Γεννηματά: Δεν έχουμε τίποτε κοινό με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Γεννηματά: Δεν έχουμε τίποτε κοινό με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ
Fofi Gennimata, chairman PASOK Athens, Greece, March 4, 2016. (Photo by Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto) (Photo by NurPhoto/NurPhoto via Getty Images)
Fofi Gennimata, chairman PASOK Athens, Greece, March 4, 2016. (Photo by Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto) (Photo by NurPhoto/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images

Για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης ως τον παράγοντα που θα συμβάλλει στην εθνική συνεννόηση με στόχο την εκπόνηση ενός ουσιαστικού σχεδίου εξόδου από την κρίση, μίλησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κα Φώφη Γεννηματά, απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου κ. Ιορδάνη Χασαπόπουλου στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών.

Η κ.Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δε μπορεί να ψηφίσει μέτρα για τα οποία την αποκλειστική ευθύνη έχει η κυβέρνηση και κληθείσα να σχολιάσει το “φλερτ” στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:

"Αυτά τα ανοίγματα είναι γιατί θέλουν να αθροίσουν ακροατήριο, είναι κουτοπονηριές του ΣΥΡΙΖΑ. Μας συνδέουν ισχυροί δεσμοί με τον κόσμο της αριστεράς και με τους ανθρώπους που παραπλανήθηκαν και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε τίποτε κοινό. Πρέπει να ηττηθεί και να ηττηθεί στρατηγικά".

Η κα Γεννηματά υποστήριξε ότι ούτε ο κ.Τσίπρας μπορεί μόνος του, ούτε ο κ.Μητσοτάκης μόνος του, αλλά “μόνο όλοι μαζί μπορούμε, εάν στηρίξουμε ένα εθνικό σχέδιο”. Κατηγόρησε όμως τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι “το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το 'φύγε εσύ να έρθω εγώ'. Ο ένας θέλει να μείνει κι άλλο, ο άλλος θέλει να έρθει πιο γρήγορα. Έτσι όμως δε γίνεται τίποτε”.

Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση φθείρεται κάθε ημέρα όλο και περισσότερο, γιατί εκτός από την αξιολόγηση δε λύνει και κανένα πρόβλημα στην καθημερινότητα των πολιτών, και αυτό θα οδηγήσει σε εξελίξεις αργά ή γρήγορα, αλλά το θέμα είναι τι θα γίνει μετά τις εκλογές.

Επανέλαβε την πάγια θέση της για εθνική συνεννόηση, “όχι για την εθνική συνεννόηση, αλλά γιατί πρέπει να στηρίξουμε μία νέα εθνική συμφωνία, μία νέα σχέση κοινωνίας, κράτους και αγοράς”.

Η κα Γεννηματά κληθείσα να σχολιάσει την πρόταση του κ.Μητσοτάκη για μείωση φορολογικών συντελεστών, υπενθύμισε τις προτάσεις που είχε καταθέσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, τόνισε όμως ότι όλα αυτά είναι αποσπασματικά. “Χρειάζεται ένα συνολικότερο σχέδιο, το οποίο έχουμε ονομάσει 'Σχέδιο Ελλάδα', με αναπτυξιακά project σε κάθε περιφέρεια”, είπε.

Καθώς ο κ.Χασαπόπουλος στην αρχή της συζήτησης επισήμανε ότι μετά την ανεξαρτητοποίηση του Δημήτρη Κουκούτση από τη Χρυσή Αυγή, η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι τρίτο κόμμα κοινοβουλευτικά, η κα Γεννηματά εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να είναι τρίτο κόμμα και εκλογικά και σημείωσε ότι “με 18 βουλευτές πλέον, έχουμε μία δυναμική κοινοβουλευτική ομάδα. Τολμώ να πω ότι εμείς είμαστε η αξιωματική αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή στη Βουλή.”

Αναφέρθηκε στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και εκτίμησε ότι η ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης θα βοηθήσει τη χώρα να βγει από το τούνελ της κρίσης με ασφάλεια, παραμένοντας στην Ευρωζώνη.

Αναφέρθηκε όμως και στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ο χώρος των σοσιαλιστών συνειδητοποιεί ότι πρέπει να σταματήσει τους συμβιβασμούς με τους συντηρητικούς και το ΕΛΚ από τη μία και από την άλλη να σταματήσει να “αγκαλιάζει” αριστερά κόμματα (όπως ο ΣΥΡΙΖΑ) για να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τον εναγκαλισμό με τους συντηρητικούς τα προηγούμενα χρόνια.

Εξέφρασε ελπίδες για την εκλογή του Σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς στη θέση του Γερμανού καγκελαρίου, προσθέτοντας: “Αλλά να μην ξεχνάμε ότι οι Γερμανοί έχουν εθνική στρατηγική, αυτό που δεν έχουμε εμείς”.

Δημοφιλή