Μεγάλες αποστάσεις χωρίζουν ακόμα θεσμούς και κυβέρνηση αυξάνοντας τον λογαριασμό των δημοσιονομικών μέτρων

Μεγάλες αποστάσεις χωρίζουν ακόμα θεσμούς και κυβέρνηση
Menelaos Myrillas / SOOC

Μεγάλες αποστάσεις σε όλα τα μέτωπα χωρίζουν ακόμα τους θεσμούς με την κυβέρνηση, γεγονός το οποίο περιορίζει ιδιαίτερα τις κυβερνητικές προσδοκίες για συμφωνία έως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Μαρτίου και αυξάνει τις απαιτήσεις αλλά και το λογαριασμό των δημοσιονομικών μέτρων.

Το αποτέλεσμα των έως τώρα διαπραγματεύσεων είναι ότι οι δύο πλευρές έχουν προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων με διαφορετικές προσδοκίες, αλλά κυρίως με τελείως διαφορετική προσέγγιση σχετικά με τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Ήδη έχουν διαπιστωθεί οι μεγάλες διαφορές που χωρίζουν κυβέρνηση και θεσμούς τόσο στο ύψος των μέτρων που θα ληφθούν για μετά το 2019, όσο και στο είδος των αντισταθμιστικών μέτρων τα οποία διεκδικεί η κυβέρνηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις πρώτες κιόλας συναντήσεις οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών έχουν απορρίψει τις ελληνικές προτάσεις σχετικά με τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το αντισταθμιστικό πακέτο. Οι ελεγκτές αντίθετα με την κυβέρνηση φαίνεται πως προτείνουν οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν, αυτές να κατευθυνθούν σε μειώσεις φόρων και συντελεστών οι οποίες θα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Σύμφωνα με τους δανειστές, αυτές θα πρέπει να είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, καθώς και η μείωση του ΦΠΑ προκειμένου να δοθεί ώθηση στην αγορά.

Αντίθετα το πακέτο των αντισταθμιστικών μέτρων που έχει προτείνει η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν στελέχη των δανειστών αφορά μειώσεις φόρων, οι οποίες θα στείλουν «πολιτικό» μήνυμα στην κοινωνία. Σε αυτά περιλαμβάνονται η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον στα χαμηλά εισοδήματα τα οποία θα πληγούν από τη μείωση του αφορολόγητου, αλλά και στη μείωση του ΦΠΑ σε υπηρεσίες και είδη πρώτης ανάγκης.

Η εντελώς διαφορετική προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών, έχει προκαλέσει ήδη μεγάλες εντάσεις κατά τις συναντήσεις των προηγούμενων ημερών, με του τεχνοκράτες του Ταμείου να κάνουν λόγο «για λάθος ανάγνωση των συμφωνηθέντων από την πλευρά της κυβέρνησης».

Το πακέτο μετά το 2019

Μεγάλες παραμένουν οι αποστάσεις και στο μέτωπο των «προληπτικών» δημοσιονομικών μέτρων που θα πρέπει να ψηφιστούν για μετά το 2019. Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν βάλει στο μικροσκόπιο την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, τόσο για το 2016, όσο και τους πρώτους δύο μήνες του 2017. Στόχος είναι να διαπιστώσουν εάν η υπέρβαση των στόχων θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, προκειμένου να καταλήξουν στο ύψος του πακέτου μέτρων που θα χρειαστεί.

Προς το παρόν οι δανειστές εμμένουν στην ανάγκη λήψης μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ (3,6δις ευρώ) ως βάση συζήτησης. Αν και δεν αμφισβητούν την υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, οι τεχνοκράτες (κυρίως από το ΔΝΤ) αμφισβητούν ότι αυτό θα καταφέρει να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις το Ταμείο εμφανίζεται να εμμένει στην άποψη του τα νέα μέτρα να ληφθούν στο σύνολο τους από την 1 Ιανουαρίου 2019 και όχι σταδιακά όπως διεκδικεί η κυβέρνηση.

Αυτό θα σημαίνει ότι από το 2019 το αφορολόγητο θα κουρευτεί σε επίπεδα κάτω από τις 6.000 ευρώ, ενώ τουλάχιστον 1.400.000 συνταξιούχοι από την ίδια εποχή θα δουν και νέες μειώσεις στις συντάξεις τους εξαιτίας της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς. Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι τεχνοκράτες του Ταμείου σε συζητήσεις με υπηρεσιακά στελέχη της κυβέρνησης, έχουν βάλει αρκετές φορές στο τραπέζι να εξεταστεί το ενδεχόμενο, εφόσον επιμένει η κυβέρνηση για σταδιακή εφαρμογή των μέτρων, αυτή να ξεκινήσει από το 2018 και όχι από το 2019 προκειμένου, όπως λένε, να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Από την πλευρά τους κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες και μετά την ενδελεχή εξέταση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού, οι δανειστές θα αποδεχθούν τις κυβερνητικές εκτιμήσεις. Αποτέλεσμα αυτού, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, θα είναι οι απαιτήσεις των θεσμών για τα νέα μέτρα να περιοριστούν τουλάχιστον κατά 0,5% του ΑΕΠ, κατεβάζοντας τον τελικό λογαριασμό στα 1,5% του ΑΕΠ δηλαδή σε μέτρα ύψους 2,7δις ευρω με σταδιακή εφαρμογή τους από το 2019.

Η δυνατότητα να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ όλων των πλευρών, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες θα διαφανεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα, καθώς φαίνεται ότι οι επικεφαλής των Θεσμών δεν είναι διατεθειμένοι να παρατείνουν για πολύ την παραμονή τους στην Αθήνα.

Δημοφιλή