Ανάλυση του όπλου εξηγεί πώς σώθηκε από θαύμα ο 33χρονος οδηγός ταξί

Ανάλυση του όπλου εξηγεί πώς σώθηκε από θαύμα ο 33χρονος οδηγός ταξί
taxis wait at a taxi rank, symbolic photo for passenger transport and service
taxis wait at a taxi rank, symbolic photo for passenger transport and service
erwo1 via Getty Images

Στη διαπίστωση ότι ο ένοπλος που «χτυπά» οδηγούς ταξί ήθελε να σκοτώσει και στην πρώτη επίθεσή του σε βάρος 32χρονου αυτοκινητιστή καταλήγουν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας.

Ο δράστης εκτιμάται ότι δεν κατάφερε το σκοπό του στις 11 Φεβρουαρίου 2017 διότι δεν ήξερε να χειρίζεται καλά το όπλο του, το οποίο πιθανότατα είναι μετασκευασμένο. Τέτοιου είδους όπλα πωλούνται στη μαύρη αγορά της Αθήνας έναντι μερικών εκατοντάδων ευρώ.

Οι αστυνομικοί αναφέρουν πως οι δυνατότητες του μετασκευασμένου όπλου με σιγαστήρα είναι περιορισμένες. Από το συγκεκριμένο όπλο -εξαιτίας της μετασκευής- η ταχύτητα της βολίδας μειώνεται στο 50%, ενώ αν έχει σιγαστήρα πέφτει στο 30%. Έτσι εξηγούν οι αστυνομικοί το γεγονός ότι στην περίπτωση του 32χρονου οι σφαίρες δεν διαπέρασαν το κρανίο του, επειδή ο δράστης πυροβόλησε εξ επαφής πριν η βολίδα προλάβει να αναπτύξει την απαιτούμενη δολοφονική ταχύτητα. Στην περίπτωση του 52χρονου που δολοφονήθηκε τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης ο δράστης άνοιξε πυρ από απόσταση σχεδόν μισού μέτρου στη βρεγματική χώρα με αποτέλεσμα οι σφαίρες να τον πλήξουν θανάσιμα.

Οι αστυνομικοί διαπιστώνουν ότι ο ένοπλος έχει τελικά πυροβολήσει τρεις φορές εναντίον του 52χρονου, καθώς μέσα στο όχημα βρέθηκαν δύο κάλυκες και μία βολίδα. Εκτός οχήματος βρήκαν έναν ακόμη κάλυκα από το ίδιο όπλο. Αν και η ταυτοποίηση των βολίδων από τα δύο περιστατικά δεν έχει έρθει επίσημα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια ή τουλάχιστον δεν μπορεί να γίνει με απόλυτη πιστότητα εξαιτίας της μετασκευής του όπλου και της αλλοίωσης των βολίδων, οι αστυνομικοί είναι κάτι παραπάνω από βέβαιοι ότι προέρχονται από το ίδιο όπλο.

Μεγάλο βάρος δίνουν αξιωματικοί που ασχολούνται με την υπόθεση στον εντοπισμό του κινήτρου της εκδικητικής εμμονής ερευνώντας το παρελθόν των θυμάτων και περιστατικά που ενδεχομένως σχετίζονται με τον δράστη. Εξετάζουν αν οι επιθέσεις ήταν στοχευμένες προς τους συγκεκριμένους δύο οδηγούς, οι οποίοι ενδεχομένως πρωταγωνίστησαν σε ασήμαντα περιστατικά, που όμως θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφορμή εκδίκησης για κάποιον με διαταραγμένη προσωπικότητα. Μία άλλη και επικρατέστερη ίσως εκδοχή που εξετάζεται είναι ο δράστης να έχει εμμονή γενικά προς τους οδηγούς ταξί.

Ο 32χρονος που κατέθεσε εκ νέου στους αστυνομικούς της Ασφάλειας είπε πως δεν γνώριζε το 52χρονο θύμα, ωστόσο και οι δύο κινούνταν στην περιοχή της Κηφισιάς εξυπηρετώντας πελάτες. Χαρακτηριστικό είναι πως και στον νεαρό οδηγό ταξί, ο δράστης είχε δώσει ως προορισμό την οδό Χαριλάου Τρικούπη στη συμβολή της με την οδό Μαυρομιχάλη, όπου δέχθηκε τους τρεις πυροβολισμούς από το «αθόρυβο» όπλο στο κεφάλι.

Δημοφιλή