρά των Δημοκρατικών και ορισμένοι ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού. Η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι υπογράμμισε ότι ο Σέσιονς πιάστηκε να ψεύδεται σε ένορκη κατάθεση και ζήτησε την άμεση παραίτησή του ή την απομάκρυνσή του από τη θέση που κατέχει σήμερα.

«Έχουμε περάσει το στάδιο της εξαίρεσης (σ.σ. από τη συμμετοχή του Σέσιονς στις έρευνες για την ανάμιξη της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία). Ο Τζεφ Σέσιονς είπε ψέματα ενόρκως. Οτιδήποτε άλλο πέραν της παραίτησης ή της απομάκρυνσής του είναι απαράδεκτο», τόνισε σε ανάρτησή της στο Twitter. Οι Δημοκρατικοί έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις ενδεχόμενες σχέσεις της Ρωσίας με την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Κέβιν Μακάρθι, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή, είπε ότι θα ήταν ευκολότερο να εξαιρεθεί ο Σέσιονς από τις έρευνες. «Πιστεύω ότι για να προχωρήσει μια έρευνα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι εμπιστεύονται την έρευνα», εξήγησε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

Ο Τζέισον Τσάφετζ, Ρεπουμπλικανός από τη Γιούτα και πρόεδρος της Επιτροπής Επίβλεψης και Μεταρρυθμίσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ζήτησε από τον Σέσιονς «να αποσαφηνίσει την κατάθεσή του» για τις επαφές του με Ρώσους αξιωματούχους και κατόπιν να αυτοεξαιρεθεί από τις έρευνες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή