Εκτιμήσεις ότι τα «χάπια τζιχαντιστών» που βρέθηκαν στην Ελλάδα θα κατέληγαν σε εμπόλεμες ζώνες

Για εμπόλεμες ζώνες προορίζονταν τα «χάπια των τζιχαντιστών»
Greek authorities present confiscated guns, money and Captagon amphetamine pills after dismantling a criminal ring near Elefsina, south west of Athens, Greece, March 6, 2017. REUTERS/Michalis Karagiannis
Greek authorities present confiscated guns, money and Captagon amphetamine pills after dismantling a criminal ring near Elefsina, south west of Athens, Greece, March 6, 2017. REUTERS/Michalis Karagiannis
Michalis Karagiannis / Reuters

Σε εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής εκτιμάται ότι θα κατέληγαν τα 635.000 χάπια Captagon, τα περίφημα «χάπια των τζιχαντιστών», που βρέθηκαν στην Ελλάδα από το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό.

Η αξία τους ανέρχεται στα 10.000.000 ευρώ και θα κατέληγαν αρχικά στην Τουρκία και από εκεί σε εμπόλεμες περιοχές (ενδεχομένως στη Συρία και στο Ιράκ). Πρόκειται για χάπια που περιέχουν ουσία που χρησιμοποιείται για το «ντοπάρισμα» πολεμιστών από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Σήμερα χρησιμοποιούνται κυρίως από τους μαχητές του ISIS.

Η Ελλάδα έχει υπάρξει ξανά στο παρελθόν μεταβατικός σταθμός για τους εμπόρους των συγκεκριμένων χαπιών. Για πρώτη φορά, ωστόσο, εντοπίζεται παρασκευαστήριο στη χώρα μας.

Η παρουσίαση της υπόθεσης έγινε σήμερα Δευτέρα στα γραφεία του ΣΔΟΕ από τον εδικό γραμματέα του Σώματος, Σταύρο Θωμαδάκη, τον διοικητή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Χρήστο Παπαζαφείρη, και τους εκπροσώπους του Λιμενικού Σώματος. Όπως ανακοινώθηκε, συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, δύο Αλβανοί, ένας Τούρκος και ένας Έλληνας. Καταζητούνται, επίσης, άλλοι τρεις, εκ των οποίων ένας Τούρκος, ένας Αλβανός και ένας Έλληνας συνταξιούχος πρώην αστυνομικός.

Ο Τούρκος φέρεται να είναι ο άνθρωπος που «δίδαξε» στους υπόλοιπους το πώς παρασκευάζονται τα χάπια.

Το παράνομο παρασκευαστήριο εντοπίστηκε σε μονοκατοικία στην περιοχή του Λουτρόπυργου, όπου βρέθηκε ένα φορτηγό με αριστοτεχνικά κατασκευασμένη κρύπτη, στην οποία θα τοποθετούνταν τα χάπια για να μεταφερθούν στο Κορωπί. Εκεί βρισκόταν ένα ταχύπλοο σκάφος της οργάνωσης με δύο μηχανές 500 ίππων η κάθε μία, μέσω των οποίων μπορούσε να αναπτύξει ταχύτητα 70 μιλίων την ώρα.

Εκτιμάται ότι μέσω του ταχύπλοου τα χάπια θα μεταφέρονταν στην Τουρκία και από εκεί σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Διερευνάται, μάλιστα, εάν έχουν διατεθεί και στην ελληνική αγορά.

Εκτός από το ταχύπλοο και το φορτηγό κατασχέθηκαν πέντε κιλά ακατέργαστης κάνναβης, χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες σε συνδυασμό με αμφεταμίνη για την παρασκευή των δισκίων, ένα πυροβόλο όπλο, μία καραμπίνα, δύο πιστόλια, φυσίγγια, μετρητά 6.000 ευρώ, πέντε ΙΧ αυτοκίνητα και ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας.

Δημοφιλή