ΗΠΑ: Για τον αντιπρόεδρο Πενς, δεν υπάρχει «καμιά σύγκριση» της πρακτικής του ιδίου και αυτής της Κλίντον στον χειρισμό των e-mail τους

ΗΠΑ: Για τον αντιπρόεδρο Πενς, δεν υπάρχει «καμιά σύγκριση» της πρακτικής του ιδίου και αυτής της Κλίντον στον χειρισμό των e-mail τους
Getty Images

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς υποστήριξε χθες ότι δεν υπάρχει «απολύτως καμιά σύγκριση» μεταξύ της δικής του χρήσης ενός ιδιωτικού λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την διεκπεραίωση επίσημων καθηκόντων του όταν ήταν κυβερνήτης της Πολιτείας της Ιντιάνας και των πεπραγμένων της πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, απορρίπτοντας κάθε υπόνοια περί υποκρισίας. Ταυτόσημη άποψη εξέφρασε χθες μια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Η χρήση ιδιωτικού διακομιστή από την Κλίντον όταν ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπήρξε η αφορμή για πολλές από τις επιθέσεις που της εξαπέλυσαν ο Πενς και ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της περσινής προεκλογικής εκστρατείας.

«Δεν υπάρχει απολύτως καμιά σύγκριση με την πρακτική της Χίλαρι Κλίντον, η οποία είχε έναν ιδιωτικό διακομιστή και χειριζόταν με αυτόν διαβαθμισμένες πληροφορίες, διαγράφοντας μηνύματα που ήταν υποχρεωμένη να κρατάει και της ζήτησαν το Κογκρέσο και αξιωματούχοι», είπε ο Πενς στο περιθώριο μιας εκδήλωσης στο Ουισκόνσιν.

Η εφημερίδα Indianapolis Star αποκάλυψε την Πέμπτη ότι ο Πενς χρησιμοποιούσε τον προσωπικό του λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην AOL κατά την άσκηση των επίσημων καθηκόντων του κυβερνήτη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κυβερνήτης Πενς σε ορισμένες περιπτώσεις συζητούσε λεπτά θέματα και ζητήματα εθνικής ασφαλείας σε μηνύματα που αντάλλασσε με συνεργάτες του. Ο λογαριασμός του παραβιάστηκε από κυβερνοπειρατές το περασμένο καλοκαίρι, κατά την ίδια πηγή.

Ο Πενς επέμεινε χθες στο ότι «τήρησε απόλυτα τον νόμο της Ιντιάνας» με τη χρήση του προσωπικού του λογαριασμού.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας, οι Τραμπ και Πενς τόνιζαν ότι ο τρόπος που χειρίστηκε τις επικοινωνίες της η Κλίντον παραβίασε το νόμο και έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ — με αποτέλεσμα οι υποστηρικτές τους να φωνάζουν το σύνθημα «κλείστε τη φυλακή» στις συγκεντρώσεις τους.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η χρήση ιδιωτικού διακομιστή από την Κλίντον έγινε κατά παράβαση των κανόνων του. Το FBI εξέτασε χιλιάδες μηνύματα που αντάλλαξε, πάντως έκρινε ότι δεν υπήρχε λόγος να της ασκηθεί ποινική δίωξη, αν και ο διευθυντής του Τζέιμς Κόμεϊ είπε πως η πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέδειξε «αμέλεια» στον χειρισμό διαβαθμισμένων πληροφοριών. Η υπόθεση ωστόσο έπληξε την Κλίντον, η οποία ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η χρήση ενός προσωπικού λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έκανε ο Πενς «απέχει έτη φωτός» από την πρακτική της Κλίντον.

Ο νόμος στην Ιντιάνα δεν απαγορεύει στους δημόσιους λειτουργούς της Πολιτείας να χρησιμοποιούν προσωπικούς λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή