ΔΙΕΘΝΕΣ
07/03/2017 12:55 EET | Updated 07/03/2017 12:56 EET

Ανατροπή στην εξιχνίαση της δολοφονίας της οικογένειας Τροαντέκ. Ο θρύλος που ενέπνευσε το φρικιαστικό έγκλημα

FRED TANNEAU via Getty Images
A picture taken on March 7, 2017 in Pont-de-Buis, western France shows a view of the house of Lydie Troadec, sister of Pascal Troadec who went missing with his wife and two children, and his partner Hubert Caouissin, suspected of the killing of all four members of the family on February 16, as police look for the bodies. The father's brother-in-law Hubert Caouissin, who has confessed to the gruesome killing motivated by an inheritance dispute over gold coins,, went on to cut up the bodies, burning some parts and burying others, the prosecutor of the western city of Nantes said on March 6. He is to be charged with murder, while his partner Lydie -- Pascal's sister -- faces charges of tampering with evidence and abetting the crime by helping him dispose of the bodies, the prosecutor said. / AFP PHOTO / FRED TANNEAU (Photo credit should read FRED TANNEAU/AFP/Getty Images)

Αναπάντεχη τροπή πήρε η μυστηριώδης εξαφάνιση μιας τετραμελούς οικογένειας από την Γαλλία. Ο Πασκάλ, η Μπριτζίτ Τροαντέκ και τα δύο παιδιά τους είχαν εξαφανιστεί από το σπίτι τους στην Νάντη για περισσότερες από δύο εβδομάδες, με τις αρχές να εκτιμούν πως δολοφονήθηκαν. Το μακάβριο σενάριο επιβεβαιώθηκε όταν η αστυνομία εντόπισε ίχνη αίματος στο σπίτι, όμως κανείς δεν περίμενε ποιος θα ήταν τελικά ο δολοφόνος.

Ο πατέρας, Πασκάλ, έπασχε στο παρελθόν από κατάθλιψη, ενώ ο 21χρονος γιος του, Σεμπαστιάν, αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Ο τελευταίος φέρεται μάλιστα να είχε καταδικαστεί στο παρελθόν σε κοινωφελή εργασία, επειδή είχε εξαπολύσει απειλές μέσω του προσωπικού ιστολογίου του. Το γεγονός ότι κανένα από τα ίχνη αίματος δεν ανήκαν στον νεαρό, σε συνδυασμό με το ότι το κινητό του τηλέφωνο ήταν το τελευταίο που απενεργοποιήθηκε, είχαν οδηγήσει πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης στο πρόωρο συμπέρασμα ότι εκείνος ευθυνόταν για την δολοφονία τους. Άλλοι «έβλεπαν» τον δολοφόνο στο πρόσωπο του 49χρονου πατέρα που είχε στο παρελθόν περάσει μια ελαφριά μορφή κατάθλιψης.

Ένα άλλο σενάριο ήθελε για δολοφόνο έναν άλλο συγγενή τους από την πλευρά της μητέρας. Ο Ξαβιέ Ντουπόντ ντε Λιγονέζ κατηγορείται ότι σκότωσε την σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά του στο σπίτι τους τον Απρίλιο του 2011. Ο ίδιος παραμένει ασύλληπτος ακόμα και σήμερα, ενώ έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του. Η υπόθεση είχε τότε συγκλονίσει την Γαλλία, ενώ είχε εμπνεύσει σειρά από θεωρίες συνωμοσίας που ήθελαν τον πατέρα να είναι κατάσκοπος και να σκηνοθέτησε την δολοφονία για να διαφύγει με την οικογένειά του στην Αμερική ή την Αυστραλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα παιδιά του Ξαβιέ πήγαινε στο ίδιο σχολείο με τον νεαρό Σεμπαστιάν, ενώ τα σπίτια των δύο οικογενειών βρίσκονταν σε μικρή απόσταση.

Όσο πειστικά και εάν ήταν τα παραπάνω σενάρια, όλα ανατράπηκαν μετά την ομολογία ενός άλλου συγγενή των Τροαντέκ χθες, Δευτέρα. Ο Ουμπέρτ Καουισίν, κουνιάδος του άτυχου Πασκάλ, ομολόγησε ενώπιον τον αρχών ότι σκότωσε, διαμέλισε, έκαψε και έθαψε και τα τέσσερα μέλη της οικογένειας. Ο ίδιος είχε εισέλθει παράνομα στο σπίτι της οικογένειας με στόχο να βρει έναν «κρυμμένο θησαυρό», αν και εκτιμάται πως σκόπευε εξ αρχής να δολοφονήσει τους συγγενείς του. Ο Καουσίν παραδέχτηκε πως κατασκόπευε την οικογένεια όλη την νύχτα, περιμένοντας να πέσουν όλοι για ύπνο. Όταν όμως εισέβαλε στο σπίτι, το ζευγάρι ξύπνησε και προσπάθησε να τον σταματήσει, με αποτέλεσμα αυτός να τους σκοτώσει με έναν λοστό.

«Η σκηνή του εγκλήματος ήταν πολύ βίαιη», δήλωσε εκπρόσωπος των αρχών.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι οι Τροαντέκ προέρχονται από μια οικογένεια Γάλλων ευγενών και υπήρχε η φήμη ότι είχαν κληρονομήσει μπάρες χρυσού. Η αδελφή του Πασκάλ Ντροαντέκ και σύζυγος του Καουισίν, πίστευε ότι είχε αδικηθεί, καθώς δεν είχε λάβει κανένα μέρος του θησαυρού. Αυτό είχε δημιουργήσει τριβές στις σχέσεις των δύο ζευγαριών που κορυφώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες με το φρικιαστικό έγκλημα. Η ύπαρξη του θησαυρού ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί και πιθανότατα αποτελεί οικογενειακό θρύλο.