ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/03/2017 04:35 EET | Updated 04/03/2017 04:35 EET

Νέα συνάντηση με τους θεσμούς για τα δημοσιονομικά μεγέθη

sooc

Νέα συνάντηση στις 12.00 και με αντικείμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη έχουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά συνάντηση με στόχο να «κλείσει» το δημοσιονομικό κενό 2018-2019 τη στιγμή που ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις. Στις δύο προηγούμενες συναντήσεις φάνηκε πως οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών ήταν πολύ μεγάλες ενώ οι επί 48 ώρες επεξεργασία στοιχείων από τα τεχνικά κλιμάκια δεν φαίνεται να βοήθησαν αρκετά.

Βασικό πρόβλημα στην παρούσα φάση είναι πως οι δυο πλευρές εκκινούν από διαφορετικό σημείο με τις διαφορές να μην αφορούν μόνο το ύψος των μέτρων και των αντισταθμιστικών που θέλει το Μαξίμου αλλά, όπως φαίνεται, και τον τρόπο εφαρμογής τους.

Σημειώνεται πως οι δανειστές ζητούν μέτρα 700 εκατ. ευρώ για το 2018 και 3,6δισεκ ευρώ το 2019 αλλά ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για τα μεγέθη υπάρχουν σοβαρές διαφορές για την εφαρμογή με την ελληνική κυβέρνηση να εμφανίζεται αμετακίνητη από τη θέση της για παράλληλη νομοθέτηση και εφαρμογή των αντισταθμιστικών μέτρων μαζί με την περικοπή συντάξεων και αφορολόγητο για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.

Πάντως ο πρόεδρος του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ σε συνέντευξή του στην «Ναυτεμπορική» τόνιζε ότι τα «αντίμετρα» θα εφαρμοστούν αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους της και υπάρχει το απαραίτητο δημοσιονομικό περιθώριο.

Μιλώντας δε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών δεν έκρυψε και τη δυσαρέσκεια του για τη χρονοτριβή στο κλείσιμο της αξιολόγησης δηλώνοντας χαρακτηριστικά : «Είμαστε στη β’ αξιολόγηση και αυτό είναι ελαφρά «καταθλιπτικό» καθώς έχουμε φτάσει ήδη στο μέσο του προγράμματος. Η αναμονή αυτή τώρα είναι καταστροφική, το πιο ηλίθιο που μπορούμε να κάνουμε. Υπάρχει πρόοδος, θετικά σημάδια και μπορούμε να προχωρήσουμε».

Κατά τον Βίζερ χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις ώστε οι αρνητικές ανισορροπίες που υπάρχουν στη χώρα να αντιμετωπιστούν».

Sponsoed Post