Η CETA με μια ματιά: Εκστρατεία ενημέρωσης από την πρεσβεία του Καναδά για τα οφέλη της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Καναδά

Η CETA με μια ματιά: Εκστρατεία ενημέρωσης από την πρεσβεία του Καναδά για τα οφέλη της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Καναδά
HuffPost Greece

Εκστρατεία ενημέρωσης έχει ξεκινήσει η καναδική κυβέρνηση για να ενημερωθούν οι πολίτες -και κυρίως οι επιχειρήσεις- για τα οφέλη της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Καναδά, γνωστής πλέον και ως CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement). Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τους συμβαλλόμενους, γιατί εάν δεν χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, δεν θα φέρει τα οικονομικά οφέλη που οι δύο πλευρές προσδοκούν.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος του Καναδά για τη CETA και πρώην υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Πιερ Πετιγκρού. Σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους που διοργάνωσε η πρεσβεία του Καναδά, τόνισε: «Είμαι εδώ όχι μόνο για να προωθήσω την επικύρωση της συμφωνίας, αλλά για να προωθήσω την ίδια τη συμφωνία, ώστε οι Έλληνες επιχειρηματίες να οργανωθούν και να συνειδητοποιήσουν ότι πρόκειται να ισχύσει άμεσα η βελτιωμένη πρόσβαση στην αγορά του Καναδά». Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα, Κιθ Μόριλ.

Τα βασικά σημεία της CETA

Με δύο λόγια, όπως είπαν, η ETA προσφέρει εύκολη πρόσβαση στις αγορές και καλύτερες τιμές.

  • Η συμφωνία ουσιαστικά ανοίγει το εμπόριο μεταξύ του Καναδά και της ΕΕ και φέρνει μείωση των δασμών κατά 98%, με στόχο την πλήρη εξάλειψή τους 7 χρόνια μετά την εφαρμογή της συμφωνίας. Η μείωση των δασμών θα ισχύσει για όλους σχεδόν τους κλάδους. Στη Γεωργία θα διατηρηθούν οι εξαιρέσεις, αλλά η μείωση αφορά το 92% των γεωργικών προϊόντων. Η μελέτη έδειξε ότι η CETA θα μπορούσε να επιτύχει ανάπτυξη των διμερών εμπορικών συναλλαγών κατά 20%, καθώς και ετήσια αύξηση της οικονομίας της ΕΕ ύψους 11,6 δισ. ευρώ. Όμως «οι αριθμοί θα εξαρτηθούν από το πόσο οι επιχειρήσεις θα χρησιμοποιήσουν τη CETA», όπως τόνισε ο κ. Πετιγκρού.
  • Σημαντικό αναμένεται να είναι και το όφελος για την Ελλάδα, αφού η χώρα μας (που εισάγουμε σχεδόν τα πάντα) έχει θετικό εμπορικό ισοζύγιο μόνο με τον Καναδά (δηλαδή εξάγουμε περισσότερα από αυτά που εισάγουμε). Με την κατάργηση των δασμών η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τις εξαγωγές της στον Καναδά, πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές.
  • Κινητικότητα εργατικού δυναμικού: Υποστηρίζεται επίσης ότι θα γίνει πιο εύκολη η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού. Υπό ποια έννοια όμως: Όπως εξηγήθηκε από τον κ. Μόριλ μετά από ερώτηση της HuffPost Greece, όχι υπό την έννοια που λειτουργεί η ΕΕ με την ελεύθερη μετακίνηση -δεν αλλάξει η ισχύουσα μεταναστευτική πολιτική του Καναδά- αλλά θα μπορεί να μετακινηθεί το προσωπικό μιας εταιρίας πιο εύκολα από τον Καναδά σε ευρωπαϊκή χώρα που δραστηριοποιείται, και αντίστροφα. Η CETA θα περιέχει διατάξεις σχετικά με το καθεστώς προσωρινής εισόδου (90 ημερών), γεγονός που θα διευκολύνει τη διακίνηση συμβαλλομένων παρόχων υπηρεσιών, επενδυτών, ανεξάρτητων επαγγελματιών και εμπορικών επισκεπτών. Επίσης ο Καναδάς και η ΕΕ διαπραγματεύτηκαν δεσμεύσεις για την αναγνώριση επαγγελματικών τίτλων. Όταν τεθεί σε ισχύ η CETA, θα καθιερωθεί μια εξορθολογισμένη διαδικασία για την αναγνώριση τίτλων της αλλοδαπής, καθώς και
  • ένα λεπτομερές πλαίσιο μέσω του οποίου οι ρυθμιστικές αρχές ή επαγγελματικές οργανώσεις θα μπορούν να διαπραγματευτούν συμφωνίες αμοιβαίας αναγνώρισης για άλλα επαγγέλματα.
  • Στα θετικά πιστώνεται και η αναγνώριση μεγάλου αριθμού ΠΟΠ και η απαγόρευση των GMOs. Με την CETA θα προστατεύεται η ονομασία προέλευσης για συνολικά 170 προϊόντα, εκ των οποίων τα 16 ελληνικά. Μεταξύ αυτών των ελληνικών προϊόντων είναι οι ελιές Καλαμάτας, το κασέρι, το μανούρι, τέσσερα ελαιόλαδα και η φέτα. Να σημειωθεί ότι η ονομασία προέλευσης δεν προστατευόταν στο παρελθόν στον Καναδά.

Γιατί τόσος χαμός με την φέτα;

Και το θέμα φτάνει στην φέτα, που έχει απασχολήσει τόσο την ελληνική επικαιρότητα μετά την υπερψήφιση της CETA από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η HuffPost Greece έχει ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα και έθεσε την ερώτηση και στο Καναδό πρέσβη. «Ο Καναδάς έκανε μεγάλη υποχώρηση, μας στοίχισε το ότι το δεχτήκαμε», είπε ο κ. Μόριλ, αναφερόμενος στη -μερική προς το παρόν- αναγνώριση της ονομασίας προέλευσης. Και αυτό γιατί υπήρχαν από την πλευρά τους πιέσεις από τους Καναδούς παραγωγούς φέτας -χωρίς να δώσει ακριβή αριθμό για το πόσοι είναι. «Είχαμε τις δικές μας πιέσεις στην δική μας οικονομία», είπε προσθέτοντας ότι υπάρχουν και αρκετοί Έλληνες μετανάστες στον Καναδά που παράγουν φέτα.

Με την CETA πλέον, επιτρέπεται μεν σε παλιούς παραγωγούς να παράγουν φέτα, αλλά δεν θα επιτρέπεται σε νέους παραγωγούς (από τον Οκτώβριο του 2013 και μετά) να χρησιμοποιούν το όνομα «φέτα». Επίσης, προβλέπεται ότι η χρήση των ονομασιών αυτών θα συνοδεύεται από διατυπώσεις όπως «kind», «type», «style», «imitation», ή κάτι συναφές, σε συνδυασμό με μία ευανάγνωστη και ορατή ένδειξη της γεωγραφικής προέλευσης του συγκεκριμένου προϊόντος, ενώ απαγορεύεται πλέον και η χρήση ενδείξεων (σε παλιούς και νέους παραγωγούς) οι οποίες παραπέμπουν στην Ελλάδα. Επίσης, η Κομισιόν υπέγραψε Δήλωση, με την οποία δεσμεύεται μέσα σε 5ετίας, όλες οι Γεωγραφικές Ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, να απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο προστασίας και στον Καναδά.

Πάντως, τόσο ο κ. Μόριλ, όσο και ο κ. Πετιγκρού, εκτίμησαν ότι η ελληνική φέτα, που θα φτάνει πλέον στην καναδική αγορά χωρίς δασμούς, θα γίνει περιζήτητη.

Δημοφιλή