2ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η συμβολή των νέων στο αφήγημα διεξόδου της χώρας από την κρίση

2ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η συμβολή των νέων στο αφήγημα διεξόδου της χώρας από την κρίση

Για τις προϋποθέσεις ανάπτυξης και το νέο σχέδιο, που χρειάζεται η χώρα στην εποχή του μετά- λαϊκισμού συζήτησαν οι συμμετέχοντες στην Στρογγυλή Τράπεζα Νέων Ηγετών του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών με τίτλο “Αλλάζοντας το αφήγημα για τη Ελλάδα” με συντονιστή το δημοσιογράφο του Σκάι Νίκο Ανδρίτσο και τον εκδότη της εφημερίδας “Το Ποντίκι” Αντώνη Δελατόλα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Ελλήνων Επιχειρηματιών, Βασίλης Αποστολόπουλος, τόνισε ότι οι νέοι ηγέτες είναι αυτοί που θα αλλάξουν το αφήγημα στη χώρα για να μπορέσει να πάει μπροστά. “Η λέξη αλλαγή είναι η λέξη κλειδί. Οι Έλληνες ήθελαν να αλλάξουν όλοι, η Ευρώπη, κάποιοι και το νόμισμα, αλλά όχι οι ίδιοι”, είπε ο κ. Αποστολόπουλος και ζήτησε: “Να απαλλαγούμε από ιδεοληψίες και κομματικές στρατηγικές και να πάμε τη χώρα μπροστά.”

Εξέφρασε την άποψη ότι: “Η επιχειρηματικότητα και το κοινωνικό συμφέρον δεν είναι αντικρουόμενες έννοιες, το αντίθετο μάλιστα. Η επιχειρηματικότητα μπορεί να υπηρετήσει το κοινωνικό συμφέρον, με τη δημιουργία για παράδειγμα νέων θέσεων εργασίας.”

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Δήμας, παρουσίασε τα αρνητικά δημοσιεύματα για τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα.

Άφησε αιχμές για τη διετή καθυστέρηση της κυβέρνησης στην αξιοποίηση του Ελληνικού και εκτίμησε ότι η καθυστέρηση αυτή έχει στοιχίσει τουλάχιστον 2 δισ. Ευρώ.

Χαρακτήρισε μείζον ζήτημα την αποκατάσταση της ρευστότητας και υποστήριξε ότι: “Για να αλλάξει η χώρα, απαιτείται επανάσταση σοβαρότητας, υπευθυνότητας και λογικής.”

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της 24MEDIA Group Σταύρος Δρακουλαράκος αναφερόμενος στο αφήγημα της Νέας Ελλάδας, μίλησε για την ανάγκη του σχεδιασμού των επόμενων βημάτων μέσα από μετρήσιμα αποτελέσματα και συνεννόηση.

“Θα πρέπει να υποστούμε ένα τεχνολογικό σοκ στην πολιτική, τον τουρισμό, την εκπαίδευση και τα ΜΜΕ. Θα πρέπει να υποστούμε ένα ''συνεργατικό σοκ''. Ο καθένας μας μιλάει μόνος του, θα πρέπει να ανοιχτούμε στο διπλανό μας, να συνεργαστούμε. Τέλος, θα πρέπει να μετρήσουμε αυτά που θέλουμε να κάνουμε για να δούμε αν και πως μπορούμε να κάνουμε. Και να γίνει αυτό σωστά ώστε να σχεδιάσουμε αποτελεσματικά και παραγωγικά την επόμενη ημέρα", κατέληξε.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κόλλιας, υποστήριξε ότι η οικονομία σέρνεται, επειδή δεν κλείνει η αξιολόγηση εδώ και ένα χρόνο. “Θεωρούμε δεδομένη την αύξηση της φορολογίας”, είπε. Με αφορμή τις γαλλικές εκλογές, που διεξάγονται με κυρίαρχο θέμα την έξοδο της Γαλλίας από την ευρωζώνη, σχολίασε ότι τα περιθώρια στενεύουν και στην ΕΕ που περνά τις δυσκολότερες στιγμές της. Είπε πως η ΕΕ πρέπει να αλλάξει, όμως το ζητούμενο είναι να αλλάξει με εμάς στον πυρήνα της.

“Φαίνεται να χάνουμε το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς ο Ντράγκι καλείται από πολλούς να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων”, είπε επίσης.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τόνισε: “Χρειαζόμαστε αλλαγές που θα οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε κοινό ευρωπαϊκό αφήγημα” και επισήμανε: “Για να μην υπάρξει Ευρωπαίος Τραμπ, πρέπει τα ευρωπαϊκά κόμματα να ακούσουν τις κοινωνίες.”

Δήλωσε επίσης ότι απαιτείται εθνική συνεννόηση “και σοσιαλδημοκρατικό αφήγημα για να ηττηθεί ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ”. Πρόσθεσε: “Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα απέναντι και στη δεξιά παράταση, να αλλάξουμε το αφήγημα της μιζέριας που θέλει τη χώρα μας καταδικασμένη για να μην επαναλαμβάνονται οι απειλές για Grexit.”

Ο προϊστάμενος της Boston Consulting Group στην Αθήνα, Δημήτρης Ανδρουλάκης, έθεσε το ζήτημα του πως θα προσελκύσουμε στο δημόσιο τομέα young leaders.

“Παρατηρούμε έλλειψη από φρέσκα μυαλά, young leaders, ειδικά στο δημόσιο τομέα” σημείωσε και πρότεινε τις εξής δράσεις:

Να δημιουργήσουμε ένα όραμα για τους νέους όσον αφορά το δημόσιο τομέα. Για τους νέους, είναι πολύ σημαντικό το μακροπρόθεσμο πλάνο.

Να βλέπουν άμεσα τα αποτελέσματα της δουλειάς τους και να κρίνονται από αυτά.

“Αν καταφέρουμε σε αυτό το επίπεδο, τότε η χώρα θα μπορέσει να βγει γρήγορα από την κρίση”, εκτίμησε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aldemar, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, υποστήριξε: “Ως Έλληνες πεθαίνουμε, δεν έχουμε αντιληφθεί ποια είναι η ευθύνη μας σε αυτόν τον τόπο.” Σχολίασε ότι στον τουρισμό πάμε καλά “λόγω των προβλημάτων που έχουν οι άλλοι, όχι από αυτά που έχουμε κάνει εμείς.” Εξέφρασε την άποψη ότι: “Την Ελλάδα θα τη φτιάξουμε όταν γίνουν οι αυτόματες συνέργειες”και σημείωσε: “Για παράδειγμα, κανείς δεν έχει συνδέσει τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό. Το συνάλλαγμα που έρχεται από τους τουρίστες φεύγει για τις εισαγωγές τροφίμων.”

Ο κ.Αντωνόπουλος κατέληξε: “Είμαστε χώρα υπηρεσιών. Πρέπει να το χωνέψουμε και να προχωρήσουμε με αυτό. Να αλλάξουμε τον τουρισμό σε τομέα της φιλοξενίας”.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Navigator Shipping Consultants, Δανάη Μπεζεντάκου, επισήμανε ότι η Ελλάδα στη ναυτιλία είναι νούμερο ένα στον κόσμο. “Η ναυτιλία διαχειρίζεται το 85% του παγκόσμιου εμπορίου. Η Ελλάδα το 20-25%”, ανέφερε.

''Καθώς οι ξένοι λατρεύουν την Ελλάδα, το ζήτημα είναι πως θα πάμε τον τουρισμό ένα βήμα παρακάτω'', είπε. Πρότεινε διάλογο με νέους αλλά και συνταξιούχους που θέλουν να μεταδώσουν τη γνώση τους.

“Η ναυτιλία και ο τουρισμός πρέπει να μπουν στα σχολεία”, τόνισε και εξέφρασε την ρηξικέλευθη άποψη ότι: “Το brain drain δεν είναι κακό, είναι οι νέοι πρεσβευτές μας, όπως παλιά οι καπεταναίοι που αργότερα γύρισαν και έχτισαν το ναυτιλιακό θαύμα.”

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της BCA Group, Χάρης Δασκαλάκης, υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί παγκόσμιος εκπαιδευτικός προορισμός. Ανέφερε το παράδειγμα της Κύπρου που με τρία δημόσια και πέντε ιδιωτικά πανεπιστήμια προσελκύει χιλιάδες φοιτητές, γιατί τα εκεί ιδιωτικά Πανεπιστήμια αναγνωρίζονται στην Ευρώπη, ενώ τα ελληνικά όχι.

Πρότεινε να συνδεθεί η εκπαίδευση με την αγορά εργασίας, αναφέροντας ότι στην Ελλάδα, η ανεργία των νέων είναι στο 60% την ώρα που στον τομέα του τουρισμού η ανεργία είναι μόλις 10%.

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης αναρωτήθηκε πως θα ηγηθούν της χώρας οι νέοι, αν παραμένουν οι παλιοί πολιτικοί.

“Η νέα γενιά δεν εκτιμά τους πολιτικούς, επειδή οι τελευταίο έχουν βγάλει κακό όνομα” τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν πρεπει πια να επιλέγουμε πολιτικούς βάσει αυτών που λένε, αλλά βάσει των βιογραφικών τους.

“Πώς να περιμένουμε από κάποιον που δεν έχει κάνει κάτι παραγωγικό στη ζωή του να μπει στο Κοινοβούλιο και να παράξει έργο;” συνέχισε και κατέληξε:

“Είμαστε ένα καζάνι που βράζει. Έχουμε δύο επιλογές ή να μεταμορφώσουμε αυτή την ενέργεια σε κινητήριο δύναμη ή να καούμε.”

“«Η Ελλάδα είναι μία χώρα τεμπέληδων, ανεύθυνων, φοροφυγάδων και η Ευρώπη μας πληρώνει για να καθόμαστε». Αυτό το αφήγημα κάποιοι το καλλιεργούν, γιατί περνάει στα δικά τους κομματικά ακροατήρια”, σχολίασε ο Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Παραδέχθηκε ότι αυτό το αφήγημα σίγουρα δε μπορεί να αλλάξει εύκολα, τόνισε όμως ότι: “ Δεν είμαστε ούτε μία χώρα ανεύθυνων, ούτε τεμπέληδων, ούτε φοροφυγάδων.”

Ζήτησε “να μην αυτομαστιγωνόμαστε νομίζοντας ότι είμαστε μία χώρα που δε γίνεται τίποτα και ας αναλάβουμε δράση” και πρόσθεσε:

“Η Ελλάδα θα κλείσει το 2016 με το υψηλότερο πλεόνασμα στην ΕΕ. Αυτό είναι μία ισχυρή πραγματικότητα, αλλά κανείς δε θα δώσει σημασία. Είναι επιτυχία και πρέπει να την αναδείξουμε.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μία σειρά μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν τεράστια αξία, γιατί διασφαλίζουν διαφάνεια στο δημόσιο χρήμα. Και αυτό είναι θέμα δημοκρατίας.”

Η οικονομολόγος του ΟΑΣΑ, Dr. Δόμνα Μαρία Μιχαηλίδου εξήγησε με απλά λόγια τι σημαίνει η «Ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων και τα θετικά αποτελέσματα που θα είχε αυτό. “Γιατί μας απασχολεί η «Ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων; Γιατί μας βγάζει από ένα φαύλο κύκλο και μας βάζει σε έναν ενάρετο κύκλο”, εξήγησε.

“Η ρητορική ότι τα μέτρα μας τα επέβαλαν είναι επικίνδυνη και έχει ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση να χάνει την αξιοπιστία της”, τόνισε και υποστήριξε ότι μέσω της υιοθέτησης των μεταρρυθμίσεων, στέλνεις μήνυμα ότι προχωράς και δε ζητούνται νέα μέτρα, δε μιλά κανείς για Grexit.

Ο διευθυντής της diaNEOsis, Κυριάκος Πιερραράκης, σχολίασε ότι η ανανέωση δεν είναι μία ηλικιακή συνθήκη , είναι μία διανοητική συνθήκη

“Δεν αρκεί να είσαι νέος, πρέπει να κομίζεις και τη νέα νοοτροπία”, εξήγησε.

“Η δυσκολία για τη γενιά μας είναι ότι πρέπει επιλεγμένα να γίνουμε πατροκτόνοι, να επιλέξουμε τι θέλουμε να γίνουμε και τι θέλουμε να κρατήσουμε από τους προηγούμενους”, πρόσθεσε.

Ο δικηγόρος Παναγιώτης Βλάχος, είπε στην Ελλάδα δημιουργούνται θέσεις εργασίας, αλλά αφορούν ντελίβερι και σερβιτόρους και όχι ποιοτικές θέσεις εργασίας

“Έχουμε νέους με ακριβά πτυχία στην κορνίζα, χωρίς να ξέρουν τι να τα κάνουν. Το μόνο που ξέρουμε καλά πια στην Ελλάδα είναι να βάζουμε φόρους” υποστήριξε.

Δημοφιλή