Ισραηλινός κωμικός κατακεραυνώνει on air τους συμπατριώτες του για την εξαθλίωση των Παλαιστινίων και αποθεώνεται

Ισραηλινός κωμικός κατακεραυνώνει on air τους συμπατριώτες του για την εξαθλίωση των Παλαιστινίων και αποθεώνεται
youtube/Good Night With Asaf Harel

O Assaf Harel είναι ισραηλινός κωμικός και ο οικοδεσπότης του δημοφιλούς τηλεοπτικού show "Good Night With Asaf Harel" που προβάλλεται στο Channel 10 του Ισραήλ.

Στην τελευταία του εκπομπή έκανε μια πολύ συνειδητή επιλογή κερδίζοντας χιλιάδες υποστηρικτές και εξοργίζοντας άλλους τόσους αφού επέλεξε να μιλήσει ανοιχτά – πιο ανοιχτά δεν γίνεται- απευθυνόμενος στου συμπατριώτες του, για το πιο ταμπού-θέμα στο Ισραήλ. Αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε ως ισραηλινό Απαρτχάιντ.

Η εκφραστικότητά του, το πάθος τους, η γνήσια συγκίνησή του και το ίδιο το περιεχόμενο των απλά διατυπωμένων αλλά μεστών νοημάτων επιχειρημάτων κάνει εδώ και μέρες των γύρ του διαδικτύου με 5.000 χρήστες των social media να έχουν κάνει share το επίμαχο βίντεο μέσα στις πρώτες ώρες.

Αυτή είναι η αλήθεια του Harel που την μοιράστηκε με τους συμπατριώτες του, έχοντας πλήρη επίγνωση του κόστους:

«Το Απαρτχάιντ είναι εδώ, εδώ και χρόνια. Χρόνια» αναφέρει στο συγκλονιστικό ξέσπασμά του ο Harel. «Απλά εμείς είμαστε από την “καλή” του πλευρά, οπότε δεν μας ενοχλεί. Κακομεταχειριζόμαστε τους Παλαιστίνιους σε καθημερινή βάση, για χρόνια, αρνούμενοι τα βασικά τους δικαιώματα».

Και σε άλλο σημείο: «Εμείς είμαστε μια χαρά. Αλλά υπάρχουν μερικά εκατομμύρια ανθρώπων για τους οποίους είμαστε υπεύθυνοι και βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Υποδομές, φαγητό, ιατρικοφαρμακευτική περίθαλψη, εκπαίδευση...Εκατομμύρια που ζουν σε απόλυτη φτώχεια. Η Γάζα κινδυνεύει άμεσα από την εκδήλωση πανούκλας. Επί ώρες ώρες χωρίς ηλεκτρισμό και νερό. Το Ισραήλ ελέγχει ό,τι μπαίνει και βγαίνει».

Αλλά δεν σταματά εκεί επικρίνοντας με το ειρωνικό του ύφος ένα από τα βασικά επιχειρήματα-δικαιολογίες που προβάλλουν πολλοί Ισραηλινοί, πολιτικοί και μη: « “Ναι αλλά αφού επιλέγουν τη Χαμάς, πρέπει να πληρώσουν. Ανθρωπιά; Τι μας αφορά εμάς; Τι είμαστε εμείς; Αγαπήσαμε τους Άραβες;”».

«Σήμερα; Περάσαμε έναν νόμο που λέει πως μπορούμε να παίρνουμε τη γη τους. Και αυτό είναι όλο. Στρατιώτες πυροβολούν όσους πετούν πέτρες γιατί θεωρούνται απειλή αλλά εάν στο Ισραήλ πετάξει κάποιος μια πέτρα δεν του απαγγελθούν καν κατηγορίες...Συμπεριφερόμαστε σαν ένας ολόκληρος λαός να μην υπάρχει. Δεν υπάρχουν ούτε στα ΜΜΕ, ούτε στο διαδίκτυο, ούτε στα social media και σίγουρα όχι στις καρδιές των ανθρώπων. Τίποτα».

Δημοφιλή