ΔΙΕΘΝΕΣ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε επαναφορά της visa για τα ταξίδια Αμερικανών εντός της ΕΕ

Passports on a map of the world to illustrate the keys to world travel
Passports on a map of the world to illustrate the keys to world travel
Maudib via Getty Images

Κλιμακώνεται ο πόλεμος της visa μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ αφού το Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του τερματισμού της συμφωνίας που επέτρεπε σε αμερικανούς πολίτες να ταξιδεύουν εντός της ΕΕ visa free.

H απόφαση ήρθε ως απάντηση στην αποτυχία των συνομιλιών για πολίτες πέντε χωρών της ΕΕ, Βουλγαρίας, Κροατίας, Πολωνίας, Ρουμανίας και Κύπρου να μπορούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ χωρίς βίζα ως μέρος μιας αμοιβαίας συμφωνίας που επέτρεπε αντίστοιχα στους πολίτες των ΗΠΑ να μπορούν τα ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ χωρίς βίζα.

Το ΕΚ ζητά την ανάκληση του σημερινού καθεστώτος, εντός δύο μηνών, που σημαίνει ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για επιπλέον έγγραφα για 12 μήνες αφού η Κομισιόν θα θέσει σε ισχύ την αλλαγή.

Η Κομισιόν ανακάλυψε πριν από τρία χρόνια ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους βάσει της αμοιβαίας συμφωνίας που είχε συναφθεί αλλά δεν είχε προβεί σε νομικές ενέργεις.

Η τελευταία ψηφοφορία- που έφερε η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών και εγκρίθηκε από την ολομέλεια του κοινοβουλίου, δίνει στην Επιτροπή δύο μήνες διορία για να αναλάβει δράση, διαφορετικά οι ευρωβουλευτές θα εξετάσουν το ενδεχόμενο προσφυγής στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Πάντως ο Επίτροπος Μετανάστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος προειδοποίησε για πιθανές «συνέπειες» από μια τέτοια ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων πιθανών «αντιποίνων» και μείωσης του αριθμού των επισκεπτών που θα επιφέρει σημαντικές απώλειες στην τουριστική βιομηχανία των χωρών της ΕΕ.

Σημειώνεται πως και οι Αυστραλία, Μπρουνέι, Ιαπωνία και Καναδάς δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις αλλά και οι τέσσερις φρόντισαν άμεσα να άρουν ή θα άρουν σύντομα τους περιορισμούς στη χορήγηση θεωρήσεων για τα ταξίδια πολιτών της ΕΕ.

Πηγές: Independent

Popular in the Community