Η ισπανική Μπαρτσελόνα έγινε... ελβετικό τυρί

Η ισπανική Μπαρτσελόνα έγινε... ελβετικό τυρί
BARCELONA, SPAIN - JANUARY 19: Georgios Bartzokas of F.C Barcelona Lassa, during the basketball Turkish Airlines Euroleague match between F.C Barcelona Lassa and Anadolu Efes, on January 19, 2017 in Barcelona, Spain. (Photo by Joan Cros Garcia/Corbis via Getty Images)
BARCELONA, SPAIN - JANUARY 19: Georgios Bartzokas of F.C Barcelona Lassa, during the basketball Turkish Airlines Euroleague match between F.C Barcelona Lassa and Anadolu Efes, on January 19, 2017 in Barcelona, Spain. (Photo by Joan Cros Garcia/Corbis via Getty Images)
Joan Cros Garcia - Corbis via Getty Images

H πορεία της φετινής Μπαρτσελόνα είναι η χειρότερη τουλάχιστον της τελευταίας 15ετίας. Και τα λευκά μαντηλάκια στο Παλάου Μπλαουγκράνα εμφανίζονται πλέον καθημερινά εδώ και δύο μήνες, προς όλους. Αρχικά προς την διοίκηση, αλλά πλέον και προς τον Μπαρτζώκα που από ένα σημείο και μετά έχει σαφώς ευθύνες. Εμείς θα προσεγγίσουμε αντικειμενικά, ωμά και λογικά τα δεδομένα. Η καρέκλα του Έλληνα τεχνικού τρίζει περισσότερο από ποτέ, καθώς η ταπείνωση με την ΤΣΣΚΑ(4-29 στο δεκάλεπτο) ήταν πολύ βαριά για όλους. Και μια εβδομάδα μετά το σοκ από +14 στο 32' με την μικρούλα Εστουδιάντες στην ACB. Που η Μπάρτσα χάνει και την τετράδα όπως πάει καθώς είχε χάσει και από την Μπιλμπάο πριν εύκολα μέσα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Δεν υπάρχει Μπαρτσελόνα φέτος. Μιλάμε για ομάδα που παίζει μπάσκετ παιδικής χαράς, αλάνας και καφενείου. Σε αυτό δεν φταίει αποκλειστικά ο Μπαρτζώκας. Ο κάθε προπονητής θέλει να περάσει την φιλοσοφία του, το στιλ του. Με ποιά ομάδα όμως; Αλήθεια πόσοι πίστευαν στην Μπαρτσελόνα με το ρόστερ αυτό που έχει και πόσοι είχαν την πεποίθηση ότι θα κάνει θαύματα ο Έλληνας; Η Μπάρτσα είχε από πέρσι μια ομάδα που έπαιζε συρτό μπάσκετ. Όλοι σουτάρουν, κάνεις δεν έχει αθλητικά προσόντα σχεδόν .Μπάσκετ αναχρονιστικό που κόλλαγε με τον Πασκουάλ, όμως που μέχρι πρόπερσι είχε και τον Ναβάρο να καθαρίζει την μπουγάδα και να κρύβει τις ατσαθαλίες.

Μεγάλωσε ο Λα Μπόμπα όμως, έχει τραυματισμούς και πλέον δεν καθορίζει αποτελέσματα. Από πέρσι δόθηκε το στίγμα με την αποτυχία παντού που έστειλε και στην έξοδο τον Πασκουάλ. Φέτος δείτε και κλάψτε. Ομάδα για λύπηση. Ένας παίκτης "τρελός" όπως ο Ράις που με 1,5 και 2εκ δεν τον παίρνεις ΠΟΤΕ σε μεγάλη ομάδα. Ο Ρίμπας χάνει την σεζόν αν και δεν είναι κλασικός πόιντ,όπως χάνει την σεζόν και ο απλά μαχητικός Λαουάλ στα σέντερ. Πάμε μετά. Ο Ναβάρο στα 36+ με τραυματισμούς. Ο Όλεσον ένας πλάγιος σουτέρ και τίποτα άλλο. Παίρνει τον Κοπόνεν, καλή κίνηση, αλλά με άλλους δύο στην ίδια θέση (Ναβάρο-Όλεσον) και άρα μπέρδεμα. Του έφυγαν για ΝΒΑ οι Σατοράνσκι και Αρμπίνες που εμένα δεν μ άρεσαν όμως. Παίρνει τον Κλαβέρ για το "3" που τον είχε στην Κούμπαν και αποδείχθηκε κίνηση πατάτα, καθώς δεν έχει αθλητικά κορμιά δίπλα του να κρυφτεί στην άμυνα και να βρει ελεύθερα σουτ. Ποιοι άλλοι μένουν; Ο στατικός Περπέρογλου που είναι παίκτης για 5λεπτα, ο καλός σουτέρ στο "4" Ντόελμαν που δεν κάνει τίποτα άλλο. Ο καλός πανύψηλος σέντερ Τόμιτς που πασάρει καλά, αλλά τον τρυπάνε στην άμυνα όλοι. Ο Βεζένκοφ που είναι ακόμα αργός και άγουρος. Και ο ιδιόρρυθμος Ντόρσεϊ που δεν έκανε χωριό καν με τον Μπαρτζώκα. Που πας έτσι ρε Γιώργο; Από πέρσι έλεγα που πάει η Μπάρτσα και την αφήσει εκτός Final Four η μικρή και φτωχή Κούμπαν που έχει αθλητική ομάδα και θα την σκάσει. Πως να παίξει σύγχρονο μπάσκετ και ειδικά μπάσκετ Μπαρτζώκα αυτή η ομάδα που είναι η πιο αργή στην Ευρωλίγκα και σοφτ σαν ελβετικό τυρί.

ΑΡΓΗΣΑΝ ΠΟΛΥ

Όλα ξεκίνησαν λάθος. Άργησε να αποφασίσει η Μπαρτσελόνα ποιόν θα πάρει στον πάγκο και άργησε να κλείσει τον Μπαρτζώκα. Όταν το αποφάσισε είχαν πετάξει πολλοί πάικτες. Ο Έλληνας πήρε το ρίσκο και πήγε να το παλέψει. Πίστεψε παραπάνω στον εαυτό του σε μια "πεθαμένη" ομάδα. Άντε να κάνεις χωριό να παίζει ο Ναβάρο που περπατά στην άμυνα, αν και δεν μανουριάζει με τον χρόνο του και δεν είναι ντίβα. Να κουμαντάρεις τον... τρελοΡάις, να παίξεις χωρίς μαύρο στο 3-4 και με τον βαρύ και ασήκωτο Τόμιτς στο σέντερ και να τον κρύβεις στην άμυνα.

ΤΣΑΒΙ Ή ΓΙΩΡΓΟΣ

Με κάπως έτσι δεν πετύχαινε ο Πασκουάλ θα πουν κάποιοι; Όχι ακριβώς καθώς αν πετύχαινε θα ήταν ακόμα εκεί με την ασυλία του. Πέρσι η Μπάρτσα απέτυχε αλλά σαφώς δεν ήταν οικτρή. Φέτος όμως ο Μπαρτζώκας θα επικαλεστεί τους τραυματισμούς. Έντεκα τραυματισμοί και πολλοί μάλιστα σοβαροί. Πως να βρεις χημεία έτσι, δεν γίνεται. Αλλά και πάλι η Μπάρτσα δεν έπρεπε να είναι συνέχεια μια τραγωδία. Ο Πασκουάλ θα είχε φέτος με τους τραυματισμούς και την έλλειψη του Ναβάρο να τον σώζει, σαφώς χειρότερη πορεία από ποτέ. Αλλά με τον Τσάβι θα ήταν καλύτερη η φετινή Μπάρτσα, γιατί αυτό το μπάσκετ παίζει. Με λευκούς που να σουτάρουν πολύ και στην άμυνα με τους χώρους. Και θα πάλευε απλά να μπει στα πλέι οφ και τέλος.

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ

Ο Μπαρζώκας δεν μπορεί να παίξει αυτό το μπάσκετ αφού έχει άλλη παντελώς φιλοσοφία .Όταν ανέλαβε ήταν αργά. Για σκεφτείτε μια Μπάρτσα με άλλον πλέι μέικερ και τους Σίνγκλετον-Ράντολφ πχ που θα πήγαιναν τρέχοντας στην Μπάρτσα, αφού ο Μπαρτζώκας τους έφερε στην πρώτη γραμμή. Για άλλη Μπάρτσα θα μιλάγαμε. Και άλλα θα λέγαμε σήμερα. Όμως όταν έκλεισε ο Έλληνας προπονητής δεν υπήρχαν αυτοί στην αγορά και δεν υπήρχε γενικά καλή αγορά. Η Μπάρτσα επίσης δεν ήθελε να σπάσει τα συμβόλαια που κουβαλούσε που ήταν τεράστια και ναι μεν έχει μπάτζετ αγωνιστικό 20εκ., αλλά δεν ήθελε να πληρώσει τα υπάρχοντα και να δώσει και άλλα τόσα. Συνεπώς άντε κάνε ομάδα Γιώργο με παίκτες που παίζουν συρτό μπάσκετ. Μα είναι δυνατόν να θέλεις να πας στο Final Four με τον Βεζένκοφ που έπρεπε να είναι ο 5ος στην φροντ λάιν και αν;

Από αυτή την ομάδα άντε να έχεις τον Ναβάρο τιμής ένεκεν, τον Τόμιτς για 15' και τον Κόπονεν. Κανείς άλλος δεν κάνει. Άντε το πολύ για 10' ο Ντόελμαν, αλλά με αυτά τα λεφτά ποτέ. Και ο Κλαβέρ με 1,5 μύριο ποτέ.

ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΟΟΥΤΣ

Με όλα αυτά είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι δεν κάνεις ομάδα. Και ενώ το πάλεψε με πλην 5 παίκτες στην αρχή, μόλις έκανε αλλαγές και γύρισαν κάποιοι η ομάδα έχασε ακόμα περισσότερο την χημεία της και έσκασαν οι πρώτοι που σήκωσαν το κουπί. Η ομάδα ήταν άδεια από ενέργεια,χωρίς χημεία, με ένα προπονητή χαμένο σε όλα αυτά να προσπαθεί να φτιάξει γλυκό χωρίς ζάχαρη. Πως να γίνει δουλειά; Ποτέ. Και εδώ φταίει και ο κόουτς. Ποιους πήρε μετά; Τον Χολμς, τον Ρένφροε, τον Μούνφορντ, τον Φαβεράνι. Ο τελευταίος αργός και με κιλά για ομάδα όπως η Μουρθία και γι αυτό δεν βρήκε Ευρωλίγκα. Ο Ρένφροε δεν κάνει ούτε για τον Άρη. Ο Χολμς δεν ήταν κακός, αλλά τον άφησε μετά και ο Μούνφορντ που είναι για το Ρέθυμνο. Εδώ λάθη μεγάλα ο Μπαρτζώκας που με τα λεφτά της Μπάρτσα έβρισκε παίκτες. Έπρεπε να κόψει 2-3 και να φτιάξει ένα σχήμα καμικάζι ανάγκης. Και να πάει με αυτούς και όπου βγει και όχι με 15 αλλαγές και τον Βεζένκοφ πρώτο σκόρερ που δεν είσαι ούτε για το Σαμπιονά!

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Το μέλλον ποιο θα είναι; Η ομάδα μόνο στο πρωτάθλημα ελπίζει αλλά πως να αλλάξει η αξιολύπητη εικόνα της; Δύσκολο. Άρα στην ουσία πρέπει και ο Μπαρτζώκας να περιμένει. Και να δει αν θα μείνει. Αν όμως η ομάδα συνεχίσει να παραπαίει και αληθεύουν οι φήμες ότι δεν τον θέλουν κάποιοι παίκτες, όλα είναι πιθανά. Άλλωστε στηρίχθηκε, αλλά με τις κάποιες επιστροφές και μεταγραφές όλοι περίμεναν βελτίωση και η ομάδα είναι ακόμα χειρότερη και χωρίς καμία διάθεση για τίποτα. Το λογικό είναι να μένει ο Μπαρτζώκας για να φτιάξει μια ομάδα δική του το καλοκαίρι, αφού τα ξηλώσει όλα. Με την πίεση του κόσμου όμως που πλέον ούτε αυτός στηρίζει τον Έλληνα τεχνικό,όλα είναι ανοιχτά. Ενώ στο βάθος πάντα του μυαλού όλων στην Βαρκελώνη και ειδικά μετά και την παταγώδη αποτυχία, είναι πια ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους που θεωρείται το νέο μεγάλο όνομα στην προπονητική, είναι μέσα στην καρδιά των Καταλανών και αυτός θεωρεί την πόλη αυτή δεύτερο σπίτι του και είχε ήδη γίνει προσέγγιση το καλοκαίρι. Εκτιμώ ότι δεν είναι καθόλου απίθανο πια να έχουμε άμεσα εξελίξεις και ειδικά το καλοκαίρι, αν ο Σάρας δηλώσει έτοιμος να μετακομίσει στην Βαρκελώνη. Η Μπάρτσα θέλει αλλαγή στα πάντα και αν μείνει ο Μπαρτζώκας θα πρέπει να φτιάξει μια ομάδα από την αρχή. Όμως και αυτός πρέπει να διαχειριστεί ότι η αποτυχία χωνέυεται, η εικόνα ομάδας σε αποσύνθεση όμως όχι και εδώ φταίει και ο ίδιος.

Του Σωτήρη Γεωργίου

Πηγή: Contra.gr

Δημοφιλή