ΕΙΔΗΣΕΙΣ
04/03/2017 14:53 EET | Updated 06/03/2017 17:13 EET

Μην διαβάσετε ποτέ αυτό το άρθρο αν θέλετε να ξανακολυμπήσετε σε πισίνα

Reuters
2016 Rio Olympics - Swimming - Final - Women's 800m Freestyle Final - Olympic Aquatics Stadium - Rio de Janeiro, Brazil - 12/08/2016. Katie Ledecky (USA) of USA competes on her way to winning the gold and setting a new world record. Stefan Wermuth:

Οι κυνικοί τύποι μπορούν να χαρούν ελεύθερα. Είναι πλέον επίσημο ότι οι άνθρωποι ορούν πέρα από κάθε αμφιβολία μέσα στις πισίνες. Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν αυτό που για πολλούς από εμάς αποτελούσε έναν μόνιμο φόβο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Independent, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Αλμπέρτα στον Καναδά, δημιούργησαν ένα τεστ το οποίο μπορεί να υπολογίσει την ποσότητα των ούρων που βρίσκονται στο νερό μέσω της μέτρησης των επιπέδων της ακεσουλφάμης καλίου, που συνήθως εντοπίζεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα.

Σε μετρήσεις που έκαναν σε διάστημα 3 εβδομάδων σε 31 πισίνες και υδρομασάζ που βρίσκονται στον Καναδά ανακάλυψαν ότι σε αυτές εμπεριέχονταν συνολικά 75 λίτρα ούρων.

Και παρόλο που η ποσότητα μπορεί στο σύνολό της να ακούγεται υπερβολική επί της ουσίας η αναλογία ούρων στις πισίνες απεικονίζεται με εμφατικό τρόπο στο παρακάτω γράφημα:

Oι επιστήμονες που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Environmental Science and Technology Letters επισήμαναν ωστόσο ότι η ποσότητα ούρων που βρέθηκε τα υδρομασάζ ήταν πολύ περισσότερη.

Πέρα από το αηδιαστικό κομμάτι της υπόθεσης οι επιστήμονες κρούουν επίσης τον κώδωνα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν όσον αφορά στην υγεία.

«Παρόλο που τα ούρα από μόνα τους είναι στείρα, τα ούρα σε πισίνες θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Τα ούρα περιέχουν πολλές αζωτούχες ενώσεις, όπως ουρία, αμμωνία, αμινοξέα και κρεατίνη. Η έκθεσή τους σε προϊόντα απολύμανσης που βρίσκονται σε κλειστές πισίνες μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στα μάτια και στο αναπνευστικό σύστημα (που συνδέονται ακόμη και με το άσθμα).

Sponsored Post