Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με ανοιχτά μέτωπα και αγεφύρωτες διαφορές

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με ανοιχτά μέτωπα και αγεφύρωτες διαφορές
sooc

Σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζουν κυβέρνηση και θεσμοί την προσπάθεια να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να προχωρήσουν την αξιολόγηση. Η τακτική της κυβέρνησης να επιλέξει το «δρόμο των αριθμών» όπως έλεγε κυβερνητικός παράγοντας, έχει να κάνει με την εκτίμηση του Οικονομικού επιτελείου ότι έτσι θα περιορίσει τις απαιτήσεις των δανειστών και ειδικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Η πολύ τεχνική δουλειά που γίνεται τα τελευταία 24ωρα έχει κριθεί αναγκαία μετά την εμμονή του ΔΝΤ στην λήψη νέων μέτρων από το 2018 προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Όπως έχει γράψει η HuffPost Greece τα στελέχη του ΔΝΤ επιμένουν ότι η υπεραπόδοση των στόχων του 2016 και του πρώτου διμήνου του 2017, δεν διασφαλίζουν ότι θα συνεχιστεί αυτή η δυναμική και ως εκ τούτου ζητούν τα μέτρα να εφαρμοστούν από το 2018, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.

Αντίθετα, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί με την ανάλυση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού να αποδείξει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον μέτρα από το 2018, πέρα από αυτά που έχουν συμφωνηθεί στο ισχύων πρόγραμμα.

Είναι ενδεικτικό ότι παράγοντες κοντά στη διαπραγμάτευση χαρακτηρίζουν ότι τη δεδομένη στιγμή αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές για το δημοσιονομικό κενό και τα μέτρα που απαιτούν οι Θεσμοί για το 2018, σχετικά με τα προληπτικά μέτρα για μετά το 2019.

Για εκείνη την περίοδο σημαντική διαφορά υπάρχει στο πακέτο των «αντισταθμιστικών» μέτρων, καθώς οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν εντελώς διαφορετική άποψη για το είδος των «ελαφρύνσεων» που θα περιλαμβάνει η συμφωνία.

Με αργούς ρυθμούς και μεγάλες διαφορές προχωρούν και τα θέματα τα οποία αφορούν τις εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη χθεσινή συνάντηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, ανώτατος αξιωματούχους του υπουργείου Εργασίας έλεγε ότι «Οι Θεσμοί δεν αποδέχονται τις καλές πρακτικές της Ευρώπης στα εργασιακά. Ούτε στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ούτε στις ομαδικές απολύσεις. Κυρίως το ΔΝΤ έχει στυλώσει τα πόδια».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών ήταν τόσο μεγάλες κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, με αποτέλεσμα να μην εξεταστούν τεχνικά θέματα, καθώς εντοπίστηκε από την πρώτη στιγμή διαφωνία σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Και αυτό γιατί η Ελλάδα επιμένει στην επαναφορά των καλών ευρωπαϊκών πρακτικών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με το ΔΝΤ να παραμένει αντίθετο και τους Ευρωπαίους δανειστές να αποφεύγουν να πάρουν θέση επί του θέματος.

Δημοφιλή