Η Jane Fonda αποκαλύπτει πως είχε πέσει θύμα βιασμού ως παιδί και μιλά για το μισογυνισμό στο Hollywood

Η Jane Fonda αποκαλύπτει πως είχε πέσει θύμα βιασμού ως παιδί και μιλά για το μισογυνισμό στο Hollywood

Όλοι γνωρίζουμε την Jane Fonda, την ηθοποιό, λίγοι όμως είναι αυτοί που γνωρίζουν την Jane Fonda, την επιζήσασα.

Δίνοντας μια άκρως έντονη και σημαντική συνέντευξη στην ηθοποιό Brie Larson για λογαριασμό του περιοδικού The Edit και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας (8 Μαρτίου), η Fonda αποκάλυψε πως είχε βιαστεί και κακοποιηθεί σεξουαλικά ως παιδί, ενώ μίλησε και για τους δόλιους τρόπους με τους οποίους η πατριαρχία σημαδεύει τις γυναίκες για όλη τους τη ζωή.

«Έχω βιαστεί, έχω κακοποιηθεί σεξουαλικά ως παιδί και με έχουν απολύσει επειδή δεν ήθελα να κοιμηθώ με το αφεντικό μου», είπε η θρυλική ηθοποιός. «Πίστευα πάντα πως ήταν δικό μου λάθος. Πως δεν έκανα ή δεν έλεγα το σωστό πράγμα».

Η Fonda, η οποία παλεύει σκληρά εδώ και ολόκληρες δεκαετίες για τα δικαιώματα των γυναικών, εξήγησε πως πολλά θύματα εσωτερικεύουν την κακοποίηση που δέχονται. Στην πορεία της συνέντευξης, αναφέρθηκε στο κίνημα των γυναικών, λέγοντας πως ήταν αυτό που τη βοήθησε να απελευθερωθεί από αυτόν τον τρόπο σκέψης και να επεξεργαστεί τις τραυματικές εμπειρίες της.

«Ξέρω νεαρά κορίτσια που έχουν πέσει θύματα βιασμού και δεν ήξεραν καν πως ήταν βιασμός. Πίστευαν “Μάλλον έγινε επειδή είπα όχι με τον λάθος τρόπο”. Ένα από τα σπουδαιότερα πράγματα που έχει πετύχει το κίνημα των γυναικών είναι το ότι μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πως (ο βιασμός και η σεξουαλική κακοποίηση) δεν είναι δικό μας λάθος. Παραβίασαν τα δικαιώματά μας και αυτό δεν είναι σωστό», πρόσθεσε η ηθοποιός.

Αυτό το πάθος για τα δικαιώματα των γυναικών έφερε κοντά τη Fonda και τη Larson, η οποία με τη σειρά της υποστηρίζει εδώ και χρόνια τις γυναίκες που έχουν επιζήσει σεξουαλικής επίθεσης, σε αυτή την τρομερά ενδιαφέρουσα συνέντευξη περί φεμινισμού, ισότητας των δύο φύλων και κακομεταχείρισης στον κόσμο του θεάματος.

Η Larson λέει πως η Fonda άνοιξε το δρόμο για ηθοποιούς όπως η ίδια ώστε να μπορούν να μιλούν για τις αδικίες που αντιμετωπίζουν (τόσο στο επάγγελμα όσο και στην προσωπική τους ζωή) και να έχουν μηδενική ανοχή τόσο για τους σαφείς όσο και για τους έμμεσους τρόπους με τους οποίους δρα η μισογυνία στο Hollywood.

«Δεν ήξερα πώς να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Τώρα, θα πω “Όχι. Αυτά είναι αηδίες. Δεν μου αρέσει ο τρόπος που με αντιμετωπίζεις” και να φύγω. Μακάρι να ήξερα τότε, αυτά που ξέρω σήμερα», είπε ηθοποιός.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο The Edit.