Ποιος είναι ο ταλαντούχος Έλον Μασκ που θέλει να κατακτήσει το διάστημα;

Ποιος είναι ο ταλαντούχος Έλον Μασκ που θέλει να κατακτήσει το διάστημα;
AOL

Ο Έλον Μασκ, το αστέρι της Σίλικον Βάλλεϋ έχει ένα μεγάλο όραμα: Nα καταφέρει μία ημέρα να στείλει τουρίστες για διακοπές στο φεγγάρι.

Ο Μασκ έχει γίνει ένας από τους πιο γνωστούς πρωτοπόρους των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήταν ένας από τους ιδρυτές της εταιρείας πληρωμών PayPal, της ηλεκτρονικής αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla Motors και της κατασκευάστριας εταιρείας ρουκετών και διαστημόπλοιων SpaceX.

Σύμφωνα με το phys.org, η SpaceX πρόσφατα ανακοίνωσε ότι δύο ιδιώτες κατέβαλαν χρήματα τα οποία πρόκειται να διατεθούν στη μεγαλύτερη αποστολή προς τη Σελήνη που έχει πραγματοποιηθεί από το 1970. Σε μία εποχή που όλοι κάνουν λόγο για «στόχους προς το φεγγάρι», ο Έλον Μάσκ θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους ονειροπόλους.

Ο 45χρονος επιχειρηματίας που έχει γεννηθεί στη Νότια Αφρική έχει επενδύσει μία ολόκληρη περιουσία σε μία σειρά από φιλόδοξες επιχειρήσεις.

Πέραν του ότι είναι επικεφαλής της SpaceX και της Tesla, ο Μασκ είναι επίσης πρόεδρος της SolarCity, ενός ηλιακού πάνελ εγκατάστασης που αγόρασε πρόσφατα η Tesla.

Επιπλέον, διευθύνει τον δικό του οργανισμό εκπαίδευσης με έμφαση σε θέματα καθαρής ενέργειας και υγείας των παιδιών. Ακόμα έχει συντάξει ένα έγγραφο στο οποίο αναφέρονται με λεπτομέρειες οι ωφέλειες και η σκοπιμότητα ενός υπερ- γρήγορου συστήματος σιδηροδρομικών μεταφορών «Hyperloop», που θα μεταφέρει ανθρώπους στο εγγύς μέλλον με υπερηχητικές ταχύτητες.

«Δεν μένει στάσιμος»

«Είναι ένας οραματιστής που κυνηγάει με αποφασιστικότητα τα πάθη του» δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Jackdaw Research, Τζαν Ντάουνσον, μιλώντας για τον Μασκ.

«Δεν μένει στάσιμος περιμένοντας από τους άλλους να κάνουν κάτι γι αυτόν. Βγαίνει έξω και το κάνει μόνος του».

Το πάθος του για τους πυραύλους ίσως να τον κάνουν να φαίνεται σαν έναν άνθρωπο που προσπαθεί να κάνει τα πάντα δίχως αποτέλεσμα, αλλά έχει σημειώσει ρεκόρ επιτυχιών σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο Μασκ φαίνεται πως έχει ταλέντο στο να συλλαμβάνει νέες ιδέες και στη συνέχεια να κινητοποιεί νέους ανθρώπους ώστε να τις υλοποιήσουν. «Αυτός δεν φαίνεται να μπορεί να επικεντρώνεται σε αυτές», λέει ο αναλυτής Ρομπ Εντέρλε του ομίλου Εnderle.

«Και αυτό ακριβώς είναι που του αρέσει. Να συλλαμβάνει νέες ιδέες και να βρίσκει τους κατάλληλους ανθρώπους που να μπορούν να τις υλοποιήσουν - γι αυτό και είναι σε θέση να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα».

Παλεύοντας με τους δαίμονες

Περίπου πριν από έναν χρόνο πήρε μέρος στην ίδρυση μίας μη κερδοσκοπικής ερευνητικής εταιρείας προσηλωμένης στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης που σκοπός την ήταν να βοηθήσει τους ανθρώπους και όχι να τους βλάψει.

Ο Μασκ βρέθηκε στη μέση μιας παγκόσμιας τεχνολογικής διαμάχης τεχνολογία κρατώντας συμμετέχοντας σε μία επιχείρηση που η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθεί κατά τέτοιον τρόπο που ενδέχεται να συντελούσε στην καταστροφή αντί στη σωτηρία της ανθρωπότητας.

Γίγαντες της τεχνολογίας όπως η Google, η Apple και η Microsoft έχουν επενδύσει σε εξυπνότερες μηχανές, υποστηρίζοντας ο στόχος είναι να βελτιώσουν τη ζωή.

«Αν είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε κάποια ψηφιακή υπερ-νοημοσύνη που θα ξεπερνά τους ανθρώπους με κάθε τρόπο, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σίγουροι ότι θα είναι καλοήθης», δήλωσε ο Μασκ σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει παλαιότερα στην Καλιφόρνια.

Ζώντας σε ένα παιχνίδι

Μερικές από τις ιδέες του έχουν ερωτήματα με πολλούς να αναρωτιούνται αν ο Μασκ είναι οραματιστής ή ένας τρελός επιστήμονας. Είχε αφήσει πολλούς άναυδους με τη γνωστή θεωρία του βάσει της οποίας ο κόσμος είναι μία εξομοίωση υπολογιστή.

Ο ίδιος μάλιστα υποστηρίζει ότι οι πιθανότητες να ζούμε στην πραγματικότητα είναι μία στο δισεκατομμύριο. Ο Μασκ ζει στο Λος Άντζελες και έχει αμερικανική, καναδική και αφρικανική ιθαγένεια. Μετακόμισε στον Καναδά στα τέλη της εφηβείας του και στη συνέχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου απέκτησε τα πτυχία του στη Φυσική και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Μετά την αποφοίτησή του ο Μασκ εγκατέλειψε τα σχέδιά του να συνεχίσει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και ίδρυσε την Zip2 μία εταιρεία που κατέστησε δυνατή την απευθείας σύνδεση του λογισμικού στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης.

Η επόμενη εταιρεία του Mασκ, η Χ.com, συγχωνεύθηκε με την PayPal η οποία εξαγοράστηκε από το eBay έναντι 1,5 δισ. το 2002.

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η περιουσία του Μασκ υπολογίζεται στα 13,4 δισ.

Δημοφιλή