Και το χάσμα παραμένει αγεφύρωτο στα εργασιακά. Άκαρπη προσπάθεια εξεύρεσης κοινών θέσεων

Και το χάσμα παραμένει αγεφύρωτο στα εργασιακά. Άκαρπη προσπάθεια εξεύρεσης κοινών θέσεων
EUROKINISSI

«Το ΔΝΤ δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι σημαίνει βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ομαδικές απολύσεις». Αυτό ήταν το σχόλιο υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους του υπουργείου Εργασίας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των θεσμών.

Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, η ελληνική πλευρά επιμένει σε αυτά που έχουν συμφωνηθεί για την επαναφορά των ευρωπαϊκών καλών πρακτικών στα εργασιακά. Όπως αναφέρει, το ΔΝΤ διαφωνεί με την επαναφορά τους, ενώ η Κομισιόν δεν τοποθετείται ιδιαίτερα ανοιχτά.

Η συνάντηση κράτησε λιγότερο από 60 λεπτά με τη συζήτηση να επικεντρώνεται κυρίως στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και όχι τόσο στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.

*****

Χωρίς αποτέλεσμα είχαν ολοκληρωθεί και οι επαφές του Σαββάτου μεταξύ των Τσακαλώτου, Αχτσιόγλου και των επικεφαλής για τα δημοσιονομικά. Ειδικότερα προς εξέταση στα τεχνικά κλιμάκια, πρόκειται να τεθούν τα εξής ζητήματα:

- Το θέμα του δημοσιονομικού κενού 2% του ΑΕΠ, το οποίο υπάρχει το 2019 σύμφωνα με το ΔΝΤ.

- Ττο πόσοι Έλληνες πληρώνουν φόρο εισοδήματος (σ.σ. κατά το ΔΝΤ, το 50% των φορολογουμένων δεν καταβάλλουν φόρο εισοδήματος λόγω του υψηλού αφορολόγητου).

- Το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης προς το ασφαλιστικό σύστημα. Κατά τον κυβερνητικό παράγοντα, τα στοιχεία του ΔΝΤ στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι υπερβολικά.

Την ίδια στιγμή, σε σε ειδικά τεχνικά κλιμάκια πρόκειται να τεθούν οι κυβερνητικές προτάσεις για τα θετικά μέτρα.

Δημοφιλή